5 snabba · hållbart resande · resor

5 snabba (sista helgen i april 2019)

#1. SAS-strejk drabbar 64000 resenärer
Piloterna på SAS strejkar just nu för högre lön och bättre villkor. Nu på lördagen går strejken in på sin andra dag och nu har även flera av söndagens flyg ställts in. Totalt beräknas strejken drabba cirka 64000 passagerare.

SAS träter med piloterna om hur mycket de ska anses tjäna per månad (ska traktamenten räknas in när man jämför med andra yrkesgrupper?) Men ostridigt är att piloter tjänar bra, men sämre hos SAS än på många andra flygbolag och att de därför vill få en lönehöjning som är långt större än snittet på arbetsmarknaden.

Flygbiljetter med Norwegian sålde slut på fredagen till priser som låg tusenlappar över det normala.

SAS resenärer har också erbjudits att boka om sina biljetter som skulle varit giltiga under denna helgen till någon annan gång.

#2. Svenskt flygbolag varslar om uppsägningar
Frågan är hur vältajmad pilotstrejken på SAS är med tanke på att det konkurerande flygbolaget BRA i veckan har varslat 363 anställda om uppsägning. Anledningen är minskad efterfrågan på inrikesflygningar. Något som rimligen även drabbar SAS.

BRA är ett svenskt flygbolag som bildades 2016 när Malmö Aviation, Sverigeflyg och Blekingeflyg, Gotlandsflyg med flera gick ihop.

Den generella efterfrågan på flygresor inrikes har minskat rejält både 2018 och första kvartalet 2019.

#3. Vi reser hellre djupt än långt
Det är inte bara inrikesflyget som förlorar på den pågående debatten om flygets klimatpåverkan. Enligt en kolumn i Veckans Affärer vill vi dessutom numera resa djupt hellre än långt: Allt fler flygbantar. Men längtan efter nya upplevelser kvarstår – nu kommer slow travel och nya heta destinationer på hemmaplan, skriver Johan Åkesson. ”Norrköping är inte New York, precis som att ett nikotinplåster inte är en cigg på en uteservering i vårens första värmande sol. Men man måste börja någonstans.” Och. ”Plötsligt kan en nattklubb dyka upp i Älvkarleby som ett värdigt substitut till Berlin. Dessa dagar är ingenting omöjligt.”

#4. Ving klimatkompenserar mest
En nyhet som jag missade förra veckan när vi var uppe i Lapplandsfjällen och åkte skidor är att även charterbolaget Ving nu lovat att klimatkompensera samtliga flygresor – utan extra kostnad för kunden.

Ving följer i spåren på TUI som kompenserar för resor som sker med bolagets egna flygbolag och bolagets egna hotell, BRA som klimatkompenserar för alla resor och SAS som kompenserar för ungdoms- och eurobonusresor.

Vings satsning är rimligen den som gör störst klimatnytta av samtliga dessa. De gör nämligen ingen skillnad på vilket flygbolag kunden flyger med, kompensationen sker ändå. Från och med 29 april klimatkompenserar företaget för alla 1,5 miljoner gästers flygresor. Detta kommer att göra stor skillnad för miljön. Bravo Ving!

#5. Familjen som tog tåget till Spanien
Avslutningsvis berättar SVT Väst om familen Dahlberg som tog tåget till Spanien.

Tågresan tog sammanlagt fem dagar och gick från Klädesholmen via Göteborg, Kiel, Köln, Lyon, Barcelona med slutdestination La Palma. De tyckte inte alls att det var jobbigt och uppskattade att möta våren i Europa.

Hemresan gjorde de med flyg. Resan ner till Spanien blev tre gånger så dyr som hemresan med flyg och tog rimligen mer än fem gånger så lång tid.

Jag har sagt det förr: Tågresor i Europa behöver bli enklare att boka och prisskillnaden mot flyget kan inte vara så här stor om tåget ska vara bästa alternativet för flertalet resenärer.

”5 snabba” är en nyhetssamanställning från veckan som gått med inriktning på rese-nyheter. Och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet.

Veckans rubrikbild föreställer en flygplansvinge som tillhör SAS.

10 kommentarer på “5 snabba (sista helgen i april 2019)

 1. Jag reser mes airtour/SAS för första ggr nu i maj ..hoppas att det löst sig tills dess för min resa är noga planerad. Reser inte utomlands så ofta så vill verkligen inte bli drabbad av strejken. Skulle bli dyrt om jag inte kom iväg på min resa då det är supersvårt att få semester beviljad i vården pga rekryteringssvårigheter. Men jag har hopp om att det löst sig till slutet av maj så jag kommer iväg. Jag har inget emot att semestra hemma ..men lagom till sommaren så höjer de bensinen :) får väl ta bussen om jag ska någonstans.

   1. Ja du då vet jag inte hur det ska gå ..för semestern är planerad sedan i december. Det blir en kostsam historia isåfall. För flygbolaget..avbruten semester man inte kommer iväg på..blir kostsamt. ..och skjuta på den är omöjligt då vi har rekryteringssvårigheter i vården och knappast har en enda vikarie.

 2. Det är just det: att det kostar så mycket att åka tåg för en familj med barn. Jag har tänkt mycket på detta att allt man pratar om vad gäller resor och valmöjligheter sällan är aktuellt för en barnfamilj som inte är höginkomsttagare. Klimatkompensera med si och så många hundralappar per person till exempel om man har sparat och skrapat ihop för att komma iväg på en semesterresa äntligen, det är nog inte tänkbart, det får man inte glömma. Så ja, bravo Ving!

  1. Egentligen kostar det ganska lite att klimatkompensera jämfört med vad en resa (i regel) kostar. Men. Jag har all förståelse för den som väjer bort. Vissa saker ska inte vara möjliga att välja bort. Hur många skulle betala skatt om det var frivilligt? Så ja: jättebra av Ving!

   1. Klart att 500 kr är mycket för den som inte har pengar alls. Men en billig charterresa för en familj på 4 kostar ca 20 000 kr. Vill du att måltider ska ingå handlar det om mer pengar.

    2,5 % av priset är mindre än vad som skiljer mellan olika alternativ. Problemet är att när det görs valbart så kan väl alla hitta på något som är roligare att göra med 500 kr än att klimatkompensera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s