coronan · resor

Redan semester – och vad gör vi med den nu då?


I morgon skulle vi ha åkt till Barcelona, haft två nätter där och sedan rest vidare mot Mallorca där vi skulle ha firat semester tillsammans med tolv andra släktingar. Det där blir av lätt insedda skäl inte av i år. Vi hoppas på en Mallorcaresa tillsammans nästa år istället. Att boka något annat istället har inte varit helt enkelt. Så nu står vi här med en redan påbörjad semester och inte mycket planerat. Så vad göra?

Vi höll länge öppet för att årets Mallorcaresa kanske ändå skulle bli av. Plan B var att in i det längsta vänta in myndigheternas slutliga råd. Om det fortsatt inte gick att resa till Spanien men det blev tillåtet att resa i Sverige skulle vi göra det med bil. Om inte heller det skulle vara tillåtet var plan C att göra kortare utflykter i Blekinge, Skåne och kanske till Öland.

Jag hade lite räknat med att det kunde ha kommit ett besked redan i måndags om ett öppnande för utlandsresor inom Schengen, med omedelbar verkan, i enlighet med EU-kommissionens beslut i förra veckan. Sverige brukar ju vara följsamma mot EU och kommissionenären i fråga är både svensk och socialdemokrat.

Trots en viss kluvenhet är jag glad att det inte blev så. UD gick ju istället i onsdags ut med att avrådan från utrikes resor hävs först den 30 juni vad gäller resor till tio länder inom Europa. Varav Spanien är ett.

Vi är 16 personer, varav två 70+ som skulle ha gjort den där Mallorca-resan nu, direkt efter midsommar. Det hade känns konstigt att resa iväg utan att få umgås. För alla restriktioner kvarstår ju i övrigt.

Nu siktar vi på en resa nästa år istället och försöker rädda hem utlagda pengar. Jag fortsätter jaga besked från Vueling om att få pengar tillbaka för de inställda flygen från Kastrup till Barcelona och från Barcelona till Palma på Mallorca. Samtidigt försöker jag gå via banken och återta betalningarna som gjordes med betalkort, den vägen. Vi får se hur det går.

Vad gäller den tidigare inbokade hemresan med SAS har jag valt att nappa på deras erbjudande om en voucher på beloppet. Det finns nämligen en ganska överhängande risk att den flighten kommer att avgå, men i och för sig tio timmar senare än planerat. Om flygningen inte blir inställd hade vi då plötsligt inte haft rätt till vare sig pengar eller voucher (eftersom det erbjudandet upphör 7 dagar innan). Hotellet kommer släkten kunna omboka till nästa år.

Men det var alltså först i onsdags som det blev helt slutgiltigt klart att det var helt uteslutet att Mallorcaresan skulle bli av i år och att det var läge för plan B.

Det är dessutom lite dubbla budskap om resor inom landet också. Alla övriga restriktioner gäller fortsatt. Blir du förkyld får du inte resa alls. Mot bakgrund av det är det inte så lätt att boka in något i förväg. Så här nära inpå kan det dessutom vara lika bra att vänta in väderprognoserna.

Så här sitter jag med en handskriven lapp med ett antal svenska orter och natursevärdheter som skulle kunna bli aktuella för en rundresa. De ligger i Halland, Västergötland, Dalsland, Dalarna, Jämtland, södra Lappland, Ångermanland och Östergötland. Men det är inte alls hugget i sten att det är just de landskapen vi hamnar i. Kanske kortar vi resan. Kanske gör vi den lika lång men åt andra håll. Vi får helt enkelt se vart vägarna för oss. Och vilken dag vi kommer iväg.

4 kommentarer på “Redan semester – och vad gör vi med den nu då?

  1. Det blir verkligen en annorlunda semester i år. Vad ska man ta sig för och vad kan man ta sig för? Det finns en hel del som fortfarande känns oklart. Jag har ännu några jobbveckor kvar och räknar med att det sen blir en del kortare utflykter/resor i den svenska geografin. Vart och i vilken omfattning har jag endast dimmiga begrepp om än så länge. Vi får ta det på uppstuds.

  2. Läser lite baklänges, även om jag har sett dina inlägg vifta förbi tidigare så har jag av olika skäl inte riktigt fått till det. Det blev komplicerat och kännbart för alla er som bokat resor, hoppas att det går att få pengar tillbaka eller lösningar på annat sätt. En Sverigesemester är inte dumt, även om jag aldrig rest runt i bil, utan alltid haft ett bestämt mål som vi har utforskat under en tid. Beundrar din underbara bild, så vackert med de anade gröna nyanserna.

    1. Jag fick faktiskt tillbaka pengarna från Vueling precis. Skönt. SAS har jag ju redan accepterat en check ifrån. Värst är det som vanligt för de som inte har några marginaler i sin ekonomi och som har sina semesterpengar låsta i en resa som inte blir av. Och som de i allra värsta fall ”lurats” att själva avboka och därför överhuvudtaget inte får tillbaka. Jag gillar inte hur reseföretagen skött detta även om jag förstår att det är tomt i kassan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s