Yellowstone – vulkanen som kan explodera när som helst och kanske rent av utplåna mänskligheten 

Det finns saker som vi människor gärna förtränger. Som vi nog gör klokast i att förtränga. Eller också inte. Som vi kanske istället borde sätta till långt mycket mer resurser än vi gör för att hantera. Yellowstone som vulkan är en sådan sak.

Yellowstone är en vulkan och nationalpark i USA som anses få ett utbrott normalt ungefär vart 600 000:e år. Den här vulkanens utbrott är de största vulkanutbrott vi känner till på jorden och orsakar dramatiska klimatförändringar efteråt. 

Senast vulkanen hade ett gigantiskt utbrott exploderade  ett flera kvadratmil stort område i de centrala delarna av den nuvarande nationalparken. De omgivande områdena förstördes och hela nuvarande västra USA samt en stor del av amerikanska mellanvästern, nuvarande norra Mexiko och en del områden på östra Stillhavskusten täcktes av aska. Detta hände för 640 000 år sedan. 

Vulkanen kan alltså sägas redan ha gått 40 000 år över tiden till nästa utbrott. Här pratar vi geologiska tidsperspektiv. Det som kan hända imorgon kan lika gärna hända om till exempel 10 000 år. Vi vet inte. Sannolikheten att det ska hända under din och min livstid är låg. Men inte obefintlig. Förr eller senare kommer det att hända. Vad som då händer med mänskligheten vet vi inte. Förra gången det hände fanns inte människan (Homo sapiens sapiens) som art. Men i värsta fall finns nog risken att vi inte överlever, beroende på hur kraftigt utbrottet blir.

2003 skedde märkbara förändringar i den termiska aktiviteten. Det har noterats att en bula har växt fram i Yellowstonesjön. 10 mars 2004 upptäckte en biolog 5 döda bisonoxar som hade andats in giftiga gaser från jordens inre. Strax efter i april 2004 upplevde parken en våg av jordbävningar. Geologerna vet inte hur de ska tolka dessa relativt nya händelser. USA:s regering svarade med att satsa större resurser på att övervaka vulkankraterområdet och be besökare att följa skyltade säkra spår. Men räcker det? Borde de sätta till ännu mer resurser till vulkanforskning? Så att vi innan nästa stora explosion kan förutsäga när det är dags att evakuera Nordamerika? 

Det känns i vart fall som att frågan ligger en bra bit bortom vad jag har möjlighet att påverka. Och jag skulle trots allt gärna besöka Yellowstone någon gång i livet. Nationalparken som var världens första. Och risken att vulkanen ska explodera just den dagen som jag är där. Den är väldigt liten jämfört med alla andra risker i livet.

Geyser #yellowstonenationalpark

A post shared by Giò (@bluesfever) on

Bilderna ovan har jag hittat på och bäddat in från Instagram.

6 kommentarer

Filed under bucket list, instagram, resor, Samhälle och politik, världen

6 responses to “Yellowstone – vulkanen som kan explodera när som helst och kanske rent av utplåna mänskligheten 

  1. Anders

    Det är ju lång tid vi pratar om, 640 000 år.Jag funderar över kontinentalplattornas rörelser och om det inte påverkar.

    • Den har bara haft några få kända utbrott överhuvudtaget så det är väldigt lite att göra statistik på. Därtill hinner så klart en del hända på 640 000 år. Osäkerheten är så klart stor.

  2. Jag vill inte vara med.

  3. Brrr ja. Dessutom är den speciell även för att vara vulkan eftersom den har massor av magma samlad i vad som blir som en extrem tryckkammare där nere i berget som en dag bara kommer att kastas upp. Fast det finns ju en Kanarieö som också är lite liknande – en enda vulkan hela ön men den verkar mer kunna kollapsa och skapa en tsunami över Atlanten. Fascinerande grejer det här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s