coronan · listor · resor · risker

9 webbkameror som visar en nedstängd värld

Det pågår en pandemi i snart hela världen där epicentrum just nu befinner sig i Europa. Coronan. Gränser stängs, hotell stängs, barer och restauranger stängs. Och fler och fler sitter hemma med arbete eller skola. Världen har tryckt på pausknappen för att vården ska hinna med.

Det är lätt att känna sig instängd efter ett tag. Att börja fundera på hur världen ser ut där utanför. Så vad gör du om du längtar ut i världen? Ett sätt är att surfa jorden runt på webbkameror. Jag har kollat in några stycken. Och jag kan berätta att det är ödsligt på många håll.

Det är färre människor på några av Europas mest kända torg just nu än på torget här hemma i Karlshamn. Det känns helt overkligt att se bilderna på de annars turisttäta platserna. Samma sak med flera populära stränder runt om i världen. Häng med:

1. Piazza del Duomo i Milano
Det här är Milanos mest berömda torg och det ligger vid den lika berömda domen, kyrkan. Milano ligger i Lombardiet som är den region som är hårdast drabbad av cornautbrottet i Italien just nu. Och Italien är i sin tur det land som är hårdast drabbat. I Italien råder i princip utegångsförbud, förutom att ta sig till och från jobb. Webbkameran hittar du här.

2. Spanska trappan i Rom
Vid Piazza di Spagna ligger Italiens mest berömda trappa. Den brukar vara full med folk som sitter och lapar sol, äter gelato och fotograferar selfies. Webbkameran visar nu att där helt öde. Så när som på ett par polisbilar.

3. Pantheon i Rom
Det här är en av de allra häftigaste sevärdheterna i Rom. En antik byggnad som än i dag används för sitt ursprungliga ändåmål. Ett tempel. Först för romarikets många gudar och sedan för kristendomen. Här utanför brukar det vara trängsel. Där brukar också stå ett par tre personer utklädda till romerska legionärer, som lever på att turister får fotografera sig tillsammans med dem. Men nu är platsen nästan helt öde.

4. Puerta del Sol i Madrid
Det här torget i den spanska huvudstaden som annars är en av de mest kända och trafikerade platserna i hela Madrid är nu tomt och öde så när som på ett par polisbilar. Spanien har infört liknande regler som Italien nu och resultatet av det syns tydligt om du tittar på den här webbkamerans bilder.

5. Times Square, New York
På Manhattans mest kända torg är det inte riktigt lika glest på människor som på torgen i Italien och Spanien, men här brukar å andra sidan vara riktigt, riktigt trångt annars. Webbkamera finns det också där.

6. Stranden i Barcelona
Den här stranden har inte alltid funnits. På den plats där den nu ligger var det ett hamnområde förr. Men numera är det en av Barcelonas populäraste platser. Ändå är där knappt någon enda människa just nu. Kolla själv!

7. En strand på Kanarieöarna
Playa Grande in Las Canteras på Gran Canaria har också en webbkamera. Men inga badgäster just nu. Lika öde som på de andra platserna här.

8. Playa del Carmen, Mexico
På den här stranden på Yucatanhalvön rör sig fortfarande människor, men många solstolar gapar tomma, något som tydligt framgår av bilderna från den webbkamera som jag hittade.

9. Copa Cabana, Rio – Brasilien
Inte ens på Rio de Janeiros mest berömda strand råder det någon trängsel just nu. Se bara på de här livebilderna.

Samtliga bilder är ifrån idag mellan kl. 16 – 16:30. (Därav urvalet av platser. Det får ju vara dagsljus om det ska vara någon mening att titta på en webkamera.)

6 kommentarer på “9 webbkameror som visar en nedstängd värld

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s