historia

Rasister är [också] bara primater i kläder

– Krönika –

Det är märkligt. Jag kan inte helt förklara hur det gick till, men det senaste årens allt aggressivare tonfall på nätet ifrån personer med allt ifrån lätt främlingsfientliga till rent nazistiska åsikter har fått mig att intressera mig mer och mer för den mänskliga artens biologiska ursprung.

Hur det började
Jag googlar på olika förhistoriska människoapor och läser allt jag kommer över om arter som Homo erectus, neanderthalare och tidiga Homo sapiens sapiens. Först läser jag om ”Toumai”, som gick upprätt på jorden, närmare bestämt i Tchad, för 6-7 miljoner år sedan. En människoapa tillhörande släktet  Sahelanthropus. Orrorin är ett annat släktnamn som har getts åt några av de tidigaste fossilen, cirka 6 miljoner år gamla, som skulle kunna höra till människans gren av familjeträdet, separat från de andra aporna. Homo habilis (”den händiga människan”) var en art i vårt släkte som levde för ungefär 2,5 till 1,9 miljoner år sedan. Trots att Homo habilis använde stenverktyg så var den inte en lika skicklig jägare som dess ättlingar senare skulle bli, och det är inte klarlagt om habilis överhuvudtaget jagade, eller bara åt as. Homo habilis anses vara förfadern till den gängligare och mer sofistikerade Homo ergaster, som i sin tur är förfader till den mer människolika arten Homo erectus. Detta är den människoart som har överlevt längst tid på jorden, 1,8 miljoner år, och var dessutom den första människoart som spred sig från Afrika till flera kontinenter. Och den första människoart som lärde sig att använda elden för att laga mat. Studier av jordlagren vid fyndplatser på Java har lett till slutsatsen att vissa fossil endast är 50 000 år gamla.

Blev människor
De sist levande Homo erectus var alltså sannolikt samtida både med neanderthalmänniskan och med oss, Homo sapiens. Sannolikt trängde vi ut båda dessa arter från Europa och Asien när vi i vår tur utvandrade från Afrika. Det finns olika teorier om hur det gick till. Vår mest direkta förfader tros vara Homo heidelbergensis för 1,4 miljoner år sedan. Det var en övergångsform mellan Homo erectus och neanderthalare, och möjligen även till Homo sapiens, men detta vet vi inte säkert. Det kan sedan ha varit en liten isolerad population som i Afrika utvecklades sedan till sapiens för drygt 300 000 år sedan.

Alla nu levande människor tillhör underarten Homo sapiens sapiens. Även om de flesta av oss faktiskt bär på en liten andel arvsanlag från neanderthalarna. Arterna korsade sig med varandra någonstans längs resan. Endast en ytterligare förmodad underart av människan (Homo sapiens) är känd, den utdöda Homo sapiens idaltu.

Däggdjur
Jag brukar mot den bakgrunden tänka att vi människor är ett däggdjur som alla andra. Närmare bestämt tillhör vi alltså primaterna. Den tydligaste skillnad mot andra nu levande primater, som går långt bak i förhistorisk tid, är att vi bär kläder. Och att vi lagar mat. Dessutom är den avancerade språkliga förmågan liksom nivån av abstrakt tänkande också något som skiljer oss från övriga djur. Verktyg finns det däremot andra primater som också använder. Och till och med kråkfåglar.

Primater i kläder
Så jag brukar tänka att vi människor bara är primater i kläder. Det gäller så klart även nazister och andra rasister. I synnerhet, kanske, för just nazister. Och kanske är det där jag har börjat ana något som gör att jag grottar ner mig i alla de här texterna om de grottmänniskor som var våra tidigaste förfäder och förmödrar.

Flockdjur
Kläder tycks dessutom i långa tider haft en oerhört viktig funktion för människan som flockdjur. Med kläder markerade vi både vilken flock vi tillhörde och vilken rang vi hade i flocken. Kanske gör vissa det fortfarande mer än oss andra? Kanske är det därför de så gärna klär sig i uniform? Och så häftigt ogillar människor med, jämfört med medelsvensson, avvikande klädedräkt oavsett om det gäller män som klär sig i klänning eller kvinnor som bär sjal över håret? Inte vet jag.

Provokativt
Inte vet jag vad det är som är så provokativt, för vissa, med att vi andra lever och låter leva. Med att vi anser att alla människor har samma värde. Med att vi vägrar att diskriminera någon på grund av kön, sexuell läggning, etnicitet, religion eller funktionsnedsättning.  Eller ja, överhuvudtaget.

Anlag från grottmänniskor
Inte vet jag. Det är därför jag fortsätter att läsa på om grottmänniskorna. För att utifrån dem försöka förstå vilka vi är och vad det är som händer i vår tid. Kanske är rasisterna helt enkelt lite mer grottmänniskor än oss andra?  Eller så bär vi alla på risken att falla i fällan att vilja diskriminera och rent av förfölja eller i extremaste fall till och med förgöra andra utifrån helt irrelevanta yttre omständigheter? Jag hoppas inte det. Men jag vet inte. Men jag försöker att förstå hur det här hänger samman. Jag tänker också att de anlag, som några av oss eller kanske rent av alla bär på, som får vissa av oss att vilja konfrontation, krig och förstörelse, är ytterligt olämpliga i vår tid när alla måste hjälpas åt om mänskligheten ska kunna överleva på den välståndsnivå som vi har idag. Och kanske kan förståelsen av vår biologiska historia hjälpa oss att förstå hur vi som biologisk art alls ska ha någon framtid?

Läsa på
Och i vilket fall kan det aldrig skada att veta var vi kommer ifrån. Och hur vi blev dem vi nu är. Så därför fortsätter jag läsa på. För den som har Twitter och vill lära sig mer om människans förhistoriska utveckling rekommenderar jag detta konto @qafzeh.

Bilden: Gorilla i Kolmårdens djurpark. Också en primat. Men utan kläder. (För övrigt är jag tveksam till att hålla människoapor i fångenskap. Mycket, mycket mer så än några andra djur.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s