resor

Hur länge kan man resa utan att få hemlängtan?


Funderar du på att göra en långresa? Och undrar hur länge du kan resa utan att få hemlängtan? Det finns så klart inget allmängiltigt svar på den frågan, men genom att ta reda på hur andra resonerar kan du få några ledtrådar:

Fråga på Facebook
Jag roade mig med att ställa en fråga i en grupp på Facebook för oss som gillar att resa: ”Hur länge behöver du vara borta för att känna reströtthet och börja längta hem?” I diagrammet ovan ser du resultatet. De flesta som svarade på frågan vet inte ens vad resetrötthet är.

Olika på olika resor
Jag fick flera intressanta kommentarer också, som Frida Thelén som skrev ”Beror lite på vad för slags resa. Bara en enkel charterresa där man bara solar och badar kan jag börja längta hem efter typ 10 dagar. Men åker man i väg på en lite häftigare resa så kan det nog dröja veckor i alla fall. ;)”

Malvi Romedahl skrev ”Svårt att svara på. Längtar för det mesta inte hem alls när vi är ute och reser och skulle gärna stanna längre på de flesta ställena, men har längtat hem vid några enstaka tillfällen då resan inte levt upp till mina förväntningar.”

Sari Saunamäki svarade: ”Har varit borta två gånger i två år. Saknade aldrig hem. Saknade så klart familj och vänner. Nu har jag varit ute i 1,5 år och ska bli spännande att träffa alla snart igen.”

Jag fick flera svar som liknade dessa tre men också några som svarade att de längtar hem efter kort tid.

Grovt indelat verkar det finnas två sorters resenärer; dels de som i regel längtat hem ganska snart, efter någon dag eller några få veckor och sedan de som inte längtar hem alls om inte något på resan går tokigt eller att det blir långtråkigt men som ändå kan längta efter familj, släkt och vännner.

Längtar nästan aldrig hem
För egen del hör jag till gruppen som i princip aldrig längtar hem när jag reser. Endast en gång har jag riktigt längtat hem och det var den tredje charterveckan på Sunny Beach i Bulgarien. Det blev helt klart en vecka för mycket på den platsen. Sedan kan det hända att jag blir restrött utan att längta hem. Som när vi var på jordenruntresan för snart tio år sedan. Vi höll ett högt tempo genom Nya Zeeland och sov i regel bara en eller två nätter på varje plats. När vi sedan kom till Australien började vi i samma tempo, men efter Brisbane, Heron Island, Gladstone och Hervey Bay hade vi bestämt att stanna fem nätter i Noosa. Det blev elva nätter i Noosaville och flyg till Sydney istället. (Vi hade tänkt fortsätta bila.) Vi var helt enkelt trötta på de ständiga förflyttningarna och vi gillade dessutom Noosa väldigt mycket.

Så det korta svaret på frågan ”Hur länge behöver du vara borta för att känna reströtthet och börja längta hem?” lyder: det är olika.

Översta bilden är från Playa de Muro på Mallorca där en chartervecka gott kan räcka men två eller tre säkert också kan funka innan hemlängtan sätter in. Den undre bilden är från ett vägarbete i Australien strax innan vi tog ett långstopp i Noosa.

18 reaktioner till “Hur länge kan man resa utan att få hemlängtan?

  1. Jag håller med om att ”det beror på”, vissa resor har jag längtat hem, andra inte det minsta. Och just Sunny Beach – där var två veckor helt klart mer än jag behövde ;)

  2. Inte heller typen som brikar längta hem. Kan längta efter vissa saker hemma i bland dock. Ska resa fyra månader i sommar, och det blir det längsta hittils förutom när jag bott borta för studier och lite sånt. Ska bli spännande att se hur det blir!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s