charter · coronan · flyg · resor · risker · samhälle och politik

Resor till vissa länder tillåts redan från 30 juni – Hoppas att myndigheterna satt press på reseföretagen

76c1e599-bc77-4718-9a94-ec98a53af396UD har nu gått ut med att avrådan från utrikes resor hävs den 30 juni vad gäller resor till tio länder inom Europa. 

Det har nu bekräftats att följande länder kommer att undantas från UD:s avrådan från utlandsresor från och med den 30 juni: Grekland, Kroatien, Spanien, Italien, Portugal, Slovenien,  Frankrike, Island, Belgien, Schweiz och Luxemburg. 

Detta har utrikesminister Ann Linde berättat på en pressträff nu klockan 16:00.

Jag tycker att detta i grunden är bra. Flygbolagen krisar och är utan pengar. Det samma gäller charterbolagen. Och många människor vill resa. Men. Och detta är viktigt. Alla som redan före pandemin hade bokat en resa till sommaren vill inte resa. Vissa tillhör riskgrupper. Till exempel den stora gruppen 70+ som är delvis identisk med den grupp resenärer som helst reser charter och gärna bokar långt i förväg.

Vi vet hur charterbolag och flygbolag har agerat mot sina kunder så här långt in i krisen. Vi har behandlats som skit rent ut sagt. Om inte myndigheterna satt press på reseföretagen nu så kommer flygbolag och charterbolag att behålla pengarna för resor som inte blir av. Många äldre kommer då att chansa och resa i strid mot myndigheternas rekommendationer; att de bör isolera sig så långt möjligt. (Det går inte att isolera sig på en charterresa. Och munskydd på flyget hjälper inte.)

Så snälla UD. Please. Se till att ni fått löften av de stora aktörerna (Ving, Tui, SAS, Ryan Air och Norwegian till att börja med). Fått dem att lova att alla 70+ och övriga som kan visa att de tillhör en riskgrupp fritt får avboka sin resa mot att ni häver avrådan innan den 15 juli. Och att detta ska gälla oavsett vilka avbokningsregler som gällde när resan bokades. Tyvärr har det hittills inte framgått att detta har skett. Tvärt om trycker utrikesministern på det personliga ansvaret. Det är bara att hoppas på att någon har tänkt på detta och har agerat.

Enligt utrikesministern råder det fortfarande stor osäkerhet internationellt. Men inom EU har det nu öppnats upp möjligheter. Men bara för vissa länder. Än så länge.

Inom övriga Schengenområdet kommer avrådan därför till och med den 15 juli att fortsätta gälla, men UD jobbar på att den ska kunna hävas inom närtid. För resten av världen gäller nu avrådan från icke nödvändiga resor till den 31 augusti.

Fortfarande gäller att du inte ska inte resa om du har symptom. De besked som har lämnats nu lämnas mycket för att människor ska kunna planera sin semester. Sägs det. Men hur ska man kunna veta, när man bokar, att man inte kommer ha symptom vid avresan?

Ett tecken som tyder på att man inte tänkt på frågan om personer 70+ som har redan bokade resor är att Ann Linde under presskonferensen räknade upp i stort sett alla restriktioner som gäller i Sverige, tvätta händerna – håll avstånd – och så vidare – också gäller vid utlandsresa. Därtill nämnde hon att lokala bestämmelser kan tillkomma. Men just uppmaningen till personer som är 70+ att isolera sig nämndes INTE. Anmärkningsvärt.

För den som blir sjuk utomlands lämnas rådet att isolera sig på hotellrummet och att uppsöka lokal sjukvård på plats. Vad som då händer med hemresan och kostnaden för förlängd hotellvistelse på plats nämndes inte heller, men det trycktes mer allmänt på det egna ansvaret att kontrollera sina reseförsäkringar.

Bild från Paros i Grekland, förra sommaren.

7 kommentarer på “Resor till vissa länder tillåts redan från 30 juni – Hoppas att myndigheterna satt press på reseföretagen

 1. Det är väl ändå rimligt att du som individ får stå för kostnader om du beger dig ut och reser nu för hemtransport (nya biljetter) plus hotell om du blir sjuk. Jag kommer iaf ta med det i min kalkyl när jag reser. Behöver jag sjukvård på plats ser jag till att en reseförsäkring täcker det och det gör min även om UD har avrått för resor.

 2. Svåra frågor.
  Jag är väldig rädd att ju mer vi rör på oss,ju mer sprids smittan. Speciellt de som kommer från länder med mycket smitta, t ex UK och Sverige.Vet att det är olika i olika regioner inom Sverige, liksom inom olika länder och regioner här i UK, men ändå. Det är inte bra att vi för våra problem vidare till andra länder.
  70+ tycker jag inte ska ge sig iväg än, kanske inte heller 60+, vilket jag tillhör själv.
  Tror det är bra för många att vänta och du ska veta hur jag längtar efter familjen i Sverige och de små barnbarnen, men nu gäller det inte bara mig, utan hänsyn till många andra också.
  Visst är det besvärligt med ekonomi för många näringsgrenar inom turism (jag har själv jobbat inom turism i över 30 år), men hälsan kommer före, trots allt.
  Inte lätt.
  Trots allt elände önskar jag dig fortsatt trevlig midsommarhelg!

  1. Tack det samma! Ja, detta är svåra frågor. Vi har sett fler och fler exempel den senaste månaden på att många runt om i hela Europa har svårt att hålla ut. Fotbollsfirande i Neapel, demonstrationer i många städer, studentfirande n här hemma. Och så midsommar på det. Det är bara att hoppas på att det går bra ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s