resor

EU vill att länderna öppnar gränserna redan den 15 juni

422837c6-8910-429b-aeaa-8830e77b2a9d
EU uppmanar nu länderna att öppna de inre gränserna inom EU och Schengensamarbetet senast den 15 juni 2020. Men frågan är om länderna kommer att lyssna på detta.

I dag rekommenderade EU-kommissionen alla länderna inom Schengensamarbetet att upphäva kontrollen av de inre gränserna den 15 juni 2020 och förlänga den tillfälliga begränsningen av icke-väsentliga resor till EU från länder utanför den Europeiska unionen fram till den 30 juni 2020.

De menar sedan att begränsningarna för inresor från övriga världen bör upphävas gradvis genom att länder väljs ut tillsammans av medlemsstaterna, baserat på objektiva kriterier. Det handlar om att titta på hälsosituationen, förmågan att tillämpa smittskyddsåtgärder under resor och ömsesidighetshänsyn.

För länder där begränsningen kvarstår föreslår kommissionen att man utvidgar kategorierna för tillåtna resenärer så att de till exempel inkluderar internationella studenter.

Kommissionär för inrikesfrågor, Ylva Johansson, sade: ”Efter upphävandet av alla inre gränskontroller inom unionen föreslår vi en tydlig och flexibel strategi för att ta bort restriktionerna för resor till EU från och med den 1 juli. Internationella resor är nyckeln för turism och företag, och för familj och vänner som vill träffas. Samtidigt som vi alla måste vara försiktiga, är tiden mogen att göra konkreta förberedelser för att lyfta restriktioner med länder vars hälsosituation liknar EU:s.”

Frågan är dock i vilken utsträckning länderna i EU och Schengensamarbetet kommer att lyssna på den här uppmaningen.

Finland har till exempel idag meddelat att från och med måndagen den 15 juni öppnar landet gränserna till sex länder: Estland, Lettland, Litauen, Norge, Danmark och Island. Också karantänsrekommendationerna försvinner från dessa länder. Men resebegränsningarna till och från Sverige hålls däremot nästan oförändrade.

Och Spanien fortsätter att hävda att de kommer att behålla karantänen på 14 dagar för personer som anländer till landet åtminstone till 1 juli.

Under det sista mötet med EU: s inrikesministrar förra fredagen tillkännagav de flesta av medlemsländerna (inklusive Frankrike eller Tyskland) att de helt skulle upphäva gränsbegränsningarna från den 15 juni. Andra länder som Italien har redan gjort det.

Länderna i den så kallade Visegrad-gruppen (Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien) är de som är mest motvilliga att lyfta restriktionerna, medan även Rumänien och Bulgarien tvivlar enligt den spanska artikel som jag nyss länkade till.

Och Sverige avråder fortsatt från alla icke nödvändiga utlandsresor till och med den 15 juli.

Bilden är ifrån Folegandros i Grekland förra sommaren.

4 kommentarer på “EU vill att länderna öppnar gränserna redan den 15 juni

  1. Det hela känns lite skrämmande, tycker jag, men å andra sidan har jag levt under helt andra förhållanden än man gör i Sverige. Dessutom utanför Schengen.
    Förstår att många vill börja röra på sig, men hoppas man går varligt fram.
    Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s