coronan · flyg · resor

Jag fick förresten tillbaka pengarna från Vueling

Jag har skrivit förut om mina svårigheter att få tillbaka pengar från det Spanska lågprisflygbolaget Vueling.

Vi är 16 personer som skulle ha åkt iväg på en generationsresa till Mallorca direkt efter midsommar. Jag bokade resan ner, för mig och min närmaste familj, till Mallorca redan i höstas. Jag vågade inte boka med Norwegian eftersom de redan före coronan har kämpat vid konkursens brant. Återstod SAS med odrägligt tidiga morgonflyg. Men nej. Så jag letade efter alternativ. Det jag hittade var att kombinera vår resa med två nätter i Barcelona på resan ner. Vi skulle flyga med Vueling både från Kastrup till Barcelona och sedan två nätter senare vidare till Palma på Mallorca.

Jag fick redan i slutet av maj besked om att resan från Kastrup ner till Barcelona på söndagen efter midsommar var inställd och lika bra var ju det, med tanke på omständigheterna. Men sedan började problemen.

I mejlet den 26 maj skrev de att jag kunde gå in och antingen få ”Flight Credit” eller pengar. Jag valde pengar.

Den 8 juni fick jag ett mejl att jag fått ”Flight Credits”. Om jag ändå ville ha pengar skulle jag ringa ett telefonnummer i Spanien. Gjorde så. Telefonsvarare. ”Para español marka uno, for english press two”. När jag trycker på tvåan börjar svararen om ”Para español…”. Har provat att ringa flera gånger. Även ett nummer i Italien. Där läser svararen upp ett annat meddelande som går ut på att deras Flight Credits är jättebra, men ingen människa att prata med.

Jag försökte då med att kontakta deras pressavdelning. Tania som jobbar där frågade om mina bokningsuppgifter den 9 juni och lovade hjälp, men sedan blev det tyst igen.

Då kontaktade jag även min bank – via internetbanken – för att göra en kortreklamation. Även därifrån var det helt tyst.

Den 16 juni rann sinnet över och jag skrev ett mejl till Vueling där jag undrade om jag skulle behöva polisanmäla dem för att få pengarna tillbaka. Och så skrev jag det där första blogginlägget om saken.

Samma dag som jag publicerade blogginlägget fick jag ett svar från Vueling att de hanterade mitt ärende, men inte så mycket mer info.

Ytterligare en dag senare, den 18 juni, fick jag besked att jag skulle få tillbaka mina pengar inom tio dagar. De kom den 26 juni.

Samma dag som jag fick beskedet att jag beviljats återbetalning för resan mellan Köpenhamn och Barcelona skrev jag tillbaka och begärde återbetalning även för resan från Barcelona till Palma. Jag hade då nämligen fått besked om att även den resan var inställd. Och i det fallet innehöll deras infomejl inte ens en möjlighet att begära pengar tillbaka.

Så jag passade alltså på att ändå göra det, i ett svar till deras presstjänst. Jag passade också på att skicka med en länk med info om den lagliga rätten att få penarna tillbaka.

Den 27 juni fick jag besked att jag även skulle få de pengarna tillbaka. Och den 29 juni fanns också de på kontot.

Så det löste sig till slut! Dock inte utan visst besvär. Jag är ändå glad och tacksam över att ha fått pengarna tillbaka. Tror att det är många som fortsatt ligger ute med pengar för inställda resor denna märkliga sommar.

Bild från Mallorca 2017.

11 kommentarer på “Jag fick förresten tillbaka pengarna från Vueling

  1. Ja, tyvärr är det ju så att världen är orättvis. Ofta hänger ju lön och utbildningsnivå ihop. Och ofta är det de med högre utbildning som vet vilka rättigheter de har. Sorgligt, egentligen, att det ska behöva vara så här.

 1. Att det ska behöva vara så mödosamt att får pengar tillbaka för en inställd resa. Skönt att det löste sig till slut. Jättevacker bild med randningen och färgerna.

  1. Ja och jag tycker synd om de som köpt till exempel en dyr All Inclusive och därför tvingas ligga ute med hela semesterkassan. Som vanligt är det de med minst marginaler som drabbas hårdast.

 2. Vad bra! Själva väntar vi fortfarande på att Apollo ska behaga betala tillbaka anmälningsavgiften för inställd resa till Kreta. Det tar en evinnerlig tid!

  1. Läste i förra veckan – i en grupp på Facebook – om en kvinna som blivit ombokad till annat hotell, annat datum och annan flygplats. Det gällde just Apollo och Kreta. Hon satt två timmar i telefonkö för att avboka något hon aldrig bokat! Charterbolagen kämpar nog tyvärr vid ruinens brant just nu, men hur de behandlar kunderna nu kommer att stå dem dyrt om de ändå överlever. Sak samma med flygbolagen. 😡

 3. Hej,

  VAd bra att du fick pengarna tillbaka.
  Jag kämpar på som bara den för att få våra pengar tillbaka för en resa för 6 vuxna
  Det är tre sträckor det gäller så alltså 6 x 3 biljetter.
  Vueling vill inte återbetala. Och när jag skriver tillbaka/besvarar deras mejl så är det precis som om det är ett autosvar, för det kommer blixtsnabbt.. om att caset kommer läggas ned, de gör inga återbetalningar. Helt ”stonewall” i det här fallet.
  Så, läste jag ditt blogginlägg.
  Ska göra likadant som dig! :-)
  Men jag klickar på den där länken som du har i ditt inlägg. Man kommer inte direkt till den text där man kan läsa om sina passagerar-rättigheter… Kan du lotsa mig vidare, månne?
  Väldigt tacksam <3 <3 <3

  Bästa hälsningar

  Lise Lotte från Skåne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s