hållbart resande · resor

Lissabon bromsar Airbnb-uthyrningen


Turismen i Lissabon har dubblerats på bara fem år. Till det kommer att många europeiska pensionärer bosätter sig i staden tack vare förmånliga skatteregler. Men nu vill borgmästaren begränsa turisternas möjligheter att tränga undan invånarna.

Möjligheter och problem
DN Ekonomi berättar idag i en artikel om hur turismen skapat både möjligheter och problem i Lissabon. På bara några år har den hjälpt till att halvera arbetslösheten i den portugisiska huvudstaden men samtidigt bidrar de många besökarna till både spårvagnsköer och höjda hyror.

Hyreshöjningarna är det största problemet. De är så kraftiga – ibland mer än dubbleras hyrorna efter renoveringar – att invånare lämnar staden för förorter och småstäder.

Reglera turismen
Borgmästaren i Lissabon har nu lämnat in ett lagförslag till parlamentet som ska ge kommunerna rätten att reglera antalet lägenheter som får hyras ut via tjänsten Airbnb. Tanken är att i vissa stadsdelar, som Mouraria och Alfama, ska överhuvudtaget inte fler lägenheter få hyras ut till turister.

”Jag tänker mig att högst hälften ska få hyras ut. Vi måste hitta balansen igen. Försvinner de lokala invånarna så försvinner också den unika stämningen som turisterna gillar”, säger borgmästare Fernando Medina i artikeln.

Före boomen
Vi var i Lissabon precis före turistboomen. Det var 2012. Vi flög in med Ryan Air (aldrig mer! men det är en annan historia) från Skavsta till Algarvekusten och tog efter några dagar där tåget till Lissabon. Där åkte vi bland annat spårvagn men besökte också ett barnsjukhus. Vår förstfödde hade tappat rörelseförmågan i ena stortån. Men vi trivdes annars bra i staden där vi hyrde en fin lägenhet mitt inne i centrum för en, för oss som turister, billig peng. Så ja, vi har nog varit en del av problemet – och möjligheterna – med turismen i Lissabon.

2 reaktioner till “Lissabon bromsar Airbnb-uthyrningen

  1. Så sent som igår satt jag och funderade över om inte Lissabon skulle vara nästa resmål och det utan att ha sett artikeln :) Nåja, då blev jag inte en bidragande del i det här – inte än i alla fall. Jag är ju lite nyfiken på landet Portugal och planerade igår (enbart i mitt huvud) hur jag skulle lägga upp resandet dit. Algarve betar vi ju av i sommar men sen…?
    Kanske läge att tänka om?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s