miljö · mitt jobb · vatten

11 miljoner till Kristianstads kommun

Roligast på jobbet igår: Kristianstads kommun har beviljats 11 miljoner kronor i statsbidrag till läkemedelsrening i Degeberga avloppsreningsverk. Där släpps det renade avloppsvattnet till Segesholmsån där det finns sällsynta arter av nattsländor och fiskar. Ån rinner vidare ut i Hanöbukten i trakten av Österlen.

Läkemedelsrester hör inte hemma i sjöar och hav. De stör vattenlivet. De hamnar i avloppet dels efter att ha passerat kroppen. Fler och fler blir duktiga på att återlämna oanvänd medicin till Apoteket men alldeles för mycket fulspolas också ned direkt i avloppet. Det borde vara noll oanvänd medicin som hamnar där.

Jag är lite extra glad att vi lyckades få med ett uttalande av Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger i vårt pressmeddelande.

– Vi har beslutat om bidrag både för Kristianstads inledande förstudie, förprojektering och investering, säger han och fortsätter:

– Vi ser att åtgärden förväntas minska utsläppen så att det blir en mycket positiv påverkan på vattenmiljön.

Nu återstår att se om media nappar på att skriva om detta.

Den metod som vi ska användas i Degeberga är med aktivt kol. Det kan rena till exempel diclofenac, till mer än 90 procent. Projektet ska vara klart 2020. Kostnaden bedöms till cirka 12,3 miljoner kronor.

Sådan här reningsteknik blir viktig för framtiden, men minst lika viktigt är att vi som använder avloppet skärper till oss och slutar spola ned läkemedel överhuvudtaget och lämnar dem till apoteket istället! Och så klart inte använda medicin i onödan.

Det är jag som har skrivit vår ansökan om bidrag och som ska fungera som huvudprojektledare och hålla ihop projektet från början till slut och rapportera till Naturvårdsverket.

Bilderna här är mina egna från Åhuskusten, den del av Hanöbukten där avloppet från Degeberga hamnat.

14 kommentarer på “11 miljoner till Kristianstads kommun

  1. Bra jobbat! Nu tycker jag det låter märkligt att folk faktiskt spolar ner sånt i toan – men det finns väl folk till allt (och det som inte syns finns inte). Vi, som har en egen reningsanläggning (markbädd) måste vara lite rädda om den och då kan vi inte roa oss med sådana dumheter.

      1. Ärligt talat har vi inget val, vi har förvisso en påkostad anläggning med extra ”säkerhetsbrunnar” (dvs vi är tre hushåll som delar en rejäl markbädd och avloppet leds från våra tre olika trekammarbrunnar till en extra trekammarbrunn för att säkerställa att inget ”skit” följer med ut i bädden) och bra mycket mer volym än vi behöver (vi använder bara halva i taget, låter den vila något/några år och kör då på andra halvan). Men för att det ska fungera klanderfritt krävs friska bakterier i marken. Det är ju vi som får betala om vi inte sköter oss så – vi sköter oss :)

  2. Grattis Inger, vad roligt att du fick igenom din ansökan! Jag är lite nyfiken över varför du valde just Degeberga reningsverk. Finns denna reningsmetod redan i andra reningsverk i kommunen?

    1. Nej, metoden har testats i en liten delström i en pilotanläggning på centrala reningsverket i Kristianstad, men det försöket är avslutat nu. Att vi valde att börja med just Degeberga är en kombination av att det är en skyddsvärd å, att vi har bakgrunsdata tack vare ett forskningsprojekt som högskolan driver och att vi vill testa i mindre fullskala innan vi investerar i denna teknik på centrala reningsverket. :)

  3. Grattis til dig och Kristianstad! Men jag undrar – är inte en hel del av läkemedlen i vattnet sånt som har passerat kroppen utan att brytas ner? Äsch, nu såg jag det i din text. Hur är man funtad om man spolar ner sånt i toan? Men jag tror inte att det är många som tar mediciner i onödan, tvärtom skulle nog många vilja slippa medicinering.

    1. Det finns nog både och. Både de som tar mediciner i onödan och minst lika många som borde ta men som avstår av olika skäl. Förr var det vanligt att folk krävde antibiotika mot förkylning men det tror jag alla vet idag att det inte hjälper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s