Vårt allra sista stopp på vår bilsemester i Sverige i början av sommaren 2020 kom av en händelse att bli på Sveriges äldsta vägkrog.
Det börjar med att vi stannar för att tanka E85 utanför Mjölby. Runt omkring macken: Samma typ av moderna vägkrogar som överallt. Max, McDonalds och asiatiska Chop Chop.
Vi kommer att prata om hur det kommer sig att den här typen av snabbmatskedjor nästan har tagit över helt längs landets vägar.
Kanske är det därför som min sambo en stund senare istället stannar till vid landets äldsta vägkrog och sedan länge även hotell: Gyllene Uttern. När vi är här har restaurangen inte öppnat för dagen än. (De har bara öppet 12-15 och 18-20.)
Så vi väljer kaféet istället. Och det är nog den som är Sveriges äldsta vägkrog, egentligen. (De har oregelbundna öppettider och hänvisar till sin sida på Facebook för aktuella tider, denna veckan är det öppet alla dagar, klockan 10-16.)
Här finns både mackor, kakor och bakelser och vi blandar friskt. De unga pojkarna äter macka av gott ljust bröd med mycket fröer på, fyllda med brie, valnötter och honung. Min sambo Anders tar en räkmacka på mörkt bröd. Jag själv är fortfarande ganska mätt efter frukosten och går direkt på en budapestvariant med hallon i och ett körsbär på. Den äldsta sonen väljer sedan en likadan bakelse som efterrätt, medan den yngre tar en chokladboll.
Den här bilresan i Sverige som vi nu är på väg hem ifrån har snurrat en del turismens tidigaste historia i vårt land och därför är det väl bara logiskt att vårt sista stopp, innan vi är hemma, blir just här, i den svenska bilturismens barndom.
Historien bakom
Rolf Gyllensvaan ägde på 1930-talet marken där hotellet nu ligger. Här gick redan på den tiden huvudvägen mellan Skåne och Stockholm. Han var ryttmästare och fideikommissarie på Västanå slott. Och han noterade att många bilister valde att stanna på just den här platsen för att rasta och samtidigt beundra den vackra utsikten över Vättern.
Gyllensvaan var född med efternamnet von Otter, men enligt reglerna för fideikommisset hade han bytt efternamn, när han tillträdde godset. Namnet ”Gyllene Uttern” var alltså en lek med Rolfs båda efternamn.
Den ursprungliga kaffestugan invigdes midsommarafton 1933. Övernattningsmöjlighet erbjöds då i fem små stugor. Men redan mot slutet av 30-talet byggdes anläggningen om till sitt nuvarande, mer slott-lika utseende. Det var ägaren själv som ritade byggnaden, inspirerad av de närliggande medeltida slotts-ruinerna på Grännaberget och Visingsö som en gång Per Brahe den yngre låtit bygga.


Vad roligt att läsa om Gyllene Uttern. Vi har stannat till där några gånger men aldrig varit inne. En gång när vi tänkte äta där då var det stängt. Det ligger väldigt fint.
Ja, det gör ju det! Verkligen en fin plats. :)
Längesedan jag var där.
Mina föräldrar åkte dit minst en gång om året och bodde på hotellet. Detta var på 60- och 70-talen. De älskade detta ställe. Jag har aldrig bott där, bara rastat där.
Ha det bra!
Härligt att det väcker minnen. :)