mat · resor

En sillamacka i Karlshamn


Sill säger vi i Blekinge om det som längre uppåt Östersjökusten kallas ströming. Sillen är oftast lite större också och kan med fördel ätas som ”sillamacka”. Det är stekt sill som serveras med hovmästarsås och rå lök. Gärna rödlök. Och kanske får du också ett litet salladsblad till.

I Karlshamn kan du köpa din sillamacka på restaurangen vid Vägga rökeri. Då får du, om jag minns rätt, en som görs på mörkt bröd. Det är hur som helst det vanligaste.

Nere vid hamnen inne i själva stan finns en så kallad ”food truck”. Närmaste adress är Hamngatan 5. Du kan också söka på ”Sillavagnen” på Google. Här får du den istället serverad som på bilden ovan, på limpa. Det tycker jag är godare. Men båda funkar.

6 kommentarer på “En sillamacka i Karlshamn

  1. Den här bloggen är verkligen inriktad på klimatsmart och på långsiktig överlevnad…

    1. Jag vet inte säkert om du ironiserar eller om din kommentar är uppriktigt menad. Nu ÄR ju sill bland det mer klimatsmarta du kan äta så jag får ändå utgå ifrån att du är uppriktigt imponerad över hur mycket och bra jag skriver om klimatsmart och långsiktig överlevnad. Men då blir jag å andra sidan lite brydd. Min blogg är ju mest av allt en reseblogg även om jag skriver lite bredare ibland. Och även om klimat och hållbarhet då är återkommande teman så finns det naturligtvis andra bloggar som skriver enbart om de frågorna. Men tack ändå för fint beröm!😊

  2. Inlagd sill är en av de saker som en utlandsboende kan lääängta efter! Gränsen mellan sill och strömming går väl ungefär i höjd med Kalmar om jag inte missminner mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s