#1. Minskad efterfrågan på solresor i sommar
Det är Aftonbladet som berättar att att nu när sommarsemestern närmar sig borde det vara högtryck på försäljningen av solresor hos charterbolagen men istället noterar de en minskad efterfrågan på sommarens resor. Flera orsaker nämns: Svagare valuta gör det dyrare att semestra utomlands. Många vill se hur vädret blir hemma i Sverige i sommar innan de bokar en utlandsresa. Många sparar semesterdagar och gör en längre resa över jul då de röda dagarna infaller fördelaktigt. Man vill vänta med att boka för att kunna göra ett sista minuten-kap. Man vill värna om miljön och väljer bort flyget.
Med tanke på alla skriverier i vår tror jag att det sist nämnda skälet inte ska underskattas.
#2. Sju udda tips för en billig semester
En annan aspekt på hållbart resande är hur mycket det får lov att kosta. Det som är för dyrt är så klart inte hållbart. Aftonbladet försökte sig igår på att tipsa om hur du semestrar billigt – med hela familjen.
Första tipset är cykelsemester med barnen. Låter lite optimistiskt i mina öron, men kan kanske funka i vissa familjer. Andra tipset är att tågluffa i Europa illustrerat med en bild som rimligen måste vara från Asien eftersom te-plantager syns i bakgrunden. Kanske är det Sri Lanka? Bortsett från den pinsamma bildmissen: Visst kan det ibland vara billigare att tågluffa än att flyga, tänker jag, men det är ändå inte direkt billigt. Tredje tipset är att byta bostad med vänner. En kul idé, men jag undrar hur ofta det är genomförbart i praktiken? Fjärde tipset är gratisaktiviteter för hela familjen runt om i Sverige under sommaren, med allt från museer, naturreservat och ”utomhusföreställningar i nästan varenda gathörn”. Bra tips där med natur och gratismuséer, men stadsfestivaler blir sällan billiga. Femte tipset är att vakta någons hus utomlands. Sjätte är att hyra en husbil som redan står uppställd på en campingplats och sjunde är att vandra Kungsleden med familjen. Visst är det härligt att vandra i fjällen. Men billigt? Nja. Billigaste alternativet att övernatta två vuxna och två barn i flerbäddssal tillsamman med andra i Abisko kostar runt tusenlappen per natt. Och då ingår inte sängkläder. Sammantaget mestadels lite udda tips, kan jag tycka. Särskilt om fokus är just att det ska vara billigt.
#3. Expressen hävdar att du aldrig ska ladda telefonen via uttagen på flygplatsen
Expressen hävdar i en artikel i veckan att Usb-uttag där du kan ladda din telefon på flygplatserna kan vara en lömsk fälla. De hävdar att säkerhetsexperterna på IBM gått ut med en varning för laddning av mobilen när du är på flygplatsen, och mer specifikt de usb-kontakter som finns speciellt för ändamålet på många flygplatser. ”Att använda dem är som att hitta en tandborste vid vägkanten och stoppa den i munnen”, påstås Caleb Barlow, chef på IBM Security säga till Forbes.
För mig låter det märkligt att Usb-uttag på just flygplatser så pass ofta skulle vara en lömsk fälla som infekterar telefoner. Jag tycker att vi borde hört talas om vänner och bekanta som drabbats i så fall. Men vad vet jag.
#4. Snabbare snabbtåg och elektrisk flygtaxi
Kinesiska statliga tågtillverkaren CRRC har visat upp sitt senaste höghastighetståg. Det går så snabbt som 600 km/timme vilket kan jämföras med ett vanligt passagerarplan som gör drygt 900 km/timme. Den höga hastigheten är möjlig tack vare en teknik som funnits sedan 1960-talet men som hittills har haft svårt att slå igenom brett: magnetisk levitation (maglev), som både används för att få tåget att sväva ovanför banan, och för att driva tåget framåt. Tåget ska få ner restiden med tåg med två timmar till 3,5 timme mellan Shanghai och Peking.
Samtidigt har den första helelektriska femsitsiga flygtaxin provflugits. Lilium Jet tar sig 300 km på en timme. Målet är att resan ska kosta lika lite som en i en biltaxi.
Det är det München-baserade bolaget Lilium som nu presenterat en modell i fullskala – och farkosten sägs vara den första flygande taxin i världen som erbjuder fem sittplatser.
Den 4 maj genomförde Lilium Jet sin första flygning, utan pilot eller passagerare. Enligt bolagets vd utgör testet ett stort steg mot att förverkliga den luftburna mobiliteten i städerna.
#5. Köande turister på Mount Everest
Veckans sjukaste resebild och nyhet måste ändå vara den på en kö av klätter-turister på världens högsta berg. Bilden som snabbt blev viral är fotograferad av klättraren Nirmal Purja som först la ut den tillsammans med en selfie på sitt Instagram. Jag skämtade då på Twitter om att selfie-hysterien nu nått nya oanade höjder. Enligt Nirmal var de 320 personer som köade för att komma upp på toppen den 22 maj. Men mitt skratt fastnade i halsen när media senare har rapporterade att flera personer dött på toppen på grund av köerna.
Då varje klättrare betalar ca 100 000 kr till Nepal för att få bestiga berget är detta en inkomstkälla för landet. Men. Så här kan det väl ändå inte få fortsätta?
—
”5 snabba” är en nyhetssamanställning från veckan som gått med inriktning på rese-nyheter. Och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet.
Veckans rubrikbild föreställer ön Cayo Levisa, Kuba och den får representera nyheten om minskade bokningar av solsemester, trots solens frånvaro i just detta ögonblick.
#3 Det har varit ett känt säkerhetsproblem i minst 10 år. Det gäller så klart alla offentliga laddningsstationer från flygplatser till hotell. Ska man använda offentliga laddningsstationer bör man använda en USB-kondom som enbart överför laddning men inte data. Men samtidigt använder ju även folk i allmänhet offentlig WiFi överallt utan en tanke på att koppla upp sig mot en VPN. Och då menar jag inte ”gratisversionerna” som kan vara minst lika skadliga att använda.
Tack för säkerhetstips!
Det där med ”bergsbestigning” är helt sjukt! Finns en fin och bra film om det här med människor och berg som heter ”Mountains”, bl a på netflix. Sägs mycket klokt och vldigt vacker.