listor · resor

Fem olika typer – vilken sorts resenär är du?


Vi har alla olika personligheter, så också när det gäller resande. Här har jag gjort en spaning och delat in oss i fem olika grupper utifrån hur vi väljer resmål. Från pionjärer, via trendspanare, mainstream:are och eftersläntare till stugsittare.

Pionjärerna
Reser till länder som Zambia, Uzbekistan och Tuvalu. Eller kanske någon av delstaterna Oregon eller Vermont i USA eller delstaten Manitoba i Kanada. Eller städer som Nantes i Frankrike och Newport Beach i Kalifornien.

På 1930-talet reste personer i den här kategorin kanske till Grekland om de var svenskar. Jag tänker bland annat på Karin Boye som reste dit 1939 långt innan alla charterflyg skulle komma att landa där. Men till Grekland reser inte personer i den här gruppen idag. I vart fall inte på en vanlig charterresa. De reser istället dit ingen granne, arbetskamrat eller Facebookvän redan har varit.

Och endast ett fåtal av de resmål de besöker blir någonsin föremål för massturism. Men ett och annat snappas upp av nästa grupp…

Två resebloggare som räknar sig mest som pionjär är Maya Nordlund och Johnny Normark Friskilä.


Pijonärer i Nantes.

Trendspanarna
Reser till länder som Albanien, Japan, Tanzania inklusive Zanzibar, Brasilien och Kanada. Till resmål som är på uppåtgående. Madrid hellre än Barcelona. De ser vad som kommer att komma stort och vill se det innan alla andra varit där och innan de vackraste platserna förstörts av massturismen. Förmodligen har de flesta i den här gruppen redan besökt Plitvicesjöarna i Kroatien till exempel. Annars har de den vackra nationalparken med det turkosgröna vattnet och alla vattenfallen på sin lista. Där börjar redan bli många besökare…

Personer ur den här gruppen båtluffade i Grekland redan på 1970-talet och började backpacka i Thailand på 1980-talet.

Många resebloggare är trendspanare. Gunilla Yourstone som gör den framgångsrika bloggen 4000 mil: ”Förstås flyter man mellan grupperna, men trendspanare är nog mest vi ändå. Jag gillar verkligen att klura på vad som ska bli nästa stora trendresmål. Egentlige skulle jag vilja vara en pionjär, men i realiteten händer det ganska sällan. Och ibland är man på mainstream och harvar fastän man är resebloggare och allt. 😊”

Till den här gruppen räknar sig också Anna Ström Åhlén som bland annat skriver på Travel on a Cloud och Staffan Lindqvist som har bloggen Mina resor i världen. Livet från den ljusa sidan och Resfredag är två ytterligare bloggar i den här kategorin.

Trendspanare på Zanzibar

Mainstream:arna
Reser till länder som Spanien, Kroatien, Grekland, Italien och Tyskland. Gärna Mallorca eller Split. Inget nytt under solen. Tycker att det känns bäst att resa till platser de besökt förut eller hört grannarna berätta om. Inga äventyrligheter. Paris hellre än Madrid. Har nyss upptäckt att de vill till USA hellre än till Thailand en gång till men känner ändå lite tveksamhet sedan mannen med den lustiga frisyren flyttade in i vita huset. Reser gärna på egen hand men nästan ännu hellre charter.

Personer ur den här gruppen åkte till Grekland första gången vid mitten av 1980-talet och återvänder nu gärna till Kreta och Rhodos i sommar efter att ha tillbringat ett antal somrar i Turkiet.

Reise-Linda som reser med husbil i Europa räknar sig till den här gruppen.


Mainstream:are på Mallorca.

Eftersläntrarna
Reser till länder som Turkiet, Cypern, Thailand och England. Till resmål som är på nedåtgående.

Minns du när Thailand blev det nya Kanarieöarna? Det är det inte längre. Inte i den ursprungliga betydelsen i alla fall. Att ”alla” åkte dit på semester. Numera är Thailand som ett senare stadie av Kanarieörna. Ressmålet där alla redan varit, tyckt om, men nu tröttnat på.

Eftersläntarna bryr sig inte så mycket om att säkerhetsläget ändrats till det sämre, att priserna gått upp eller att alla andra redan varit där. De påminner ganska mycket om den sista gruppen nedan med den skillnaden att de varierar sig något mer, byter resmål inom ett favoritland eller så.

Eftersläntarna fortsatte semestra i Grekland på 00-talet när Euron höjde prisläget och många av mainstream:arna drog till Turkiet.

England är väl lite på gränsen att tillhöra den här gruppen eftersom så många redan varit där. En bra blogg om hela Storbritannien är Bara Brittiskt.


Eftersläntrare i Thailand.

Stugsittarna
Sommarstuga utanför Sveg, lägenhet på Mallorca eller i Miami. Eller så åker de alltid till samma hotell på Teneriffa, samma vecka varje år och ber alltid om att få favoritrummet, vilket oftast kan ordnas.

Var på jorden de har råkat hamna spelar mindre roll. De har hittat sitt andra hem i tillvaron och är inte intresserade av att upptäcka något nytt. De vet vad de har men inte vad de får.

Stugaittarna reser till Grekland bara om de råkar ha hittat sitt andra hem just där, men i så fall gör de det oavsett vilket årtionde det är.

Anna Ström Åhlén: ”Beträffande mitt andra hem New York (My Bite of the Big Apple) är jag väl en stugsittare. Men att uppleva New York gång på gång är å andra sidan långt från enahanda – staden känns ”ny” varje gång. 😊”


Stugsittare i Björkliden.

Vilken grupp tillhör du?
Själv hade jag önskat att jag vore pionjär men i verkligheten räknar jag mig bland trendspanarna för det mesta, men kan även vara en mainstream:are ibland och till och med stugsittare – när vi väljer att återvända till Björkliden år efter år.

Det kan alltså vara svårt att ensidigt placera sig i bara en av grupperna av olika resenärstyper. Marlene Rindå Jikita som har bloggen Fd Ensamma Mamman skriver ”Det beror på… ska jag ha en semester för att uppleva något så är jag pionjär. Åker gärna till konstiga ställen där ingen av vännerna varit och knappt någon annan heller. Sen trendspanar jag till bloggen och andra artiklar och då är det klart att det blir lite nya ställen, men även en del bortglömda som förtjänar att lyftas fram. Men ibland vill jag bara vara helt ledig, inte göra något alls och bara ligga på en solstol och läsa – då åker jag till ett ställe som är ute, typ Egypten. Inte så mycket turister, nära, varmt, billigt och tyst 😃”

Ida Jungell har också svårt att välja vilken typ av resenär hon är: ”Jag vill se allt, hela världen! Träffa nya människor, uppleva nya saker, lära mig om andra kulturer.. det finns inget bättre än att resa!”

Men vilken eller vilka av grupperna känner du bäst igen dig i?


Zanzibar.

29 reaktioner till “Fem olika typer – vilken sorts resenär är du?

 1. Kallar du mig eftersläntrare??? ;) England är nog på nedåtgående men inte som turister ser det utan mer för invånarna själva. Många bloggar nu om hur de mer och mer vill dit medan jag själv haft två år av total kris efter folkomröstningen.

  Jag är nog utöver detta en pionjär. Skulle gärna resa till Nantes och hängde i Zakopane och liknande innan någon hört talas om att Polen var coolt. Samtidigt kan dottern klart övertyga mig om att en vecka på Cypern tillsammans är perfekt för att ladda batterierna…

  1. England var faktist det land som jag tvekade att sätta upp på den listan. Statistiken säger att resorna till Storbritannien gått ner, men samtidigt är det ju fortfarande väldigt många som reser dit…

   1. Ja, val av resmål styrs ju mycket av prisläge. Men inte enbart. Vore intressant om nån ville reda ut lite mer i detalj vad det är som påverkar oss mest i våra val…

 2. Jag känner mig inte hemma i någon grupp. Skulle nog vara eftersläntrare om jag måste välja, för jag älskar ju England! Och jag har inga ambitioner med mina resor att vara före någon annan. Nu blir det dock en helt annan typ av resor när vi bor i husbil.

  1. Skönt att inte behöva ängslas över ifall ett resmål är ute. Vi var på Mallorca förra året så jag är inte heller så ängslig för det. Men är väldigt nyfiken och tycker om att upptäcka nya saker.

 3. Verkligen en rolig vinkling på inlägg! Jag är nog lika delar trendspanare som stugsittare, älskar att landa på vårt sommarställe i Karlskona skärgård med jämna mellanrum. Tycker min Twitter-profil sammanfattar det ganska bra: ”Love the world, but Sturkö is my Paradise”. :)

 4. Intressanta grupperingar. Undrar om vi verkligen lyckas vara pionjärer, då vi inte riktigt åker till de extrema länderna. Vi har bott i Bratislava, åkt till länder så som Georgien, Makedonien och Uruguay. Kom nyligen tillbaka från ett besök av Podgorica i Montenegro, inte direkt den stad de flesta besöker i landet. Trendspanare lyckas vi nog inte så bra med, folk vi pratar med tenderar att inte riktigt förstå tjusningen med några av våra favoritresemål. :)

 5. Jag stämmer inte riktigt in någonstans. Jag är reseledaren och får betalt för att resa!!!!
  Bra att du inte nämnde Wales i samband med England, för Wales är up and coming, få som känner till landet. Res med mej och du får veta mer!
  Vill önska dej en Glad Påsk! Pasg Hapus!

 6. Ingen aning om vilken av de kategorierna jag passar in på, men så reser jag väl inte sådär jätteofta utanför USA heller. Och när vi resor inom USA så är det ju oftast till ställen färre människor kanske reser till, så kanske är det pionjär då.

 7. Det är många faktorer som påverkar hur man väljer och olika under olika skeden i livet. Priset är viktigt för många barnfamiljer och för många en önskan att få koppla av och och vila från en tung arbetsperiod och då finns inte resa runt med alls. Mainstream låter så trist, åter ett ord jag inte gillar, haha. Sen kanske hälsan begränsar en och att sitta länge i ett flygplan eller en bil måste väljas bort och länder med långt till sjukvård också. Det tröstar mig lite att svärfar som reste runt i hela världen, allt från expedition på Grönland och fem veckors rundresa i Kina valde Kanarieöarna och framförallt Teneriffa som ett väldigt vackert och besöksvärt resmål på äldre dar.

  1. Helt rätt! Den typ av resmål som jag kallar ”mainstream” (det finns säker ett bättre svenskt ord för den som anstränger sig att leta i synonymordboken) har ju den fördelen att eftersom många reser dit så finns det gott om direktflyg och hotell i olika prisklasser och med olika inriktning. Den som behöver ha resan tillgänglighetsanpassad till exempel är ju nästan uteslutande hänvisad till den typen av resmål, oavsett hur önskan egentligen är…

   1. Men jag impas av min bror. Han är rullstolsburen. Hans vinterresa gick till Hawaii förra året. Han betalade dyra pengar för en läkarundersökning för att få dyka men vädret förhindrade dykningen, tyvärr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s