resor

Klimatkompenserat en resa till Spanien


Ikväll är det valvaka på TV. Samtidigt som vi tittar på denna rysare så har jag klimatkompenserat en höstresa till Spanien senare i höst.

Vi ska resa till Torrevieja i Spanien. Jag tittade först på att åka tåg. Men jag kom inte längre än till att kolla på Google Maps. En tågresa tar två dygn i varje riktning med massor av tågbyten. I praktiken hade det behövts ett par stopp längs vägen för att sova och alltså tre dygn i varje riktning. För en veckas semester blir det då inte mycket tid på plats. I bästa fall tre dagar. Förutsatt att båda helgerna runt veckan tas i anspråk för resan. Jag skippade idén med att åka tåg hela vägen.

Flygresa
Flyg till Alicante, som är närmaste flygplats skulle bli väldigt dyrt. Det blir därför inresa via Valencia och hemresa via Madrid. Tanken är att åka tåg till Alicante och hyra bil där för vidare resa till Torrevieja. Sannolikt bokar jag två hotellnätter i Valencia, fem i Torrevieja och en i Madrid. Men inga tåg, hotell eller bilhyra är bokade än.

Utsläpp
Jag använder flygresor.se för att ta reda på hur stora utsläppen av koldioxid blir. Resan från Kastrup till Valencia orsakar 377 kilo per perspn. Resan från Madrid orsakar 381 kilo per person. Totalt blir det då 758 kilo per person och 3032 kg totalt för alla fyra. Drygt tre ton. Det är så klart inte bra för planeten.

Träd
Därför vill jag gärna kompensera för det våra flygresor orsakar. Det alternativ jag har valt är att plantera träd i VI-skogen. Det beror på att jag litar på att deras arbete gör minst lika stor social nytta som miljönytta. En del andra projekt för klimatkompensation har kritiserats för att de varit dåliga för befolkningen i de länder där träd har planterats,

500 kronor
Ett träd tar under sina 40 första år upp 500 kilo koldioxid. Eftersom en del träd gallras och eftersom flyg bidrar till så kallade höghöjdseffekter räknar jag bara med 125 kilo per träd. För att kompensera för vår resa till Spanien behöver jag då låta plantera 24,3 träd. Jag avrundade då uppåt till 25 träd. Då varje träd kostar 20 kronor behövde jag ge 500 kronor som gåva till VI-skogen för att kompensera för den här resan.

En reaktion till “Klimatkompenserat en resa till Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s