blommor · Flowers on Fridays · fotografi · resor

Hibiskus hör medelhavsresan till


Brukar du också, när du är på resa till medelhavsområdet, fotografera några av de stora blommande buskar med hibiskusblommor som är så vanliga där? Själv gör jag det varje gång. Och jag gör det dessutom när jag är på resa i de flesta varmare länder. Eftersom dessa vackra blommor finns på de flesta solresmål.

Hibiskus är en åretruntgrön buske som tillhör familjen malvaväxter. Arten är inte känd vild och dess ursprung är omtvistat, men en av de närmaste släktingarna, fjäderhibiskus, växer i östra Afrika. Den första hibiskusen som vetenskapligt namngavs hade röda, fyllda blommor. I Sverige kan den endast odlas som krukväxt, inomhus.

Just denna buske fotograferade jag på den grekiska ön Paros i juli i år.

I Egypten serveras ofta ett rött te som görs av torkade hibiskusblommor. Det heter där karkade. Jag tycker att det har en smak som påminner lite om blåbär. Och det smakar väldigt gott. Men jag som alltid har mjölk i svart te märker direkt om någon blandat lite hibiskus i en te-blandning, för i så fall skär sig mjölken i teet.

Jag har bestämt mig för att hänga på utmaningen och temat ”Flowers on fridays”. Det här är mitt andra inlägg i serien.

Utmaningen går ut på att publicera en bild på blommor varje fredag, året ut.

18 kommentarer på “Hibiskus hör medelhavsresan till

  1. Stora röda fyllda blommor har min gamla hibiskus som är enormt stor, härstammar från min mormors via min mor. Även nerium oleander är en växt som finns överallt i medelhavsländerna och som jag försökte ta skott av då och då i smyg. Den har jag haft som krukväxt men gav upp sedan eftersom den är så giftig. Fin bild med de röda blommorna mot himlen.

  2. Jasså det är hibiskus. Då har jag nog fotat en sådan. Blommor är inte min starka sida, men nu har du lärt mig något nytt. Tack ska du ha och ha en fin helg.

    /Skvitt

  3. Japp, även jag fotograferar gärna hibiskusblommor när jag är runt Medelhavet. Det är en fantastiskt vacker blomma som jag lätt kan stå och titta på en bra stund :).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s