media · resor

Vad är sanning om hundköttet på Bali?

De senaste två dygnen har det skrivits en mängd artiklar i framförallt Australiensisk media om hur turister luras att äta hundkött på Bali. Idag har Expressen fångat upp nyheten  i en artikel. Nyheten kommer från början från en djurrättsorganisation i Australien som påstår sig ha bevis för att hundkött säljs som kycklingspett till turister på den Indonesiska ön.

Tillåt mig att tvivla. 

Hundar äter kött. Att föda upp hundar kostar alltså mer än att föda upp kyckling. Priset på hundkött är därför rimligen betydligt högre än priset på kycklingkött. Varför skulle någon sälja något dyrt som något som är billigare? 

Men om det inte är sant: Varför skulle en djurrättsorganisation vilja fejka eller hårdvikla en sådan här nyhet? Så här tror jag: Därför att det faktiskt förekommer att hundkött äts på Bali. Dock är det ovanligt. Enligt den här forskningsrapporten föraktas hundätarna av majoriteten på Bali. Och djurrättsaktivisterna vill förmodligen skapa opinion mot att det alls är tillåtet att äta hundkött i Indonesien. Kan de då pressa landet och skada turistindustrin genom att påstå att turister luras att ära hundkött så kan de kanske uppnå sitt mål om totalförbud. Skulle de kunna tänkas ha resonerat. Om de valt att fejka nyheten. 

Jag har inga bevis för att nyheten är fejkad. Men tillåt mig att tvivla på sanningshalten…

5 kommentarer på “Vad är sanning om hundköttet på Bali?

    1. Jo, det kan finnas enstaka sådana exempel. Skulle dock tro att det är väldigt ovanligt. Om det överhuvudtaget förekommer. Däremot är det nog mycket som säljs som oxfilé runt om i världen som är hästfilé eller andra styckninsdelar av nötkött…

  1. Jag tror djurrättsorganisationen vill få människor att sluta äta kött över huvud taget. De vet att de flesta tycker att det är förfärligt att äta hundkött men att man mer än gärna tuggar i sig kyckling. Om djurrättsorganisationen då kan få folk att tänka på att det skulle kunna vara en hund man äter nästa gång man äter ett kycklingspett så kanske de kan få nån att avstå. De vill helt enkelt få folk att uppskatta alla djur lika mycket (och därmed avstå från att äta dom) som man uppskattar hundar.

    1. Personligen har jag inget problem med att det äts hundar, jag stör mig mer på att Djurens rätt i samhället har ca 30000 medlemmar (stigande antal) medans Barnens rätt i samhället bara har 5000 (sjunkande antal).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s