ledarskap · livet · samhälle och politik

Varför leta syndabockar?

 

Syndabocksletande. Det är sedan gammalt. Men vad beror det på? Och hur undviker vi det? 

Syndabocken var från början en riktig bock. Som fick bli en symbol för utsläckande av folkets tillkortakommanden. Genom en ritual fördes människornas synder symboliskt över till ett djur som sedan antingen offrades eller drevs bort.

Även kungar offrades i forntiden. Ofta ställdes de även till svars för sådant de inte rådde för. Som missväxt på grund av dåligt väder. Kungar sågs i och för sig ofta som delvis gudomliga och förväntades kunna påverka mer än de faktiskt kunde. Kanske uppstod seden att utse en syndabock som ett sätt för kungen att rädda sig själv? I vissa kulturer förekom istället att en människa av lägre rang fick ta på sig skulden och förvisades.

Idag använder vi begreppet i överförd betydelse. 

När något oväntat och negativt inträffar. Tidningar skriver mycket om händelsen. TV och radio. Alla på sociala medier tycker till. Många är upprörda, arga och/eller ledsna. Ofta slutar sådana händelsekedjor med att någon eller några tvingas avgå. Varför blir det så?

Även på arbetsplatser bortanför medias strålkastarsken förekommer samma mönster. Ibland vid något enstaka tillfälle. Men på vissa arbetsplatser blir det till en kultur. Syndabockar utses och offras ständigt. Det kan ske på olika sätt. I vissa arbetsplatskulturer mobbas syndabockarna (en i taget) tills de själva söker sig bort. I andra tvingas de gå i en uppgörelse med arbetsgivaren. Ibland används metoderna växelvis.

Syndabocksletande. Vad beror det på? Jag googlar ”tsunamin syndabockar” utan att bli mycket klokare. Vem som utsågs visste jag redan. Men varför utser vi syndabockar? Komplexitet kanske? När vi faktiskt inte vet vad som gick fel eller hur vi kan åtgärda det? Eller ibland när vi inte ens vet vad som är fel? När känslan att något är fel som inte borde behövt vara det skaver i många människor utan att vi kan enas om eller kanske ens för oss själva förklara exakt vad det är vi menar är fel? Då är det lättare att ställa frågan ”vems är felet?” än att reda ut vad vi egentligen vill förbättra? Och hur det ska gå till?

Jag tror att frågan ”vems är felet?” nästan alltid är fel fråga att ställa. När du som chef har börjat ställa dig den frågan bör en inre varningsklocka börja ringa. De frågor du borde ställa dig är nämligen nästan alltid: ”vad gick fel?”, ”hur gick det fel?”, ”varför gick det fel?” och ”vad kan jag göra för att det inte ska hända igen?”

Och kanske ännu viktigare: ”Vad är det som är rätt, som fungerar bra och som vi kan bygga vidare på?”

För tydlighetens skull: Det här inlägget ska inte ses som en kommentar till någon specifik dagsaktuell händelse utan mer som en allmän fundering.

Bockarna på bilden fanns på Taronga Zoo i Sydney. Om de är kvar där eller har offrats vet jag inte.

#68 i #blogg100

4 kommentarer på “Varför leta syndabockar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s