coronan · resor · risker · samhälle och politik

Nu avråder statsministern från utlandsresor – och också UD formellt

Jag tittade just på en presskonferens där Stefan Löfven avråder människor ifrån att resa utomlands i rådande läge. Så här säger han: ”Alla måste tänka igenom sitt resande.”

”Jag vill skicka en utmaning till er som planerar en utlandsresa. Även om utrikesdepartementet inte formellt avråder från resa till ett område, så överväg noga om resan verkligen behöver göras. I ett mycket osäkert läge kan nämligen situationen förändras snabbt från timme till timme. Det innebär att gränser kan stängas, nya karantänsregler upprättas och då har varje resenär sitt ansvar för att följa utvecklingen och fatta väl informerade beslut.”

Även UD skriver att varje resenär själv har ett ansvar för att följa utvecklingen och fatta informerade beslut, och uppmanar den som tillhör en riskgrupp att vara extra uppmärksam.

Min kommentar
Jaha, då lägger både myndigheter och reseföretag över ansvar och kostnader på de enskilda resenärerna. Du får nämligen inga pengar tillbaka från researrangörerna så länge inte UD avråder formellt. Syftet är sannolikt att inte den redan hårt drabbade reseindustrin ska blöda mer än den redan gör. Men. Jag tycker att det är fel att lägga över de här besluten i knät på resenärerna.

Resultatet blir att den som är optimist och som dessutom kanske har sparat länge till sin resa kommer att åka iväg ändå och hoppas att allt går bra. Till till exempel Spanien som just nu ser ut att vara nästa Italien, och som är ett av våra större resmål.

Jag uppmarar UD: Ta ert ansvar och avråd ifrån alla icke nödvändiga utlandsresor nu! Till i vart fall Spanien och Frankrike, men kanske till och med överhuvudtaget.

Jag uppmanar resebolagen: Ta ert ansvar. Även om UD inte avråder formellt. Sluta skicka iväg fler resenärer nu. Ta hem de som befinner sig på olika resmål enligt tidtabell och lägg sedan verksamheten i träda ett antal veckor nu (varför inte fyra till att börja med).

Danska Utrikesministeriet avråder däremot nu från onödiga resor till alla länder. Det innebär sannolikt att många skåningar och blekingar inte kommer iväg även om de är optimister och vill. Många av oss ska ju över bron först om vi ska utomlands, oavsett om vi ska åka vidare med tåg eller flyga från Kastrup.

Detta gör det ännu tydligare att resebolagen måste agera nu.

Uppdatering 2020-03-14 kl. 20:30: Nu avråder UD formellt från resor till alla länder.

Bilden föreställer ett ganska typiskt charterhotell på Mallorca.

7 kommentarer på “Nu avråder statsministern från utlandsresor – och också UD formellt

    1. Jag har lättare förkylningssymptom fortfarande, kli i halsen mest, så jag har jobbat hemifrån sedan de nya påbuden kom. Hoppas att det inte blir för mycket isolering. Här där jag bor är det ingen trängsel på gator och torg, så vi kommer fortsatt kunna gå ut och promenera. Skönt!

  1. Det skapar bara oro och förvirring när ansvaret läggs över på regioner, enskilda företag, skolor och personer. Men är det inte typiskt svenskt att politiker och myndigheter inte gärna tar riktiga krafttag utan istället tassar i utkanterna och skyfflar runt ansvaret? Själv ska jag ta en lång promenad i solen och längs havet i dag. Det lär inte vara någon trängsel.

  2. Jag skulle rest från Spanien till Sverige igår, men avstod. Tror jag gjorde ett klokt beslut, men inte lätt här i Spanien heller.
    Bra utmaningar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s