coronan · resor · städer

Säkerhetsavstånd tillämpas på spanska stränder i sommar – tveksamt om utlänningar är välkomna

img_2302Spaniens turismminister Reyes Maroto klargör nu att det dels är fortsatt osäkert i vilken utsträckning det kommer att finnas utländska turister i Spanien i sommar och att det dels är mycket sannolikt att säkerhetsavstånd i vilket fall kommer att behöva tillämpas på de spanska stränderna.

Spanien är ett av de länder som drabbats hårdast av det coronautbrott som just nu pågår i världen. Landet är trea på listan över flest registrerade dödsfall i covid-19, efter USA och Italien.

Men Spanien har en tid sett en vikande trend i både nya registerade fall och antalet döda per dag och börjar idag lätta på sina restriktioner genom att tillåta även personer som har ”icke nödvändiga” jobb att gå till sina arbetsplatser.

Ingen vanlig sommar
Men hur det blir med de svenska resorna till Spanien i sommar är fortsatt oklart. I en intervju publicerad av El País säger spaniens turistminister:

”Turismen kommer att vara den sektor i samhället som är sist med att övervinna krisen.” … ”Sommaren kommer inte att vara som den brukar vara.” Och: ”Internationell turism är beroende av utvecklingen av pandemin.”

Hon pratar i intervjun om att det handlar om två saker; dels måste individerna som ska komma till Spanien uppfatta Spanien som säkert, och det måste också vara det, annars förloras trovärdigheten för lång tid. Dels måste individerna som kommer kunna antas vara smittfria och därmed säkra för Spanien att ta emot.

Vidare säger hon: ”Å andra sidan kommer vi att satsa mycket på att locka den spanska befolkningen så att de i år turistar i Spanien, medan den internationella marknaden återhämtar sig. Om vi lyckas kommer turistsektorn då att återhämta sig lättare och snabbare. Vi tittar också på Frankrike och Portugal, eftersom vi tror att turisterna initialt kommer att använda sin bil, det ger dem mer säkerhet.”

Den internationella turismen är en viktig inkomstkälla för Spanien. Förra året kom 84 miljoner utländska besökare till landet. ”Turismsektorns lönsamhet kommer utan tvekan att minska”, säger Reyes Maroto i intervjun.

Ingen trängsel på stränderna
På frågan om tillträde till stränderna i sommar svarar hon att social distansering kommer att gälla även på stränderna ”för en tid”. Och att:

”Tills dess att ett vaccin kommer, kommer ingenting att bli som tidigare. Det är inte så att vi inte kommer att kunna äta tillsammans, eller se en film.  Det kan vi. Men det kommer att vara en tid då vi måste göra det en lite längre bit ifrån varandra.”

I andra sammanhang har det pratats om att det kan ta runt ett år att få fram ett vaccin eller i allra bästa fall att det kan finnas framme i september.

Om turistministerns uttalande kan tolkas som att Spanien vill vänta med att välkomna turister från Nordeuropa tills det finns vaccin så lär det inte bli några svenska turister i Spanien i sommar, men turistministern uttrycker å andra sidan en stor osäkerhet när hon säger  att hon inte vet när gränserna kommer att kunna öppnas.

Vi får helt enkelt avvakta och se hur det blir.

Bilden är ifrån 2017 och Port de Sóller på Mallorca.

7 kommentarer på “Säkerhetsavstånd tillämpas på spanska stränder i sommar – tveksamt om utlänningar är välkomna

  1. Ja det är sannerligen inte lätt att veta hur detta ska utveckla sig. Hur som helst vore det väldigt skönt om de släppte något på restriktionerna så att man slipper att känna sig som en bandit när man går till soptunnan. En uppgift som för övrigt båda vill ha. Vi har 50 meter till soptunnan högst men det är också den dagliga motionen man får utöver vandrandet på tomten. Nu ska jag strax gå ut på 75 varv på tomten för att få ihop 3 km. Ett minimum för att känna att man lever lite. Gissa om det är trist efter en månad i spansk isolering. Hälsningar Marianne

  2. Jag var ju i isolering i Spanien i början av coranan, hemskt.
    Lite tidigt att spekulera, men visst kommer sommaren att se annorlunda ut i Spanien och på andra platser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s