Jag är djupt engagerad i hållbart resande. Men vi behöver faktiskt lösa klimatkrisen bortom flyget. Också.
Mitt engagemang för hållbara resor beror på att ämnet finns i skärningspunkten mellan två av de ämnen som intresserar mig mest: mänsklighetens och naturens möjligheter till långsiktig överlevnad och mitt eget mer egoistiska behov av att komma ut och se världen.
Lycklig
Jag har därför varit glad – ja, närmst lycklig – över det senaste årets tilltagande intresse för hållbart resande. Idag vet nog till exempel nästan alla svenskar att en flygresa som inte är klimatkompenserad bidrar mer än de flesta enskilda aktiviteter en vanlig människa gör under ett år till den pågående klimatkrisen. Det är jättebra att vi har kommit dit!
Löjligt
Men nu börjar det nästan bli lite löjligt faktiskt. Medan nästan hela klimatdebatten i Sverige fokuserar på hur den svenska medelklassen ska ta sig till Medelhavet i sommar, utan att flyga, så bryr sig nästan ingen om hur deras pensionspengar investeras.
Och det är inte som att vi inte behöver bry oss.
Sämre investeringar
Världen rör sig nämligen i motsatt riktning jämfört med Parisavtalets mål, när investeringar i förnybar energi faller för andra året i rad 2018 och utgifterna för fossil bränsleutvinning stiger.
Utgifterna för förnybar energi som vind-, sol- och biomasseprojekt sänktes med 1 procent i reala termer till 304 miljarder dollar år 2018, den lägsta nivån sedan 2014, enligt en rapport från Internationella energibyrån som publicerades på tisdagen i förra veckan.
Investeringar i kolbrytning ökade med 2,6 procent jämfört med föregående år – den första uppgången sedan 2012 – till 80 miljarder dollar, medan investeringarna i olje- och gasutvinning ökade med 3,7 procent till 477 miljarder dollar.
Ökande utsläpp
Även i Sverige ökade utsläppen trots att flygtrafiken minskar.
Sveriges koldioxidutsläpp från industrier ökade förra året med 445 tusen ton. Det är lika mycket som 80 procent av inrikesflygets totala utsläpp. Men inrikesflyget har inte minskat med några åttio procent. Snare med åtta.
Orsakerna till de ökade utsläppen från industrin är ökad användning av fossila bränslen för el och värme och ökad produktion av diesel, cement och plast.
Och som jag skrev i förrgår så har användningen av biobränslen, särskilt HVO, minskat i den svenska vägtrafiken. 1,7 procents minskning motsvarar överslagsmässigt ungefär 260 tusen ton i ökade utsläpp koldioxid från vägtrafiken. Och det i sin tur motsvarar mer än dubbelt så mycket i ökning av koldioxidutsläppen som det minskande utrikes flygandet motsvarar i minskning av samma utsläpp.
Hur mycket minskning av utsläppen som den klimatkompensation som flera flygbolag lovat för hela eller delar av sina passagerare är svårare att räkna på, men kan vara väl så betydelsefullt som det minskande flygandet. Men ändå. Flyget är inte allt. Det handlar om kanske högst tio procent av svenskarnas utsläpp.
Sparandet
Och även om jag är glad för det nyvaknade intresset för hållbart resande: Om vi ska kunna klara klimatkrisen behöver vi snart sluta blunda för att vi måste åtgärda även de resterande 90 procenten.
Och då handlar det till stor del om konsumtion, eftersom konsumtion styr produktion och investeringar. Mindre bensin och diesel, mindre boytor, mindre kött och färre prylar.
Men glöm inte vårt sparande! Det styr vilka investeringar som ska göras mer direkt.
Förra året ställde jag frågor till min bank som är Sparbanken i Karlshamn och fick följande svar angående det jag har på sparkonton. Och jag fick svar:
”Hej Inger!
Dina pengar är inte öronmärkta. Banken finansierar utlåning med inlåning som i huvudsak går till bolån till privatkunder och företagskunder i Karlshamns och Olofströms Kommun.
Banken är miljöcertifierad och arbetar enligt de riktlinjer som detta innebär. Placering av bankens överskottslikviditet placeras i största mån i stats och kommunpapper, dvs inga fossila bränslen.
Hoppas att du känner dig nöjd med svaret. ”
Förutom detta sparar jag i fonder varav de flesta är så kallat etiska som inte investerar i produktion av fossila bränslen.
På samma sätt har jag tänkt vad gäller premiepensionen och de valbara delarna i tjänstepensionen.
Etiskt är klokt
Förutom att ett etiskt sparande är bra för samvetet så är det även ekonomiskt klokt eftersom värdet på de bolag som ingår i fossilindustrin kommer att spricka som en gigantisk koldioxidbubbla den dagen som de fulla konsekvenserna av klimatkrisen står klar för flertalet investerare.
Men hur är det med dig? Har du koll på i vilken utsträckning dina pensionspengar och annat sparande investeras i sådan teknik som långsamt dödar planeten?
Tack för viktig text!
Tack själv!
Vad klok du är. Det är måste jag kolla.
Tack! 😊 Ja, gör det!