resor

Skidresa till Arabba i Dolomiterna – skidcharter eller fixa själv? Vilket blir billigast?


Inför den här vintern ville jag testa att åka skidor i Alperna, något som jag inte gjort tidigare förutom en dags sommarskidåkning på en glaciär i Österrike på 1980-talet. Jag fick tips av min bror om Arabba i Italien, som de skulle åka till. Så jag kollade upp möjligheterna att ta sig dit samma sportlovsvecka.

Åka tåg?
Helst hade jag velat åka tåg dit eftersom det är miljövänligt och eftersom vi brukar åka nattåg till svenska Lapplandsfjällen annars och hela familjen brukar uppskatta det äventyret. Jag hittade dock inga förbindelser. Det här var i slutet av juli och vi skulle åka vid mitten av februari månad. I efterhand har jag förstått att det bara skiljde några veckor tills österrikiska tågbolaget ÖBB hade släppt sina biljetter till nattåget Nightjet från Hamburg till Innsbruck. Nu visste jag inte att dessa i regel släpps 180 dagar före avresa så jag gav upp idén om att åka tåg. Mellan Innsbruck och Arabba är det annars två timmar och tjugo minuter i bil och det är något kortare färdväg än från Venedig dit min bror med familj skulle flyga med skidcharterbolaget Go Alpin från Arlanda.

Om vi tagit tåget så skulle vi ha behövt åka klockan 15:10 från Köpenhamn för byte (11 min i Rödby) och byte (13 min) i Hamburg där vi skulle ha klivit på nattåget 20:29 för att anlända i Innsbruck kl. 9:14 dagen efter. Så korta byten hade vi nog inte vågat oss på utan sannolikt hade vi påbörjat resan från Karlshamn redan på morgonen, kanske 9:35 för att ha vl tilltagen tid för alla tre tågbytena. Väl i Innsbruck har Hertz ett kontor inte långt från stationen. I bästa fall hade vi kanske varit i Arabba klockan 12. Efter att ha checkat in på hotellet, ätit lunch, hämtat ut hyrskidor och köpt liftkort hade det i bästa fall återstått ett par timmars skidåkning på söndagen. Liften i Arabba höll öppet till 17:30 på eftermiddagen medan många andra liftar i systemet stänger kl. 16:00. Priset för tågresa tur och retur Köpenhamn – Innsbruck skulle ha kostat oss 10700 kr. Till det kommer så klart tåg tur och retur från Karlshamn, hyrbil (som antagligen blivit dyrare än den i Venedig på grund av tillägg för att passera landsgräns), hotell i Arabba, liftkort och skidhyra. Jag återkommer till kostnaden för de delarna.

Charter med flyg?
Jag kollade istället upp Go Alpins avgång från Kastrup den aktuella veckan, men det var redan fullbokat. Exakt vad det skulle ha kostat med flyg minns jag inte, mer än att det var något dyrare än med buss. Men också bekvämare, så klart. Men nu var det som sagt utsålt.

Charter med buss?
Däremot hade de några platser kvar på sin bussresa till Arabba så jag skyndade att boka den, särskilt som de erbjöd öppet köp. Avresa skulle ske på sportlovets lördag morgon klockan 9:45 från Malmö Arena och hemkomst skulle vara på söndagen en vecka senare klockan 14:00. Exakt hur lång tid bussresan skulle ta framgick inte, men vi skulle komma fram på morgonen nästan ett dygn efter avresan. Väl i Arabba skulle vi bo på Hotel Garni Monica där frukost ingick. I priset ingick också ett Dolimiti Superski liftkort för sju dagar. I princip skulle vi väl fixa hyrskidor och ge oss ut i backarna direkt när vi anlänt. Efter boka-tidigt-rabatt kostade resan 39 700 kr. För att undvika en onödigt odrägligt tidig morgon på avresedagen hade vi också behövt en övernattning i Hyllie. Och så hade tågresa tur och retur till Malmö/Hyllie också behövts hemifrån Karlshamn.

”Hade” och ”skulle” skriver jag. Därför att när jag, glad i hågen, kom hem och meddelade att jag bokat en bussresa till Alperna på väg hem från jobbet så skrek de i princip rakt ut där hemma. Och jag förstår dem. En har anlag för åksjuka, särskilt just vid bussresor och en (minst) kan inte sitta och sova. Själv hade jag tyckt att det hade varit roligt att prova, men nu fick jag snabbt titta på andra alternativ.

Fixa själv med flyg?
Jag kollade att det fanns olika alternativ med flyg och hotell och konstaterade att de senare var närmast att bli fullbokade aktuella datum och bokade därför ganska omgående in oss på Residence Baita Antlia sju nätter, lördag till lördag sportlovsveckan för 16100 kr. Till detta kom nära 300 kr i lokalskatt att betala kontant vid avresa (28 Euro, men eftersom jag saknade mer i växel kom jag undan med 27 Euro.) För frukost hela veckan betalade vi dessutom ytterligare 2000 kr på plats.

Vi hade lätt kunnat fixa frukost på rummet som var en liten lägenhet med köksdel, men det är ganska mysigt med hotellfrukost ändå. Däremot sparade vi tid och pengar på kvällarna genom att laga mat i egna köket.

Sedan bokade jag direkt även flygresan. 8400 kr kostade det för fyra personer att flyga tur och retur till Venedig från Köpenhamn, inklusive två incheckade resväskor. Flygresan klimatkompenserar jag genom att sponsra 17 träd i Vi-skogen för 340 kr. Flyget med Lufthansa avgick på fredagskvällen klockan 19:00 från Kastrup, Köpenhamn och ankom till Venedig 23:15 efter byte av plan i Frankfurt. Alternativt hade jag kunnat välja ett flyg tidigt lördag morgon efter en övernattning i Hyllie.

Hemresan avgick nästa lördag 13:40 och tillbaka på Kastrup var vi 18:10.

Att avboka hos Go Alpin var inga problem. Jag avbokade per mejl och de svarade första vardagen. Eftersom jag avbokade direkt hade jag inte betalat in någon anmälningsavgift än och hade därför heller inga pengar att få tillbaka.

Övernattning i Venedig
För knappt 300 kr köpte jag i förväg fyra bussbiljetter in till Venedig där en natt på B&B Casa Mimma i lågsäsong kostade 1400 kr för alla fyra. (Men eftersom jag hade en Reward-natt att lösa in betalade jag bara 200 kr. Att sedan sängarna nästan stod så tätt att de näst intill stod på varandra gjorde just inte så mycket när vi anlände till hotellet efter midnatt och lämnade efter frukost.)

Transfer till Arabba, liftkort och skidhyra
Jag tittade på möjligheten till busstransfer från Venedig till Arabba. Eftersom de hade avresa från Venedigs flygplats bara klockan 12:00 (vilket jag tyckte var för tidigt om vi skulle hinna en promenad inne i Venedig) och klockan 18:00 (vilket var för sent om vi skulle hinna hämta ut hyrskidorna på kvällen) så valde jag att istället kontakta Hertz på telefon i Sverige (0771-211 212) och boka en bil. För hyrbilen som vi hämtade inne i Venedig och lämnade på flygplatsen en vecka senare gav vi 1 600 kr. För vägtullar och diesel betalade vi därtill 500 kr. Tänk på att det är sommardäck på bilarna i Venedig. Du får med snökedja till ett däck. Vi behövde aldrig använda snökedjan men en delsträcka på tillbakavägen var lite moddig och då slirade bilen en del. Hade jag valt att boka buss så vet jag inte om vi hade omfattats av hotellrabatten för boende på vissa hotell och fått betala 1600 kr tur och retur från Venedigs flygplats eller om vi behövt betala fullt pris 2400 kr. Även om vi hade omfattats av rabatten så hade vi ju behövt ta oss tillbaka till flygplatsen från Venedig också. Så det hade ändå i princip kostat lika mycket som att hyra bil. Bilresan tog två och en halv timme.


Bilresan från Arabba genom Dolomiterna.

För liftkort betalade vi 10 000 kronor för två vuxna och två ungdomar Dolimiti Superski för sex dagar. Skidhyra kostade 3 300 kr för alla fyra.

Slutsatser
Totalt kostade resan för oss fyra 44200 kr att jämföra med busscharter som, med hotellövernattning i Hyllie och skidhyra samt turistskatt i Arabba skulle ha kostat oss 44800 kr.

Det blev alltså marginellt billigare att ordna resan själv, men på köpet fick vi några timmar en förmiddag och lunch i Venedig istället för en kväll i Hyllie i februari. Vi slapp också sitta i en buss och (försöka) sova på både dit- och hemresan. Vi fick en hotellövernattning mer i Arabba men en skiddag mindre. Vi kom också hem på lördagkvällen istället för på söndagen. Med flygcharter hade upplägget blivit mer likt det vi valde minus besöket i Venedig, men det hade blivit några tusenlappar dyrare. Tågresa på egen hand hade kostat något mer än flygresan, tagit längre tid och tagit bort några timmars skidåkning.

Vi har inte egna skidor (eller jag har ett par gamla från 1980-talet, men de använder jag aldrig.) Vi hyr. För den som har med sig egen skidutrustning kan kalkylen bli annorlunda. I charterpaket ingår ofta skidtransporten (kolla!) medan de billigaste flygbiljetterna ofta kräver (dyra) tilläggsavgifter för sådan extra bagage. Tänk också på att charterbolagen erbjuder viss service på plats. Go Alpin ordnade till exempel utflykter för sina resenärer som att köra Sellaronda med skidguide och en bussutflykt till något som de kallar ”Hidden Valley”.

Men för just vår familj blev det här det bästa, och mest prisvärda, upplägget den här gången.

12 reaktioner till “Skidresa till Arabba i Dolomiterna – skidcharter eller fixa själv? Vilket blir billigast?

  1. Kul och spännande läsning! Jag som kan bli nervös bara av att åka in till biblioteket hade aldrig vågat mig på att ens försöka rodda ihop en sån här resa! Häftigt! 🤘

  2. Tack för ett intressant blogginlägg! Att boka allt själv är ofta roligt och lärorikt, jag tror att människor begränsar sig genom att inte försöka själva. Även om charter och gruppresor har sina fördelar. Dock har jag inte varit på charter sen en familjeresa 1993. Efter det har det blivit några hundra resor kors och tvärs både privat och i tjänsten. Men jag håller med dig om att tåg verkligen har sin charm.

      1. Det håller jag med dig om. Men redan nu finns t.ex. trainline.se även om det mer är en resebyrå med codeshare.

  3. En sak som lite överraskande inte ingick i chartern var turistskatten på hotellet (1 EUR per vuxen och natt om jag minns rätt), ingen stor avgift men ändå lite förvånande, men det kan ju ha med några regler att göra.

  4. Det där med att släppa tågbiljetterna. Helt sanslöst obegripligt för mig, som gjort för att få folk att låta bli att välja tåg. Bussresor är verkligen inte roliga för folk med åksjuka. Det finns ju medel mot, men man blir trött och dåsig av dem. Roligt att ni kunde kombinera Venedig med skidresan, du är duktig på att hitta lösningar. Fina bilder!

    1. Tack! Att tåg måste bli lika enkelt att boka som flyg är en av mina käpphästar. Sena biljettsläpp funkar ju inte alls ihop med semesterplanering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s