coronan · flyg · resor

Funderat på att polisanmäla flygbolaget Vueling

Vad är väl en resa till Mallorca? Den kan säkert både vara dötrist och långtråkig. Men det är nog ändå ganska ovanligt. Vanligare är nog att den är alldeles, alldeles underbar. Att inte komma iväg på en bokad resa är surt. Även om det är lika bra när omständigheterna är som de är. Men inte blir det bättre för att flygbolagen krånglar. Nu har det gått så långt att jag funderat på att polisanmäla det spanska lågprisbolaget Vueling. Eller hur ska jag annars göra för att få pengarna tillbaka?

Vi är 16 personer som skulle iväg på en generationsresa till Mallorca. De andra har bokat från Arlanda tur och retur med SAS. Och det ser ut som att de kommer att kunna få sina pengar tillbaka. Anmälningsavgiften som min pappa betalat till hotellet kan vi förhoppningsvis använda nästa år. Men flygresorna för min familj. Vilket krångel!

Vi bor i Blekinge och flyger därför från Kastrup i Danmark. Jag bokade resan ner till Mallorca redan i höstas. Jag vågade då inte boka med Norwegian eftersom de har kämpat vid konkursens brant en längre tid. Återstod SAS med odrägligt tidiga morgonflyg. Kändes inget kul. Så jag letade efter alternativ.

Det jag hittade var att kombinera vår resa med två nätter i Barcelona på resan ner. Vi skulle flyga med Vueling både från Kastrup till Barcelona och sedan två nätter senare vidare till Palma på Mallorca.

Jag har redan i slutet av maj fått min och familjens resa från Kastrup ner till Barcelona på söndag inställd och lika bra det. Men sedan började problemen.

I mejlet den 26 maj skrev de att jag kunde gå in och antingen få ”Flight Credit” eller pengar. Jag valde pengar.

Den 8 juni fick jag ett mejl att jag fått ”Flight Credits”. Om jag ändå ville ha pengar skulle jag ringa ett telefonnummer i Spanien. Gjorde så. Telefonsvarare. ”Para español marka uno, for english press two”. När jag trycker ”2” börjar svararen om ”Para español…”. Har provat att ringa flera gånger. Även ett nummer i Italien. Där läser svararen upp ett annat meddelande som går ut på att deras Flight Credits är jättebra, men ingen människa att prata med.

Jag har försökt med att kontakta deras pressavdelning. Tania på deras pressavdelning frågade om mina bokningsuppgifter den 9 juni och lovade hjälp, men sedan blev det tyst.

Jag vet att jag har laglig rätt att få tillbaka mina pengar, men fattar inte hur jag ska kunna hävda min rätt när det inte går att komma i kontakt med dem.

Så ja, i går morse rann sinnet över och jag hotade faktiskt stackars Tania med att polisanmäla dem.  Inte för att jag vet hur man gör för att genomföra en spansk polisanmälan on-line.

I kväll fick jag ett tips på Facebook att kontakta min bank för att se om de kan återta den betalning som jag gjorde med mitt bankkort redan i oktober. Så nu har jag varit inne på Sparbanken i Karlshamn och berättat min historia och laddat upp alla dokument som styrker den. (Jag utelämnade dock hotet om att polisanmäla Vueling.) Nu håller jag tummarna för att banken kan hjälpa mig!

Men om inte heller det går: Finns det någon som vet en kontaktväg till Vueling som fungerar? Eller någon spansk myndighet jag kan skriva till för att hävda min rätt? Eller – rent av – hur man från Sverige polisanmäler ett spanskt flygbolag för stöld?

 

7 kommentarer på “Funderat på att polisanmäla flygbolaget Vueling

  1. Det är många som råkat ut för liknande. Anledningen är väl att de helt enkelt inte har några pengar att betala ut med och därför fördröjer allt och håller sig i skuggan. Det är för djävligt, men de sitter nog rejält i klistret.
    För mig känns det lite skillnad på storföretag och småföretag.
    Önskar att jag skulle kunna ge dig ett bra råd, men i tyvärr har jag inte mycket att ge.
    Hoppas du får hjälp!
    Glad midsommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s