bucket list · historia · resor · vackra platser

Den här platsen vill jag besöka


”Om du nån gång kommer fram till Samarkand.” Smaka på orden. Jo. Jag skulle vilja resa till Uzbekistan. Om jag får med mig familjen återstår att se. Det börjar bli knappt om tid att ordna med en sådan resa om den ska kunna bli av i sommar.

Bilden föreställer Sher-Dor Madrasah (1619-1636). Dåvarande härskaren i Samarkand, Yalangtush Bakhodur, beordrade byggandet av Madrasahs Sher-Dor. Det ska finnas tigermosaiker här med en stigande sol på ryggen, som är intressanta i och med att de trotsar förbudet inom islam att inte avbilda levande varelser på religiösa byggnader. Det ska också finnas lite inflytande från Zoroastrianismen i arkitekturen.

Men det är inte denna byggnaden specifikt. Inte ens Samarkand specifikt, utan flera av städerna längs sidenvägen, som jag skulle vilja se. Sidenvägen var under medeltiden ett nätverk av handelsvägar mellan Europa och Kina genom Centralasien. Men vi får se om jag får se. Om jag nån gång kommer fram till Samarkand.

Bilden har fotograferats av Francisco Anzola och får delas i och med att den har så kallad CC-licens. Jag har beskurit den något och ljusat upp färgerna en aning.

6 kommentarer på “Den här platsen vill jag besöka

  1. Var i Ubeckistan 2013 tror jag. Såg Samarkand bl.a. Registantorget där det står flera byggnader som renoverats av Lenin . Bomullsodlingarna ligger för fäfot då det ej finns vatten tillräckligt att odla. Aralsjön är tömd.
    I närheten av Bukhara fanns den siste emiratens sommarpalats som han lämnade när storhetstiden var över. Om du åker komplettera med grannländer till Uzbekistan . Kazakstan t.ex. Det berikar . Vilket vi missade.
    Människorna är vänliga och glada. Unga människor har mobiler i blickfånget som här. Skoluniformer ser prydligt ut.

  2. Mera naturscenerier i grannländerna Kazakstan och Kirgistan . Då jag är odlare söker jag t.ex äpplets ursprung som är i Kazakstantrakterna. Uzbekistan var mycket torrt redan då 2013, fattig landsbygd m.m. Bilder från resan kommer i vinter.

  3. Som ung var min man i Samarkand med sin högskola vill jag minnas. Han har nog inte så många foton därifrån, måste gräva i gömmorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s