konst · resor

Van Gogh på Kalmar slott


I söndags svängde vi förbi Kalmar slott. Jag ville se Van Gogh Live. En tillfällig multimedia-utställning baserad på den nederländska konstnärens liv och målningar.

Väl framme vid slottet visar det sig att caféet på slottet, där jag tänkt att vi skulle äta, har slut på mat för dagen. Eftersom den äldsta sonen är allt för hungrig för att tänka på något annat än mat slutar det med att vi delar på oss. Så att det bara är jag och yngsta sonen som ser utställningen.

Utställningen
Van Gogh är intressant både som konstnär och levnadsöde och utställningen är skickligt gjord. Ändå. Jag hade föreställt mig att den skulle vara mäktigare. Trott att där skulle vara flera rum.

Nåväl. Eftersom jag tänkt att jag ville se utställningen från det att jag först läste om den i våras, och eftersom den snart tas ner, är jag ändå glad att jag hann se den.

Konstnären
Enligt Wikipedia var Van Gogh en postimpressionistisk målare som hör till de mest berömda och inflytelserika personerna i den västerländska konstens historia. Under loppet av knappt mer än ett decennium skapade han ungefär 2100 konstverk, inklusive 860 oljemålningar, de flesta under sina sista två levnadsår. Konstverken är bland annat landskap, stilleben, porträtt och självporträtt och de karaktäriseras av djärva, symboliska färger och dramatiska, impulsiva och uttrycksfulla penseldrag som bidrog till grundandet av den moderna konsten.

Slutet
Efter år av fattigdom och mental sjukdom begick han självmord vid en ålder av 37 år.

Och den 1 november är sista dagen för den som vill se den här utställningen på Kalmar slott.

16 kommentarer på “Van Gogh på Kalmar slott

      1. Jag skulle också ha blivit, för om inget annat så måste man ändå ha nåt back up att kunna erbjuda.
        För ett tag sen ville jag köpa en macka på ett konditori runt 11 tiden och frågade om hon hade nån macka utan tomat på? Nej men jag kan plocka bort tomaten sa hon. Nej gör inte det sa jag för brödet är ändå redan uppblött av tomaten, jag har extremt svårt för mackor vars innanmäte blir uppblött av tomat som har stått länge och väntat på att någon köper den. Jag var jag beredd på att gå utan macka. Men precis när jag vände bort mig frågade hon helt plötsligt om hon kunde göra en ny macka åt mig. Så jag fick en fin macka utan tomat men allt annat på. Service.

  1. En intressant man. Har du sett filmen om honom? Jag såg den, men tyckte att den var ganska trist faktiskt. Men hans liv, historia och verk är något annat.

  2. Sonen skrev en gång ett skolarbete om van Gogh så när vi var i London passade vi på att se några av hans tavlor. I Amsterdam tänkte vi gå på van Gogh museet, men kön gick runt halva kvarteret så vi på ner det projektet.

  3. Jag vet att jag har sett en Van Gogh-utställning, men minnet sviker lite, var var det? Kanske var det ändå Amsterdam. Eller var det i Barcelona? Så bra att du hann se den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s