resor

Att fira midsommar utomlands

Midsommar är på något sätt den svenskaste av alla högtider. Trots att vårt firande mest av allt har sitt ursprung i den del av världen som idag heter Tyskland. Men hur är det att fira midsommar utomlands? För det första beror det lite på vad du menar. Den svenska midsommardagen, som alltid är en lördag, infaller ju inte alltid på Johannes döparens dag. Det är istället den 24 juni som firas varje år i de flesta Europeiska länder. På några platser firas det mer på midsommaraftonen, den 23:e som just i år råkar vara midsommarafton även i Sverige.

I Danmark heter helgen S:t Hans. Jag minns en midsommar i min ungdom när jag firade S:t Hans aften, den 23 juni, med mina danska släktingar på Jylland. Danskarna tände ett midsommarbål. Ungefär som en svensk majbrasa Men högst upp stod en häxa, i form av en docka, som också eldades upp. Hmmm?

Eldar gör de även i Spanien. Men utan häxor då, kanske. Vi har vänner som vi annars alltid brukar fira midsommar tillsammans med hemma i Karlshamn, som har berättat om eldar på stränderna i Torrevieja natten mellan den 23 och 24 juni. Noche de San Juan.

Att fira på ett svenskt charterresmål kan innebära dans runt midsommarstången, kanske rent av i en pool. Jag minns en midsommarafton i Tunisien när vi promenerade längs stranden till ett hotell där det skulle firas. Om vi tagit fel på tiden eller om det tog längre tid än jag trott att promenera minns jag inte. Men att vi missade det svenska charterfirandet kommer jag ihåg.

En av de saker jag minns starkast från den resan är annars när vi var på väg dit. Vi bodde i Luleå på den tiden och på vägen ner hade vi ett stopp i Svedala, Skåne hemma hos mina svärföräldrar. Jag vaknade till på natten och fick en känsla av panik – jag såg ingenting! Hade jag blivit blind? Sedan kom jag ihåg: Det var ju bara mörker! Mörkt hade det då inte varit i Luleå på väldigt länge. :D

Ytterligare en gång har jag firat midsommar utomlands. Vi firade själva med en liten variant av en midsommarbuffé som vi plockat ihop i en livsmedelsbutik i en liten by nära Plitvicesjöarnas nationalpark i Kroatien. Den var ganska olik en svensk midsommarmåltid om jag minns rätt. Däremot var sommarängarna runt det lilla gästhuset väldigt lika de svenska så här års. Med rödklöver och allt (bilden).

Om att fira midsommar tillsammans med massor av andra svenskar i Battery Park i New York kan du läsa i bloggen ”New York – My Bite of the Big Apple”. Det verkar vara väldigt häftigt att få uppleva!

Och på engelska kan du läsa om att fira midsommar ute i naturen  i Alaska eller tillsammans med andra svenskar i Madison. Bilderna från Alaska är fantastiska efter-regn-kommer-sol-bilder.

Att slippa fira
Om att betrakta den svenska midsommaren på avstånd från Civezza, vid den Italienska Rivieran, skriver Katarina på bloggen ”Äntligen vilse”. Hon skriver att hon slipper allt vad sillunch och vodkarus heter: ”Bara värme, torra fötter, sönderbländade ögon och timmar vid poolen tillsammans med vännerna.”

Och om midsommar i Tadzjikistan kan du läsa i bloggen Johnnybajdzjan.

15 kommentarer på “Att fira midsommar utomlands

 1. Vackert foto du bjuder oss på!

  Midsommarbål är jag uppvuxen med, och helst ska den tändas på en strand. Juhannuskokko heter det på finska. Midsommar var för oss en stor fest, den 24 var pappas och morfars födelsedag dessutom. Men när vi far utomlands tar vi ledigt från firanden, firar varken jul eller midsommar.

  1. Härligt med dina minnen. Ja, det verkar som om elden är en mycket starkare Europeisk tradition än midsommarstången. Vi brukar köra light-varianter av firandet när vi är på resa. Någon julklapp, kanske, men långt ifrån fullt pådrag. Vilket kan vara väldigt skönt att slippa. Särskilt vad gäller jul.

   1. Jamen det är klart, är barnen med och det är jul så… får det väl bli en och annan klapp.

    Det är vackert med sommareldar, särskilt vid vatten.

 2. För oss är Midsommar en lång, lång kväll utomhus (altan eller uterum) med släkt och vänner. Prata om allt mellan himmel och jord men så här års gärna om kommande resor..
  Firandet imorgon blir hemma hos oss, ses kl. 18 (:-)

 3. Mycket vackert foto! Det här var ett intressant inlägg. Jag kände inte själv till så mycket om de övriga europeiska traditionerna, så det var givande att läsa om dem. Din midsommar i Kroatien lät fin.

  Tack så mycket för att du länkade till mitt inlägg om midsommar i New York. Det roliga var att New York-borna såg midsommarfirarna själva som en attraktion. De trängdes runt parken för att beskåda de Små grodorna-hoppande nordborna.

  Det var dock lite väl trångt och en hel del överförfriskade deltagare. Men helt klart en häftig upplevelse!

 4. Har ”firat” midsommar utomlands de flesta somrarna sedan jag flyttade hemifrån, men bara två av dessa har varit ”riktiga” firanden. En gång i djungeln i Belize då vi redan var en grupp svenskar och en gång i London, det var det största firandet jag nånsin vart med på, 600 svenskar och nyfikna engelsmän som dansade i tre ringar runt en stång i hyde park! Problemet med att fira utomlands är att man behöver andra svenskar, som förstår vad midsommarfirande är! Tyvärr reser vi ofta till platser där vi i princip aldrig träffar på andra svenskar. Denna sommar blev vårt ”firande” till på en underjordisk flod i en grotta i moravien, så lite speciellt var det iallafall. Kort video här https://youtu.be/wQEDCCJoV5U

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s