5 snabba · hållbart resande · resor · tåg

5 snabba (första helgen i april 2019)

#1. Rekordmånga tog flyget förra året
Det är Aftonbladet som skriver om att vi flög som aldrig förr 2018. Antalet passagerare på svenska flygplatser nådde toppnoteringen 39,3 miljoner. Men å andra sidan avtog ökningstakten jämfört med tidigare år och i början av 2019 har det vänt. De två första månaderna i år flög vi mindre än samma månader förra året.

#2. Ryanair på topplista över klimatbovar
Och här är en av anledningarna till att flygandet vänder neråt: Det har pratats länge om att det växande flygandet kommer att göra ett relativt litet problem, flyget står för ca 3% av utsläppen av växthusgaser i Europa, till ett större. Det finns prognoser som visar att andelen kan ha ökat till en fjärdedel, 25% av utsläppen, till 2050. Och nu börjar vi se resultaten av detta. För första gången någonsin finns ett flygbolag med bland de 10 värsta utsläppsjättarna i Europa. Det är Ryanair som förra året släppte ut 9,9 Megaton växthusgaser.

”När det gäller klimat är Ryanair det nya kolet”, säger Andrew Murphy, flygchef på den europeiska intresseorganisationen T&E.

Både brittiska the Guardian och DN har skrivit om detta i veckan.

#3. Fler svenskar tar tåget utomlands
Det minskande flygandet leder till att allt fler svenskar tågluffar. Under 2018 ökade försäljningen av interrailkort med över 60 procent från året innan. skriver Metro. 17000 interrailkort såldes i Sverige förra året. Under 2019 förväntas ännu fler köpa korten. Enligt artikeln säger Ufuk Ergovan, vd för företaget Tågbokningen, att ökningen beror just på att resenärer blir allt mer miljömedvetna.

Utöver de som köper tågluffarkort tillkommer alla som reser på vanliga biljetter till utlandet. Bara över Öresundsbron handlar det rimligen om minst tio miljoner passagerare på ett år. Å andra sidan ska en hel del av dessa flyga, men kommer inte att ingå i statistiken över antalet flygresenärer på svenska flygplatser. Och en hel del svenskar jobbar i Köpenhamn.

Det här med resestatistik är inte okomplicerat. Oavsett det är det ganska tydligt att flygandet avtar och tågresandet ökar just nu.

#4. Resebolagen satsar på tågresor
Även Aftonbladet har i veckan konstaterat att klimatdebatten är intensiv och allt fler vill ta tåget istället för flyget för att skona miljön. Och uppmärksammar vidare att då satsar resebolagen på tågresor. Resia börjar sälja Interrailkort. Tanken är att de i framtiden även ska kunna erbjuda arrangerade tågresor. De nämner även Vings tågresa till Davos, som jag har berättat om tidigare. Samt SJ:s kommande bokningsmöjligheter för tågresor till utlandet och tågresor.nu där man kan boka gruppresor i Europa.

#5. Sa ifrån om influencers och blev hjälte
Avslutningsvis. New York Times skriver om en småföretagare på en ö i Filippinerna har blivit en lokal hjälte efter att han markerat mot det växande antalet internationella resenärer som presenterar sig som ”influencers” som ett sätt att få gratis mat, dryck och logi.

Han har sin Beach Club på ön Siargao, som är populär bland surfare. Under de senaste åren har ön också blivit populär bland en växande skara resenärer som tycker att deras semester ska vara gratis mot att de gör Instagram-stories.

Förra veckan la Gianluca Casaccia, 40, chef och delägare på White Banana Beach Club, ut ett inlägg på Facebook efter att ha öppnat sin inkorg och hitta ännu ett meddelande som började: ”I am an influencer.”

Inlägget på Facebook blev viralt och har fått mer än 13 000 likes mm, mer än 3000 delningar och nära 2000 kommentarer. Och massor av artiklar i internationell press.

Han skrev på Facebook:

”Hjälp oss.

Vi får många meddelanden om samarbeten med influencers, instagram-influencers.

Vi vill gärna meddela att White Banana inte är intresserad av att ‘samarbeta’ med självutnämnda ‘influencers’.

Och vi vill föreslå att ni försöker hitta ett annat sätt att äta, dricka eller sova gratis.

Eller provar på att faktiskt jobba.”

”5 snabba” är en nyhetssamanställning från veckan som gått med inriktning på rese-nyheter. Och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet.

9 kommentarer på “5 snabba (första helgen i april 2019)

 1. Ryan Air har mycket på sitt samvete, tycks det., Dåliga anställningsförhållanden, konstiga bagagebestämmelser, mycket utsläpp m m. Men, för all del, billiga resor. Jag undviker dock gärna att åka med dem eftersom de har just mycket konstigheter för sig.

  Den där företagaren på en ö utanför Filippinerna tycker jag gör helt rätt. Det går ju inte att bedriva en verksamhet på det sättet, d v s att säga ja och amen till alla som påstår sig vara influencers. Trams. Ska det skrivas självständigt om resmål och annat, så får skribenterna också se till att vara oberoende.

  1. Jag undviker också helst Ryanair men det händer ibland att jag väljer dem ändå på grund av prisskillnaden.

   Förstår att det inte går att bjuda allt och alla bara därför att de kallar sig influencers. Och att kolla upp vilka som på riktigt har en stor påverkan är i sig ett jobb, så jag förstår dem som avstår.

 2. Vi som ordnar aktiviteter eller olika resepaket på öar har redan märkt av minskat flygande. Och tåget är ju inget alternativ, inte heller båt för det sägs vara värre än flyget. Såg en undersökning där fler svenskar än vanligt svarade att de tänkte semestra i Sverige pga valutakursen.
  Det där med influencer är ett märkligt fenomen. Jag har förstått att det i Sverige nästan ses som ett yrke!? Himmel…..

  1. Jag tror att bilden av influencers är starkt snedvriden. Främst av dem själva. Många jobbar nog nog så hårt men drar nog inte in ens i närheten så mycket pengar som de vill låtsas. Men det är vad jag tror, det. :)

   1. Det de gör är underhållning. Ungefär som programledare på TV eller så. Men jag gillar inte ordet influenser och särskilt inte dem som själva presenterar sig som det. Vi påverkar alla varandra. Somliga mer än andra. Men de som känner sig nödgade att presentera sig som ”influencer” påverkar nog i regel inte så mycket som de vill tro eller ge sken av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s