Översvämningshantering i Kristianstad och Australien

John Gallina (Sunshine Coast Council, Australien) och Maria de Lourdes Melo Zurita (University of the Sunshine Coast, Australien) har idag varit på besök i Kristianstad. De kom direkt från andra sidan jorden igår och imorgon flyger de vidare till Sardinien för en konferens om just översvämningssäkerhet.

Stockholm Environment Institute ordnade dagens möte och studiebesök. Med på mötet var också representanter från högskolan i Kristianstad, Uppsala universitet och flera representanter från kommunen.

Kristianstad anlades 1614 av den danska kungen som en fästningsstad på en halvö i Helge å som skydd mot svenskarna. Läget, som då var bra ur försvarssynpunkt, innebär idag en utsatthet för klimatförändringar och extremt väder.

Kristianstad bygger därför vallar och pumpstationer till skydd och har ett avancerat prognossystem som förvarnar om höga nivåer i ån. Den förvaltning som jag jobbar på förbereder och ordnar med provisoriska skydd och andra åtgärder när högvatten inträffar.

The Sunshine Coast ligger i delstaten Queensland, strax söder om Noosa och norr om Brisbane.

Översvämningarna i Australien 2010–2011 drabbade Queensland, i synnerhet delstatshuvudstaden Brisbane, men också the Sunshine Coast, med början i december 2010.

Översvämningarna medförde att tusentals människor flydde och evakuerades. Minst 22 städer och fler än 200 000 människor drabbades. De beräknade skadorna uppgår till cirka 5 miljarder dollar.

Efter detta har Sunshine Coast Council byggt upp en disaster hub på nätet där de mycket transparent redovisar vilka risker som finns på olika platser. (Om Kristianstad vill kan det finnas en möjlighet att få testa den.) De övar också regelbundet olika typer av katastrofer.

Besöket idag ägnades mest åt studiebesök på plats i Kristianstad: Vi tittade på pumpstationer, ett pågående vallbygge och naturum i Vattenriket.

   
    
 
Här intervjuas John Gallina av Kristianstadsbladet.

Lämna en kommentar

Filed under Kristianstad, miljö, mitt jobb, natur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s