5 snabba · hållbart resande · media · resor

Fem snabba (andra helgen i mars 2019)

#1. Flygandet minskar
Hittills har det varit mycket snack och lite verkstad vad gäller frågan om att dra ner på flygandet. Men nu händer det saker! Uppsala Nya Tidning berättar att resorna till och från Arlanda flygplats minskade med tre procent i februari jämfört med samma månad 2018. Under februari reste 1,36 miljoner personer utrikes till eller från Stockholm Arlanda Airport, en minskning med två procent jämfört med samma månad förra året. Antalet inrikesresenärer minskade med fyra procent till nära fyrahundra tusen resenärer. På Bromma flygplats minskade inrikesresandet med nio procent till drygt hundrafemtio tusen resenärer. Även på Landvetter flygplats i Göteborg minskade resorna medan resorna på Visbys och Luleås flygplatser ökade något. Nio procent är en stor förändring!

#2. Svenskt flygbolag först i världen med att klimatkompensera helt
Även om det inte sägs så är det minskande flygandet på Bromma med största sannolikhet orsaken till att flygbolaget BRA är det första och enda kommersiella flygbolaget i världen som klimatkompenserar alla flygresor:
”Vi ser detta som vårt nästa naturliga steg i arbetet att minska vår klimatpåverkan”, säger Anna Soltorp, hållbarhetschef för BRA i en artikel hos Aftonbladet.

#3. På dubbla flygstolar
Att flygbolagen också ska tvingas att minska koldioxidutsläppen genom att blanda in biobränsle i tanken, skrevs det om redan förra veckan. Enligt förslaget ska den så kallade reduktionsplikten begränsas till att enbart minska utsläppen med 1–5 procent fram till år 2025, eftersom det kommer råda brist på biodrivmedel till en början. Därefter ska utsläppen minskas med 25–30 procent fram till 2030, vilket beräknas höja biljettpriset på en långflygning med 250 kr. Riktigt mycket intresse väckte dock detta förslag först sedan det visat sig att regeringens särskilda utredare Maria Wetterstrand suttit på dubbla stolar i frågan i och med en styrelseplats och aktieinnehav i ett utvecklingsbolag med inriktning mot miljövänliga drivmedel.

Flera brottsanmälningar har kommit in mot Wetterstrand om otillåten insiderhandel, men åklagare på Ekobrottsmyndigheten har beslutat att inte inleda någon förundersökning mot henne, enligt en artikel i Ny Teknik.

Bra ändå med förslag och fokus på hur flyget kan göras miljövänligare, tycker jag.

#4. Tågbolag begärs i konkurs
Expressen skriver om Blå tåget som utmanat SJ på sträckan Göteborg till Stockholm. De skulle göra tågresan Stockholm–Göteborg till en upplevelse i gammal stil.
Men nu har bolaget som driver Blå Tåget begärts i konkurs.
Anledning: Obetalda skulder på 239 025 kronor.

Ändå märkligt, kan jag tycka, att detta sker just nu när så många säger sig vilja åka tåg!

#5. Vettigast på länge
I DN publicerades i veckan den vettigaste text jag läst på länge om hur klimatkrisen kan lösas. Det är Gunnar Wetterberg som föreslår en global koldioxidskatt. Han skriver: ”Koldioxidutsläppen måste bli den första stora uppgiften som världens nationer hanterar och löser tillsammans.” Han betonar vikten av politiska överenskommelser och åtgärder: ”Även om det är utmärkt att var och en uppmanas att göra mer för att bidra till klimatfrågans lösning, så är det alldeles avgörande att staterna drar marknaderna åt rätt håll.” Vidare skriver han: ”För att åstadkomma detta är Parisavtalet än så länge otillräckligt. Det grundläggande problemet är att klimathotet är internationellt, men Parisavtalets mekanismer är i allt väsentligt nationella.” Ett annat bra citat lyder: ”Om åtgärderna ska bli effektiva måste de också omfatta alla varor och tjänster i den internationella handeln. Om man ska komma åt exporten och andra konkurrensutsatta sektorer måste staterna komma överens om spelregler som gäller för alla. Därför borde koldioxidskatten bli klimatdiplomatins huvuduppgift under de kommande åren. Genom att beskatta alla utsläpp ökar pressen att minska dem. Koldioxidskatten kommer också att begränsa utsläppen från transporterna, vare sig det handlar om solsugna flygresenärer eller paket från Wish och Alibaba.”

Att jobba för att införa en global klimatskatt är så klart svårare än att dra ner på sitt eget flygande. Men ska vi komma någonstans måste fler jobba i den riktningen: sluta gärna flyga, om det är det du vill, men glöm inte bort det internationella perspektivet i klimatfrågan!

Det är mot den bakgrunden jag gillar att Greta Thunberg utsetts till årets svenska kvinna av båda de stora kvällstidningarna. Den rörelse hon leder är internationell.

”5 snabba” är en nyhetssamanställning från veckan som gått med inriktning på rese-nyheter. Och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet.

4 kommentarer på “Fem snabba (andra helgen i mars 2019)

  1. Det tog tid för mig att fatta vad det hade för betydelse att resorna till och från Arlanda hade minskat. Till Arlanda åker man förstås buss, bil eller tåg.

    1. Och ungefär lika ofta flyg skulle jag tro, förutsatt att man inte jobbar på Arlanda, förstås! Här är det så klart flygresorna som avses och inga andra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s