coronan · resor · risker

Så här tror jag att charterbolagen resonerar – och det är helt sjukt!


Det pågår just nu en pandemi i världen. Men jag har ändå avstått från att skriva det här blogginlägget i flera dagar nu. Nu klarar jag inte att hålla tyst längre. Det är inga trevliga anklagelser jag kommer att komma med här och jag vill redan nu understryka att detta är spekulationer från min sida. Men. Jag är vid det här laget så arg att jag bara måste få det här ur mig. Du får ta det för vad det är.

Siffrorna för pandemin är oerhört skrämmande just nu. 5618 personer har hittills dött.  Antalet dödsfallper dygn är nu uppe i 400. Och det accelererar. Det som inger hopp är att Kina, Sydkorea och Japan verkar ha hittat metoder som fungerar att kontrollera utbrottet. Det som skrämmer är hur det inte alls verkar fungera att bromsa det i Europa eller USA. Det här riskerar att bli en större katastrof än tsunamin 2004, men den dödsvåg som sköljer över oss går i slow motion. Jag vill egentligen blunda men står här med uppspärrade ögon och kan inte sluta titta.

Kina är i praktiken stängt för turister. Italien är helt nedstängt för alla, även invånarna. USA är stängt för européer. Danmark stänger nu för både in- och genomresa (men tillåter fortfarande svenskar att resa hem genom Danmark). Norge stänger också ner. Och Finland. Tjeckien och Polen.

Spanien och Grekland har infört undantagslagar för att kunna stänga ner mer och mer.

Och vad gör charterbolagen i det läget? De försöker mer eller mindre låtsas som att det regnar! Så sent som för två dagar sedan sålde TUI resor till Rom med avresedatum den 17 mars. Trots att hela Italien då redan var nedstängt sedan tre dagar till en bit in i april. Nu säljer både de och Ving restresor till Kanarieöarna som om inget ont skulle kunna inträffa där. Och friskriver sig från allt ansvar. Så här skriver Ving:

”Vi är måna om att du som kund ska känna dig trygg när du reser med oss och att du kommer iväg på din efterlängtade resa.” Och ”vi följer utvecklingen noga” … ”och följer som alltid Utrikesdepartementets rekommendationer” … ”Så länge det inte finns en avrådan till ett specifikt resmål så genomförs våra resor som vanligt och vanliga av- och ombokningsregler gäller.”

Men Spanien är redan nästa Italien! Det är Madrid som är värst drabbat, men många reser från Madrid till Kanarieöarna på semester så här års. Dessa inrikesturister känner sig dessutom mer trygga där än hemma i Madrid just nu. Smittan kommer att spridas. Gran Canaria har för övrigt redan 63 bekräftade coronafall och har igår dessutom registrerat sitt första dödsoffer.

Men det stora problemet är inte att svenskar riskerar att smittas på Kanarieöarna. Smittas kan de lika gärna göra hemma i Sverige nu. Problemet är att skicka nya resenärer rakt in i den röra som uppstått där. Med öppna ögon! Spanien stänger ner allting på måndag kl 8:00 på samma sätt som Italien har gjort och hotell på Gran Canaria informerar redan nu sina gäster om att de bör ta sig hem så snart som möjligt. Men Ving erbjuder till exempel restresor med avgång till Teneriffa imorgon bitti, till Furteventura på tisdag och till Gran Canaria på onsdag. Med TUI kan du imorgon komma iväg till antingen Teneriffa eller Gran Canaria. Resorna reas förvisso ut. Men är det vettigt?

Till ett land som alltså stänger ner och förbjuder icke nödvändiga resor och förflyttningar från och med måndag morgon?! (Människor får bara ta sig till och från jobbet och införskaffa livsmedel.)

Och varför gör då charterbolagen detta? Och här kommer vi till det allvarliga.

Vi ser bilder i våra flöden med mer än halvtomma flygplan till turisdestinationerna. Många som har bokat resor har alltså avbokat. Eller bara låtit bli att dyka upp. ”Vanliga av- och ombokningsregler gäller”, som sagt. Vilka är då de? Jo vid avbokning med mindre än 7 dagar till avresa betalar du 100 % av resans pris. Du får alltså inte ett öre tillbaka. Är det 7-29 dagar till avresan betalar du 50 % av resans pris.

Ving skriver också ”Under dessa extraordinära omständigheter behöver vi prioritera och hjälpa de kunder som har resor inbokade i närtid. Vi ber därför ödmjukast dig som har en inbokad resa längre fram i tiden att inte kontakta oss just nu.” Tror jag det!

Jag har börjat misstänka att charterbolagen flyger till destinationer som är på väg att stänga ner därför att om de väljer att ställa in måste de betala tillbaka till kunderna. Men om flygen bara avgår så kan de ta betalt. Så länge inte UD avråder. Eller tills de vägras landningstillstånd. Eller, som resor via Kastrup, där kunderna inte får lov att ta sig till flygplatsen.

De kör alltså även om väldigt få kunder dyker upp. Dessa skjutsar de sedan iväg trots att de vet vad som pågår. ”Är det säkert att resa? Vi på TUI gör ingen sådan bedömning, vi överlåter det till våra myndigheter. Som resenär uppmanar vi att läsa på om det resmål du vill besöka för att ta reda på vilka sjukdomar som finns där.”

Och: ”Pågar en karantän efter ordinarie hemresedatum omfattas din vistelse inte längre av paketreselagen och blir då ett ärende för ditt försäkringsbolag. Vi uppmanar våra kunder att undersöka vad som ingår i sin reseförsäkring.”

Men den ”fria” ombokning som de gör reklam för? Fri ombokning gäller endast för paketresor bokade från och med den 10 mars, med charterflyg, och med avresa från 1 april 2020 till 31 mars 2021. Alltså inte om du har bokat tidigare. Eller om du bokar idag med avgång nu i veckan.

”Fri” avbokning gäller bara vid ett tillfälle utan ”extra” kostnad och endast fram till 14 dagar innan avresa. Du kan endast boka om via telefon (gissa om där kommer att vara lång telefonkö). Och om resan du bokar om till har ett högre pris måste du betala mellanskillnaden men har den nya resan ett lägre pris återbetalas inte mellanskillnaden.

Händer det något på ditt resmål en vecka innan avresan är det alltså som vanligt ”de vanliga” reglerna som gäller. Det vill säga de ställer inte in om inte UD avråder och du är blåst på pengarna om du inte åker.

Jag förstår att charterbolagen blöder pengar nu, men så här kan de inte göra mot sina kunder. Behöver de stöd för att kunna betala bankerna och andra omkostnader och därmed undvika konkurs får de väl gå till regeringen för att se om någon tillfällig garanti kan ges.

För det är verkligen hög tid att pausa utresorna ett tag nu.

Sa jag att jag är arg?

Uppdatering 20:30: Nu avråder UD från resor till alla länder. Därmed måste resebolagen ställa in resorna och betala tillbaka. Beslutet gäller till den 14 april.

4 kommentarer på “Så här tror jag att charterbolagen resonerar – och det är helt sjukt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s