resor

Typiskt Ryanair!?


När jag skulle checka in hos Ryanair i förrgår hängde sig deras sida inte mindre än två gånger och jag blev tvungen att börja om. Typiskt Ryanair? Överhuvudtaget är det mycket att tänka på som kund hos det flygbolaget om inte de billiga biljetterna ska bli dyra i slutändan. Häng med!

Jag hade egentligen lovat mig själv att aldrig mer boka flyg med Ryanair efter en resa med familjen från Nyköping till Algarve för sex år sedan. Det huvudsakliga skälet var att jag nästan bröt ihop på deras bokningssida: Ett enda långt sicksackspår av att välja bort mer eller mindre dyra tillval som jag inte ville ha och att välja till att få ta med sig en incheckad väska för hela familjen. Och detta tog så lång tid att jag blev utslängd ett par gånger på grund av ”timeout” innan jag lyckades trycka igenom allt. Och då hade jag av misstag köpt till val av säten som på den tiden var ett alldeles onödigt tillval.

Lägre pris
Men nu, inför en höstresa till Spanien, visade sig deras priser så mycket lägre än konkurrenternas att jag inte kunde låta bli att boka hos dem. Typiskt Ryanair?

Tar betalt för kabinväskor
Inför bokningen såg jag till att läsa på och visste därför att jag skulle behöva betala extra inte bara för incheckade väskor utan även för kabinväskor. Jo det är sant! Nya regler igen. En liten typ handväska som ryms under sätet framför får du ta med gratis. Men från och med 1 november kostar det 8 Euro att ta med en kabinväska med Ryanairmått (55cm x 40cm x 20cm) – står det att läsa på deras hemsida. Om tjänsten måste köpas i förväg för att du ska få den till det priset hittade jag ingen information om men på mitt nu utskrivna boardingkort står det att avgiften för för många eller för stora handbagage som måste plockas undan vid gaten för att läggas i lastrummet är inte mindre än 50 Euro! Per väska. På ett annat ställe anges att priset är 25 i valutan frågetecken. Information är inte det här flygbolagets bästa gren. Eller så är syftet att förvirra snarare än informera och i så fall lyckas de bra!

Många andra flygbolag tillåter kabinväskor som är 55 x 40 x 23 cm. Skulle du av misstag ha tagit med sådana för stora kabinväskor till hela familjen blir det alltså dyrt. Typiskt Ryanair!

Fler avgifter
Jag hade också läst på att avgiften för varje väska (upp till 20 kg – också lägre än andra flygbolag som ofta tillåter 23 kg) incheckat bagage är 25 Euro. Dessutom har jag hört ett rykte – bekräfta gärna om du vet ifall det är sant – att Ryanair numera medvetet splittrar familjer och placerar alla så långt ifrån varandra som möjligt om du inte betalar extra för att välja säte. Att sitta tillsammans kostar 4 Euro per person. Eller 3 Euro per person om du lägger till detta allra sist i din bokning. Typiskt Ryanair?

Dessutom kostar det 55 Euro per person att checka in på flygplatsen om du skulle ha glömt att checka in on-Line hemifrån. Och 20 Euro per person om du skulle ha glömt att skriva ut och ta med boardingkortet (nej – det duger inte att ta fram och visa på telefonen – måste vara utskrivet på papper). Typiskt Ryanair!

Alla nämnda avgifter gäller så klart bara för enkel resa och dubblas alltså om du ska hem igen.

Family Plus
Så när jag väl skulle boka var jag väl förberedd och beredd på strul. När jag knappat in resväg (Köpenhamn – Valencia respektive Madrid-Köpenhamn) och datum kom jag till en sida där jag kunde välja prisnivå – standard, Plus eller Flexiplus. Eftersom det skilde 34 Euro per person mellan standard och Plus och eftersom vi inte behöver ha med varsin väska på 20 kilo valde jag standard.

Men i nästa läge kunde jag välja något som heter Family Plus och som kostade 81 Euro för hela familjen. Då ingår totalt för familjen två incheckade resväskor på 20 kg samt att alla får ta med en kabinväska ombord samt att vi får reservera säten och sitta tillsammans. Plus att vi får prioriterad ombordstigning. Men det senare kan ju egentligen kvitta. Alla kommer ju ändå iväg samtidigt när planet lyfter. Dessutom lär de flesta välja att vara ”prioriterade” med de nya reglerna. Nåja. Jag slog till på erbjudandet om Family Plus. Och det gjorde att bokningen faktiskt gick ganska smidigt ändå. Några försäkringar, bilar, hotellrum eller andra erbjudanden valde jag inte till. Så långt en bättre upplevelse än för sex år sedan. Totalt 5 500 kr kostar det oss fyra att flyga tur och retur till Spanien. Utöver kostnaden till Ryanair har jag valt att klimatkompensera resan genom en gåva på 500 kr till VI-skogen.

Sidan hängde sig
Nu i helgen skulle jag se till att vi blev incheckade och skriva ut boarding-korten. Phu! Jag försökte först att checka in via paddan. Det gick sådär. Att logga in med bokningsnummer och e-postadress var inga problem. Och inte heller att klicka på ”checka in”. Men sedan började problemen. I formuläret där nationalitet, födelsedata och passnummer med mera ska anges var jag tvungen att klicka flera gånger på varje ruta innan markören hamnade där och det var möjligt att skriva. När jag fyllt i mina uppgifter slängdes jag ut och fick börja om. Mina uppgifter låg dock kvar och jag kunde fortsätta med min sambo Anders. När jag fyllt i alla hans uppgifter utom passets giltighetsdatum hängde sig sidan. Typiskt Ryanair?

Jag kom inte vidare utan valde att börja om på datorn. Där fick jag knappa in hans uppgifter på nytt och sedan barnens innan jag fick boardingkort som pdf-filer som jag kunde spara på datorn för att sedan skriva ut. (Tur ändå att jag bytt till datorn då. Att spara en pdf-fil på paddan för att skriva ut låter sig nog inte göras.)

Vad säger du?
I helgen har jag också mätt våra tre kabinväskor och konstaterat att bara en klarar Ryanairs mått. Jag får alltså fundera vidare hur vi gör med packningen.

Det ska bli spännande att se hur det funkar att resa med Ryanair när det väl är dags. Har vi alla papper och allt bagage i rätt Ryanair-ordning för att slippa dyra tilläggsavgifter?

Har du flugit med Ryanair? Hur var din upplevelse?

13 kommentarer på “Typiskt Ryanair!?

  1. Nej hjälp! Har några gånger flugit RyanAir och också konstaterat att det inte är värt det. Här i Finland flyger Ryanair från Tammerfors som ligger två timmar norr om huvudstaden. Ingen billig resa att ta sig dit med tåg + taxi. Hoppas resan går bra!

  2. Har flugit med dem runt 07 och 09, London samt Rom. Aldrig mera…som du skriver så dåligt byggd hemsidaoch krångligheter. Dessutom var Romresan i te trevlig då piloten körde in 15 minuter. Som sagt never again

  3. Ojoj, jag känner spontant att jag aldrig någonsin ens vill försöka boka något med Ryanair. Men det är klart att ett lågt pris lockar och då kan man ju klimatkompensera lite extra i stället :)

  4. Åkte med Ryanair för cirka 10 år sedan – aldrig mer! Men jag måste ge dem ett stort plus för att de tar tag i kabinväskeeländet!! Nu väntar jag på att andra flygbolag ska ta tag i det på ett eller annat sätt så kanske vi slipper så många förseningar och att boarding tar så himla lång tid. Säkerhetsmässigt vet ingen hur mycket bagagevikt flyget har med sig. Bara att hålla tummarna att det blir förändring!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s