5 snabba · hållbart resande · media · resor

5 snabba (i mitten av maj 2019)

#1. Kämpigt för charterjättarna
Det två resejättarna Tui respektive Thomas Cook, som bland annat äger Ving, har båda det riktigt tufft ekonomiskt just nu. I veckan rapporterade Tui en brakförlust och samtidigt faller Thomas Cooks aktie brant efter en rapport.

Tui har det senaste halvåret gjort en förlust på 301 miljoner euro, jämfört med 170 miljoner euro samma period förra året. Detta beror på att sommarbokningen stagnerat till följd av pundförsvagningen samt den flygstoppade Boeing-modellen 737 Max 8, som Tui haft flera exemplar av i drift.

Även Thomas Cook har noterat en svag bokningsvolym för sommaren.

Veckans Affärer citerar bolagets vd Peter Fankhauser: ”Den långa värmeböljan förra sommaren kombinerat med högre priser på Kanarieöarna minskade efterfrågan för vintersol, särskilt i den nordiska regionen, där det också nu blivit tydligt att många brittiska resenärer beslutat sig för att senarelägga sin semesterplanering inför sommaren”.

Om något av detta också beror på så kallad ”flygskam” framgår inte.

#2. Flygskammen drar vidare till USA
Få har väl missat att Greta Thunberg nu fått pryda framsidan på och intervjuats av amerikanska Time magazine under rubriken ”next generation leaders”?

Den som har läst artikeln, som bland annat skildrar en tågresa med Greta från London till Stockholm, har kanske också noterat att det svenska bergreppet ”flygskam” i och med en passage i texten också nått USA:

”Här finns en viss retroglamour som minner om den tid när tågresor sågs som en del av ett elegant överflöd, snarare än ett tidskrävande huvudbry, jämfört med att flyga. Men för Thunberg är kostnaden i bekvämlighet marginell jämfört med de större besparingarna i koldioxidutsläpp. Hon är inte ensam. I vad hennes far skämtsamt kallar ”Greta-effekten” har tyska och svenska järnvägsoperatörer rapporterat en ökning av passagerarantalen. Samtidigt har svenska flygplatser noterat färre resenärer sedan september, något som delvis hör ihop med ett fenomen svenskar kallar flygskam eller ‘flying shame‘.

Det är omöjligt att veta om resenärer som har tider och platser att passa verkligen följer en 16-årig ledare, men Thunberg är allmänt erkänd för att sätta ett exempel.”

Och i en debattartikel på CNN hävdas det att även om du inte räddar världen genom att sluta flyga så är det en bra början.

#3. Biobränslen tappar på vägarna
Ibland undrar jag ändå om inte tidsandans ensidiga fokus på flyget kan vara kontraproduktiv.

För första gången sedan vi började använda biodrivmedel på 1990-talet minskade nämligen leveranserna av biodrivmedel i Sverige 2018. Andelen biodrivmedel av drivmedel för vägtransport räknat på energiinnehåll minskade från 20,8 procent 2017 till 19,1 procent 2018. Störst var minskningen för biodieseln HVO.

Men detta hörs det inte ett knäpp om i media vad jag kan se?

#4. BRA testar biobränslegränserna
Det som ändå är bra med det ensidiga fokuset på flyget i klimatfrågan är att flygbolagen nu har satt en väldig fart i sitt utvecklingsarbete.

Det svenska inrikesflygbolaget BRA skriver till exempel flyghistoria genom att ha genomfört världens hittills mest klimateffektiva flygning.

Det var på en flygning mellan Halmstad och Stockholm som de med hjälp av 50 procent biobränsle, minskade nettoutsläppen av CO2 med 46 procent jämfört med samma flygresa med fossilt flygbränsle.

Spännande!

#5. Snabbtågen rycker framåt
Tågtrafiken rycker framåt. Samtidigt som snabbtågen konkurrerar ut flyg i Frankrike och tvingar Air France att dra ner på sin inrikeskapacitet med 15 procent så testkörs världens snabbaste tåg på räls i Japan.

Alfa-X heter tåget som har en topphastighet på 400 kilometer i timmen, ungefär hälften av ett passagerarflygplans. Det är tänkt att trafikera sträckan Tokyo–Sapporo som en central del av en satsning på snabbare transporter till Japans nordliga ö Hokkaido. Marschhastigheten på den drygt 100 mil långa sträckan blir 360 kilometer i timmen. Resan mellan den japanska huvudstaden och Sapporo tar i dag 7,5 timmar. Med det nya tåget kan den tiden i det närmaste halveras. Det dröjer dock ända till år 2030 innan tåget sätts i reguljär trafik.

”5 snabba” är en nyhetssamanställning från veckan som gått med inriktning på rese-nyheter. Och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet.

Veckans rubrikbild föreställer Öresundsbron fotograferad av min äldsta son Anton 2017, från ett Thomas Cook-plan. Han befinner sig för övrigt just nu på en buss på väg till Polen på skolresa. Första utlandsresan utan oss andra i familjen!

En kommentar på “5 snabba (i mitten av maj 2019)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s