bil · resor

Dalsland blev nr 25 – nu har vi besökt Sveriges alla landskap!

Vi åker på väg E45 när vi passerar gränsen till Dalsland. Det är ett nytt landskap för oss alla fyra. För två av oss är det det sista av Sveriges 25 landskap att besöka. Be mig inte rada upp i vilken ordning jag besökt de övriga 24, men Östergötland vet jag i alla fall att det var mitt första svenska landskap att besöka. För det var där jag föddes. Medan min sambo började sin Sverigeresa i Skåne. 53 år tog det för oss båda, var för sig, innan vi besökt alla Sveriges landskap.

När vi först kommer in i Dalsland påminner slättlandskapet om norra Skåne. Det är platt. En traktor kör framför oss. Vi kommer till ett villaområde. Det skulle lika gärna kunna vara Vä utanför Kristianstad i Skåne men det är Brålanda i Dalsland. Efter samhället följer ännu mer slättlandskap och i det några vindsnurror. Det skulle kunna vara det landskap som jag annars åker genom varje vardag, med tåget, från Kristianstad och hem mot Blekinge. Till och med ”Ryssberget” syns i bakgrunden. Men det är fortfarande Dalsland.

Mellerud påminner om Alvesta. Här erinrar vi oss också att utkanten av Trollhättan påminde om utkanten av Halmstad,  som i sin tur påminner om varje svensk mellanstor stad med Max, McDonalds och Biltema. Men Trollhättan ligger i Västergötland och Halmstad ligger i Halland, så de jämförelserna går egentligen bort här. Men de gjordes när vi satt i bilen i Dalsland.

Och Åsensbruk i Dalsland kunde sedan ha varit Svängsta i Karlshamns kommun. Och samtidigt en bit av Asarum också i samma kommun. Och när vi senare sitter på kvällen och äter i Håverud konstaterar vi att sjön Åklången ser ut som en Kolmårdsjö. Som en bit av Östergötland alltså.

Inte undra på att vi känner igen oss i beskrivningen när min sambo senare läser att Dalsland brukar kallas ”ett Sverige i miniatyr”. I landskapet finns till och med ett fjäll.

Det är väl egentligen bara Dalslands kanal i Håverud som inte liknar just någonting annat. Men den återkommer jag till i ett senare blogginlägg, hoppas jag. De gamla fabrikerna vid kanalen, som numera innehåller Dalsland Center, påminner däremot om många nedlagda bruk runt om i Sverige. Men här har lokalerna kommit till ny användning.

Dalsland tillhör Götaland och är Sveriges tredje minsta landskap sett till folkmängd med sina dryga 50 000 invånare, bara Härjedalen och Öland har färre invånare. Och det fjärde minst till ytan med sina 3 700 kvadratkilometer. Där är det Öland, Blekinge och Gotland som är mindre.  Landskapsblomman är förgätmigej och landskapsdjur är korpen.

Största ort i Dalsland är Åmål, även känd som ”Fucking Åmål”. Men dit kom vi inte på denna resa. För det är ju så. Det finns alltid mer saker att upptäcka i Sverige. Även om för den som har varit i alla landskap.

Har du det? Har du varit i alla Sveriges landskap? Minns du i så fall vilket som var ditt sista? Och om inte: vilka har du kvar att besöka?

Sveriges alla landskap är i bokstavsordning är:  Blekinge, Bohuslän, Dalarna, Dalsland, Gotland, Gästrikland, Halland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Lappland, Medelpad, Norrbotten, Närke, Skåne, Småland, Sörmland, Uppland, Värmland, Västerbotten, Västergötland, Västmanland , Ångermanland, Öland. Och sist men inte minst; Östergötland, gudskelov.

Slättlandskap utanför Brålanda

78c29e34-427b-4305-8a7d-8fd65df660e5
Dalslands landskapsblomma är förgätmigej – glöm inte det
f2544585-e4aa-4bfb-9c17-cb5755592034
Fingerborgsblommor i Håverud. Foto: Anton Hansson
Sjön Åklången ser ut som en Kolmårdsjö
e68d9356-05b8-4909-a24c-11fc587d6df2
Storskrake i sjön Åklången
Del av Dalslands kanal i Håverud.

Den första bilden i inlägget föreställer ett lusthus vid sjön Åklången i Håverud.

12 kommentarer på “Dalsland blev nr 25 – nu har vi besökt Sveriges alla landskap!

 1. Grattis till det! Fina bilder!
  Nu var jag ju absolut tvungen att kolla om jag hade något kvar, men nix – alla landskap besökta av mig också :)

 2. Kul att systematisera landskapsbesök på detta sätt. När jag ser listan på landskap inser jag att jag besökt alla men inte tänkt på det på det sättet. Hela min uppväxt semestrades i Sverige. Jag har i olika arbeten rest mycket över hela landet. Förra helgen besökte jag Norrbotten för midnattssolen.

 3. Jag besökte dem alla under nittiotalet som senast – utom Norrbotten. Det blev kvar av någon anledning. Förmodligen avståndet :-) Får väl åtgärda detta någon gång!

  1. Norbotten är fint. Platt men arktiskt. Skärgård. Ljusa sommarnätter. Åkerbär. Fina vårvinterdagar. Jag bodde i Luleå i fem år så Norrbotten har jag varit mycket i. :)

 4. Hehe, nu blev jag tvungen att ringa pappa och en gång för alla reda ut om jag besökt Blekingen eller ej. Och det hade jag, 1979 på väg till Bornholm. Så ja, jag har varit i Sveriges alla landskap. Vet faktiskt inte vilket som blev mitt sista. Men måste ha inträffat redan under barndomen.

 5. Jag har nog långt ifrån besökt alla landskap, har aldrig ens funderat på det. Men det låter kul att ha gjort det. Vi åkte alltid till grannlandet förr och sen har det väl blivit turer med ett mål någonstans. Du är duktig på att ta reda på sevärdheter. Gillar bilden med storskraken med husspeglingen.

  1. Vi var runt till många landskap när jag växte upp, med 5-dagarsorientering bland annat. Och sedan har jag bott på flera olika platser i landet. Plus rest en hel del i jobbet. Nu hade jag bara Dalsland kvar och då var det kul att få komma dit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s