fotografi · instagram · park · resor · sociala media

Sveriges mest fotograferade träd

.

De japanska körsbärsträden i Kungsträdgården, Stockholm, är ett säkert vårtecken på Instagram. Lika säkert som att våren kommer och att de här träden blommar varje vår. Lika säkert är det att de kommer att fotograferas och läggas ut på Instagram. I mängder. Det finns säkert de som vill kräkas över de här bilderna. Det vill inte jag. Jag tycker att de över lag är vackra och inspirerande. Och för mig representerar de minst tre saker.

1. Hur viktigt det faktiskt är med vackra offentliga miljöer. Parkverksamhet är tyvärr något som i många kommuner prioriterats ner mer eller mindre årligen i många kommuner. Det beror på att den ansetts som relativt oviktig. Men på Instagram ser vi vad det faktiskt betyder för människor att ha blommande oaser att tillgå bland betongen.

2. Hur bilder föder bilder. Och besök. Alltså. Att vi väljer att återskapa bilder som vi själva sett och gillat. Det blir en god spiral. Ju fler som fotograferar körsbärsträden i Kungsträdgården och visar upp sina bilder, desto fler kommer att se och gilla bilderna. Av dessa kommer allt fler att själva välja att fotografera när de passerar och också   lägga ut bilderna. Efter en tid växer flödet av dessa bilder och viljan att se träden för den som ännu inte haft vägarna förbi när de blommat. Och folk börjar då besöka Kungsträdgården enbart för att se och fotografera träden. (Samma sak med Eiffeltornet i Paris eller operahuset i Sydney.) Så skapas sevärdheter och turism.

3. Hur viktiga sociala medier redan har blivit i den här processen. Jag är väldigt nyfiken på vilka fler ”nya” sevärdheter som kommer att uppstå på det här sättet under de närmaste åren.

   

 

2 reaktioner till “Sveriges mest fotograferade träd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s