#1. Skatt på Thailandsresan – 8 900 kronor
Det är nästan så att man undrar om de har räknat rätt. Att flyget måste betala sina miljökostnader precis som lastbilar och bilar, är regeringens nya linje. SVT har räknat på hur dyra flygskatterna skulle bli om man hade lika mycket skatt på utsläppen som bilar. En flygresa till Thailand skulle i så fall bli drygt 8 900 kronor dyrare än i dag.
Personligen har jag svårt att tro att en så kraftig flygskatt kommer att bli verklighet inom en snar framtid. Inte minst eftersom regeringen och riksdagens möjligheter att beskatta flyget starkt begränsas av internationella regler. Men ändå. Intressant att se vilka pengar det skulle handla om.
#2. Svenska tågtrenden gör avtryck i världen
Det är the Guardian som skriver om att SJ meddelat att tågresorna i Sverige gått upp med åtta procent och att det speglar en undersökning som visar att allt fler svenskar väljer att resa klimatsmart. 6 av 10 svenskar (57 procent) uppger att de tänker på miljön när de reser inom Sverige, enligt SJs Sifo-undersökning. Vanligaste sättet är göra det är att välja tåg framför flyg. Här har en dramatisk förändring skett på kort tid: 37 procent säger att de väljer tåg istället för flyg när så är möjligt – i höstas var siffran 26 procent och för bara ett och ett halvt år sedan var siffran 20 procent. Samma trend syns för tåg kontra bil. 27 procent uppger i vårens och höstens undersökning att de väljer tåg framför bil, att jämföra med 20 procent hösten 2017.
Kul, tycker jag, att tåget vinner terräng!
#3. Lite pinsamt att flyga till New York
Att vara berest har länge varit ett ideal, men i klimatkrisens spår har flygandet och den kosmopolitiska identiteten hamnat under attack, hävdar Kulturnyheterna på SVT. ”Det är ju den typen av beteende som gjort att vi har en klimatkris”, säger frilansjournalisten Sanna Samuelsson till dem. Hon har även skrivit en kolumn i Göteborgsposten om den saken. ”Kan man anta att tiotalet var det sista årtiondet när det ansåg moraliskt oproblematiskt att flyga så ofta och billigt? Det senaste årets klimatdebatt tyder på det.” Och till SVT avslutar hon med att ”för fem år sedan så kanske det var jättecoolt att åka på en weekend till New York, när det började komma billiga resor dit. Nu känns det som något som folk faktiskt skulle reagera på, att det är lite pinsamt att posta för mycket bilder därifrån.”
#4. Hon har besökt världens alla länder – som 21-åring
Det framgår inte om hon flugit, men jag gissar att så är fallet. Skäms gör hon dock inte. Sedan 2016 har Lexie Alford, 21, rest runt i världen. Nu har hon nått sitt mål – och blivit den yngsta personen någonsin att besöka alla världens länder. Det är Aftonbladet som skriver om detta.
För min del räknar jag inte länder. Jag vill gärna komma runt och se och uppleva många olika platser i världen. Gärna så många som möjligt. Eller kanske snarare så många som är rimligt med hänsyn till åtgång av tid, pengar och miljö.
Men för mig är nationsgränserna bara en av alla aspekter som skiljer världens olika platser åt. Där finns annat som är väl så viktigt för mig: natur, landskap, arkitektur, historia och kultur. Först därefter är nationsgränser också av intresse.
#5. Guide till Europas badvatten
Oavsett om du tar tåget eller flyget så kan det vara praktiskt med en guide som kartlagt statusen på Europas badvatten. Det är EU som tagit fram den interaktiva guiden som är intressant. Sverige ligger inte alls så bra till som vi kanske vill tro. Till exempel får badet i Hällevik här i Blekinge bara omdömet ”bra” och badplatserna Björkäng i Varbergs kommun liksom ”Fria bad” i Helsingborg betyget ”dåligt” medan de flesta badplatser i Grekland har det högsta betyget: en utmärkt badvattenkvalitet!
Tyvärr finns inga badplatser här i Karlshamn med på listan. Lite synd kan jag tycka som råkar bo just här.
—
”5 snabba” är en nyhetssamanställning från veckan som gått med inriktning på rese-nyheter. Och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet.
Veckans rubrikbild är ifrån Hälleviks badstrand där vattenkvaliteten alltså inte är så bra som man skulle kunnat tro.
5 snabba är alltid lika intressanta att läsa. Det är härligt att få blandade resenyheter serverade i kortform.
Det är lite tramsigt, tycker jag, att räkna antalet länder man har besökt. Vad är syftet med det? Jag instämmer helt i ditt resonemang om detta.
Helt klart håller något på att hända med vilket färdmedel man väljer. Hoppas nu bara att det det blir lättare att boka längre sträckor och att det händer något med biljettpriserna.
21 år och besökt alla länder? Dels förstår jag inte det där med att räkna länder, dels ifrågasätter jag ”besökt” – betyder det verkligen besökt eller bara landat, skummat på ytan?