djur · fotografi · historia · resor

Grekland och åsnorna

Bilden ovan föreställer en man på åsna på den grekiska ön Zakynthos någon gång kring mitten av 1980-talet. På den tiden var det inte ovanligt att åsnor användes som fortskaffningsmedel av lokalbefolkningen. De blev till ett sådant där ”genuint” inslag som vi som turister älskar. Bilder vi fotograferar och sprider vidare.

På en annan ö, nämligen Santorini, har det därför länge varit populärt att transportera turister med åsnor uppför de långa trapporna från hamnen. Där har överviktiga turister blivit ett så pass allvarligt problem ur djurskyddssynpunkt att myndigheterna i höstas förbjöd personer som väger mer än 100 kg att rida på åsnorna.

Redan vid början av 80-talet hade jag själv, för övrigt, varit på Rhodos och bland annat just ridit på åsna. Det var vid Lindos. Rhodos var vid den här tiden betydligt mer turistiskt än Zakynthos och till och med Santorini. I Rhodos stad fanns inkastare till restaurangerna och menyer på både engelska och svenska.

På Zakynthos fanns inget sådant. Där fick vi som turister följa med ut i köket och peka i grytorna vad vi ville ha. Och vi som var där hade tagit oss dit helt på egen hand. Med undantag för en ganska liten klick brittiska turister som anlänt med charterflyg. Inga åsneritter anordnades heller för oss besökare.

Däremot fanns det gott om åsnor ändå. Och det var, som sagt, ganska vanligt att invånarna själva red på djuren. Inte minst äldre män. Och så var det överallt i Grekland vid den tiden när ö-luffandet var som allra mest trendigt bland europeiska resenärer. Och så blev ”grekisk gubbe på åsna” en riktig turist-klisché som lever kvar än idag, skulle jag vilja påstå.

Eller skulle du kunna låta bli att fotografera om du fick syn på en?

7 kommentarer på “Grekland och åsnorna

 1. Det där med åsnorna börjar spåra ur. Givetvis ska de inte överlastas, de ska behandlas på ett bra sätt (att vänta i solen i hög värme utan vatten är inte ett bra sätt) och vara i fin form (inte magra, såriga el likn). Jag har aldrig förstått turisttransporter till åsna på Santorini. Det finns en linbana bredvid, det finns trappsteg och lite längre bort finns en väg från hamnen.
  De som är mest engagerade i åsnornas väl och ve attackerar t o m när greker rider på sina åsnor eller när de lastar åsnorna. Det man då totalt missar är att åsnor i många år använts för transport av människor och last som så många andra djur, t ex hästar. Ska vi sluta rida och köra med hästar för det är ”synd” om dem eller för att några missköter sina djur? Som så ofta blir en fråga där reaktioner från början varit rättmätiga plötsligen så överdriven och felaktig. Alla djur ska behandlas väl och det är inte ”fel” att människa och djur samarbetar.

 2. Härlig bild!
  Det var vanligt med åsnor i Spanien länge också och det finns fortfarande kvar några ställen där man kan rida åsna.
  Naturligtvis är det viktigt att djuren inte överlastas och behandlas väl.
  Trevlig 1: a maj!

 3. Åsnor ja dem ser man ju kättade lite varstans i Grekland,
  På Kreta närmare bestämt i Eulonda kom det en gubbe på en åsna och red över en potoreskisk bro och jag tänkte vilket fint motiv så jag tog upp min kamera men ojojoj han inte knäppa ett enda motiv. Gubben skrek åt mig och hötte med sin käpp så jag vart helt förskräckt. Så det motivet glömmer jag aldrig och jag tänker mig noga hedanefter vad det är jag ska fotografera.Jag som älskar att fotografera och tar massor med foton när jag reser.

  På samma ö i Platanias ville yngsta dottern rida på en åsna och visst tänkte vi så vi betalade farbrorn som vi sett stå där med sin åsna varje gång vi gick förbi.
  Det var bara det att vi fick leda åsnan själva inget roligt för den ville ju inte gå..vi fick smacka och dra den fram för inte ville vi slå åsnan. vi blev nog ett roligt semesterminne för dem som såg oss …Ägaren till åsnan tackade oss och kramade dottern när vi kom tillbaka så för oss blev det oxå ett roligt minne.
  Rhodos och Lindos där red mina äldsta tjejer då 13 och 10 år uppför branten till ruinen. Det var ca 40 grader varmt så den lilla tjejen ville inte gå. Den äldsta ville verkligen inte rida men blev övertalad att göra det ..hon tyckte så synd om åsnorna. Vi gick ner och när vi satt där i skuggan och svalkade oss med kall dryck såg vi tjocka stora svettiga turister sätta sig på åsnorna ..fy sjutton. Då sa min lilla att mamma så stora människor ska inte rida på så små åsnor och så nästan grät hon för hon tyckte synd om åsnorna. Det var sista gången de red på åsnor kan jag säga.

  Ha en skön 1 maj..här har det duggregnat lite ..så skönt!

 4. Jag skulle ha svårt att låta blir att fota. För övrigt så instämmer jag i vad Ia skriver här ovan. Allt blir så oerhört överdrivet, jag är glad att jag bara håller mig här på bloggen, jag skulle bli för upprörd annars.

  1. Sant. Djurrätt är bra och viktigt, men när enskilda djurs bekvämlighet framställs som viktigare än människors (däribland många barns) liv och hälsa då har det spårat ur. Det ena engagemanget utesluter inte det andra. Men vi får inte glömma bort hur mycket mänskligt lidande det finns på jorden…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s