coronan · resor

”Nattsvart” coronanivå i Blekinge och flera andra regioner nu

På Region Blekinges pressträff idag sa Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare, att i Blekinge ligger vi nu i nivå med hur det var i många länder i Europa när det var som mest ”nattsvart” i Europa. Och att länet nu ligger en bit över genomsnittet för landet när det gäller antalet smittfall i covid-19 per invånare.

Dessutom fortsätter det att öka och smittskyddet ser ingen avmattning ännu. En slutsats som smittskyddsläkaren drar är att folk har umgåtts för mycket under jul- och nyårshelgerna.

Värst i Ronneby och Karlskrona 

Om man jämför kommunerna i Blekinge så är läget just nu som värst i Ronneby och Karlskrona, men även i Sölvesborg och Olofström är smittläget värre än snittet för landet. Endast Karlshamn ligger nu något under snittet för Sverige. (Bra jobbat alla karlshamnare! Fortsätt så och gärna lite till.) Av en karta som visades framgick att de centrala tätorterna i kommunerna är de värst drabbade delarna av länet. Särskilt då Ronneby och Karlskrona.

Jag har ju skrivit förut om hur jag gör veckodiagram utifrån regionens statistiksida över coronautvecklingen i länet. Här är denna veckans diagram för Karlshamn. Ungefär hundra personer diagnostiseras nu med sjukdomen i Karlshamn varje vecka. 

covid_karlshamn

I länet som helhet ser det ännu mer dramatiskt ut. Fler än någonsin ligger inlagda på sjukhus för covid-19 både i landet som helhet och i Blekinge. Här fortsätter fallen bara att öka och vi är nu uppe i 900 personer per vecka som får diagnosen:

1600 blekingar har nu fått en första av två vaccindoser och när skolorna drar igång nästa vecka gör både gymnasiet och högstadiet det på distans.

Sverige och Europa

EU har ju, som jag tidigare berättat om, en kartbild över Europa där Europas regioner färgas olika mörka beroende på hur många bekräftade fall av covid-19 per 100 000 invånare som detekterats under 14 dagar. Länder som inte deltar i statistiksamarbetet är gråmarkerade. (Brexit framgår nu av kartan genom att Storbritannien nu är grått.) Du kan själv hitta kartan på nätet. Denna karta brukar uppdateras på torsdagar och avser då föregående vecka och veckan innan. Denna karta avser alltså vecka 52-53:

Av kartan framgår att inte bara Blekinge nu gått in i den mörkaste nivån på kartan. Även Halland har gått in i denna nivå. Skåne och Gävleborg är där sedan tidigare. Flera regioner, bland dem Östergötland, har nu gått in i den näst mörkaste nivån. I hela landet ligger nu över 2600 personer med covid-19 inlagda på sjukhus.

Världen

EU har också en världskarta som visar hela länders rullande 14-dagarsvärden på bekräftade fall per 100 000 invånare.

Av denna framgår att smittläget i Sverige fortsatt är på ungefär samma nivå som i USA. Den näst mörkaste. Även i Storbritannien är smittspridningen på samma nivå. Endast ett fåtal länder har en pågående smittspridning, de senaste två veckorna, i den allra högsta nivån.

Fortsätt att vara rädda om er. Nu mer än någonsin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s