”Fem snabba” handlar denna veckan om Vings fortsatta problem, om resemålen som ökar och de som minskar, om att Kina, Indien och Ryssland vägrar klimatkompensera för flyget i nuläget, att regeringen vill införa varningstext för resor och hur resebolagen (inte) anpassar sig till kundernas nya klimatkrav.
1. Vings fortsatta problem
Krisen för Ving är inte helt och hållet över. Aftonbladet skriver om att Ving fortsätter att ha problem efter ägaren Thoms Cooks konkurs. Det handlar om problem tre delar.
Först är det personalen i Spanien som inte får ut sin lön och som kanske inte kan få ut sin betalning på flera månader. Det beror på att deras löner förut betalades ut via ett av de bolag i konsernen som i nuläget inte drivs vidare.
Sedan är det resenärer som har drabbats av försenade flyg och inställda utflykter.
Och dessutom handlar det om att ett finansbolag sagt upp dryg en tredjedel av resegarantin som därför löper ut den 15 oktober. Ving måste hitta någon som i nuläget är beredd att garantera en halv miljard kronor.
För att långsiktigt kunna säkra verksamheten behövs också en ny ägare. Enligt artikeln pågår förhandlingar. Något som även Svd skrivit om. Men inget är klart än.
Ving hävdar dock i en artikel DI att försäljningen av resor går bra och att de nu, snart två veckor in i oktober, har sålt resor på nästan samma nivå som motsvarande veckor i fjol.
2. Resemålen som ökar och de som minskar
Det är också Aftonbladet som skriver om vilka länder som ökar respektive minskar som resmål enligt en internationell rapport om turism; International Tourism Highlights report från United Nations World Tourism Organisation.
Mest ökar Ecuador, med 51 procent. Sedan kommer Iran som ökat med 49 procent. Trea är Egypten som ökat med 36 procent. Uganda har ökat med 31 procent och Nepal har ökat med 24 procent. Sedan följer Palestina, Vietnam, Georgien och Sydkorea som ökar mellan 20 och 15 procent.
De länder som minskar mest är Qatar med minus 19 procent, Puerto Rico som minskat med 19 procent och Storbritannien som minskat med 3,5 procent.
Även om procentuell ökning är lite lurig, förändringarna sker ju från helt olika nivåer, så är sådana här listor alltid av intresse.
3. Kina, Indien och Ryssland vägrar klimatkompensera för flyget
Turismen fortsätter alltså att öka globalt. Trots det. DN berättar att världens mest folkrika länder, Kina och Indien – där flygtrafiken väntas öka mest i framtiden, tillsammans med Ryssland, gjorde oväntat hårt motstånd när FN:s civila luftfartsorganisation, ICAO, stakade ut vägen för ett nytt klimatkompensationsprogram.
Kompensation för flygets utsläpp kommer därför inte att betalas förrän tidigast om åtta år i Kina, Indien, Ryssland och ytterligare några länder som vägrar att samarbeta frivilligt.
Först 2027 är perioden av frivillig kompensation slut.
Vid mötet gjorde EU ett särskilt uttalande som betyder att EU kommer att använda sig av det nya programmet för klimatkompensation, men även bevara sin rätt att använda handel med utsläppsrätter och införa ytterligare policybeslut och styrmedel mot den internationella flygtrafiken.
Heja EU!
4. Regeringen vill införa varningstext för resor
Den svenska regeringen vill också gå före. De vill, enligt en artikel i Aftonbladet, göra det enklare för privatpersoner att se sina resors klimatpåverkan. Detta genom att införa en slags varningstext för resor.
Regeringen har därför gett myndigheten för Trafikanalys i uppdrag att utforma möjliga sätt att redovisa varje resas klimatpåverkan. Uppdraget inkluderar att ge förslag på hur det skulle gå att göra redovisningen obligatorisk vid försäljning eller marknadsföring av resor med buss, tåg, färja eller flyg.
Myndigheten för Trafikanalys har även fått i uppdrag att utforma klimatdeklarationen så att klimatpåverkan mellan olika färdsätt kan jämföras. Deklarationen ska även vara lättillgänglig och enkel för konsumenter att förstå.
Senast 30 april 2020 ska uppdraget redovisas.
5. Så anpassar sig resebolagen (inte) till kundernas nya klimatkrav
Resenärer runt Sverige och världen blir redan utan varningstexter allt mer miljömedvetna, vilket påverkar reseindustrin. Men enligt en artikel i Aftonbladet säger Big Travel att det finns goda chanser att ta sig igenom detta – så länge förändringar görs.
Det intressanta är att artikeln sedan inte alls innehåller särskilt många nya exempel på verklig anpassning. Knappt någon, faktiskt. Det som lyfts fram är att flera charterbolag har valt att börja klimatkompensera, vilket är gamla nyheter som bland annat jag har berättat om flera gånger tidigare. Där är för övrigt Ving bäst i klassen som kompenserar för samtliga flyg.
Men sedan är det ont om verklig anpassning. Kryssningar lyfts till exempel fram som en del av trenden, men att kryssa orsakar lika stora utsläpp per person och kilometer som att flyga. Men visst. Den som väljer att kryssa istället för att flyga (inte flyg + kryssning) kommer ju inte iväg lika många kilometer. Så även om en kryssning till Tallinn eller Gotland orsakar lika stor klimatpåverkan som att flyga dit, så väljer du kanske någon av de destinationerna istället för den grekiska övärlden. Och då har ju utsläppen faktiskt minskats. (Att jag själv valde både och i somras är en annan historia – men jag valde åtminstonne att klimatkompensera för både flyg- och båtresor.)
Men när chartern trycker på att de redan är klimatsmarta i och med att de är bra på att fylla sina flygplan så är det ju mest som att de pratar för sin egen sjuka mor. Även reguljärflyget har ju blivit mycket bättre på detta på senare år. Och framförallt är det överhuvudtaget ingen anpassning till kundernas nya klimatkrav utan något som är gjort sedan länge för att spara pengar åt både charterbolagen och deras kunder.
Inte mycket nytt i denna artikel, alltså, men ett roligt exempel på resebranschens yrvakna och något förvirrade uppvaknande i hållbarhetsfrågan!
—–
”5 snabba” är en nyhetssamanställning från veckan som gått med inriktning på rese-nyheter. Och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet.
Vinjettbilden den här gången är från Alcudiabukten på Mallorca.
Tack för ytterligare en omgång med bra läsning :)
Tack själv! 😊
Det är till och med mer klimatsmart att flyga till Gotland än att ta båten. Det diskuterades en hel del i somras med hur alla skulle ta sig till Almedalen och det fanns i alla fall en rejäl genomgång i DN (tror jag det var) som visade klimatskillnaden i de olika färdmedlen. Flera av de turer som flygs till Visby görs med propellerplan (typ ATR72), vilka dels inte kommer upp på mer än 8k plus att de är bränslesnåla. Likadant med flera platser runt Östersjön, dit flera bolag flyger med liknande flygplan.
Precis! Minns att många miljövänner vägrade ta in informationen och började prata om att båten minsann fraktade gods också och därför var tvungen att gå ändå. (Som om det inte vore någon skillnad alls på passagerarfärjor och fraktfartyg.) Faktaresistens finns i alla läger.
Bra sammanfattat.