coronan · resor

Ska panedmikurvan vända här nu när Europa går in i en tredje våg och världen passerar 2 miljoner avlidna?

Det är inte läge att ropa ”hej” än. Vi är alla medvetna om hur smittsamma sjukdomar som vinterkräksjuka och vanliga förkylningar brukar börja spridas mer när alla återvänder från julledigheterna. Och alla småbarnsföräldrar känner väl till månaden vabruari?

Men. Om alla som kan fortsätter att jobba hemifrån. Om vi fortsätter att hålla avstånd, undvika att träffas, håller i och håller ut så kan vi ha nått en platå nu. Men det krävs faktiskt något mer långtgående insatser – inte mindre – om kurvorna också ska vända neråt.

Karlshamn och Blekinge

Jag har ju skrivit förut om att Region Blekinge inte redovisar några diagram på sin statistiksida över coronautvecklingen i länet. För den som tar sig tid att titta på deras pressträffar är  så redovisas många diagram där. Idag berättade smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö att han nu ser lite av en avmattning vad gäller smittspridningen men redovisar samtidigt en stor ökning av antalet avlidna med covid-19 i Blekinge. Det kan vara så att Blekinge nu är på väg in i en platåfas men om kurvan också ska vända neråt måste det så kallade R-talet, som nu ligger runt 1 i både Blekinge och Sverige som helhet ligga en bit under 1. Alltså att varje smittad person i genomsnitt för smittan vidare till mindre än en annan person. 

Den enda kommunen i Blekinge där smittspridningen ökat den senaste veckan är Karlshamn och här ligger därför smittspridningen i nivå med länet som helhet.

På regionens pressträff berättades också att 50 personer nu är inlagda på sjukhus för covid-19 i Blekinge, varav 9 på IVA. Två av de senare kommer från andra län. Regionen planerar för att öppna för fler vårdplatser för covid-patienter. Även om smittkurvan skulle plana ut nu tar det ett par veckor minst innan vårdkurvan planar ut. Särskilt platser för eftervård behövs. Icke akut, planerad vård pausas till den 28 februari.

covid_karlshamn

Sverige och Europa

I många länder i Europa, och i EU som helhet, ser nu en tredje våg av pandemin ut att vara på väg. Denna märks redan i allra högsta grad i Storbritannien och i Spanien till exempel.

EU har ju en kartbild över Europa där Europas regioner färgas olika mörka beroende på hur många bekräftade fall av covid-19 per 100 000 invånare som detekterats under 14 dagar. Länder som inte deltar i statistiksamarbetet är gråmarkerade. Du kan själv hitta kartan på nätet. Denna karta brukar uppdateras på torsdagar och avser då föregående vecka och veckan innan. Denna karta avser alltså vecka 53-1:

På kartan syns att också Kronobergs län nu ligger i det mörkaste smittspridningsläget tillsammans med Blekinge, Skåne och Halland. Även i Skåne anas för övrigt en utplaning just nu, i vart fall vad gäller vårdbehoven. I yngre åldersgrupper fortsätter smittspridningen att öka.

Sverige passerade idag 10 000 avlidna med covid-19. Samtidigt har det konstaterats att dödstalen för 2020 i Sverige inte varit väsentligt högre en ett normalår. Men nu ska vi inte spela korkade och låtsas som att dödstalen blivit så pass låga som de ändå blev 2020 om vi hade fortsatt leva som vanligt, utan social distans.

Minns Bergamo, Madrid och New York. Och då ledde ändå händelserna där till paniknedstängning av dessa städer. Var hade det slutat utan social distansering över huvud taget?

Då hade det verkligen blivit katastrof.

Världen

EU har också en världskarta som visar ländernas rullande 14-dagarsvärden på bekräftade fall per 100 000 invånare. Av denna framgår att smittläget i USA nu är värre än i Sverige som helhet. Läget i världen brukar jag också kolla på en sajt som heter Worldometer. Där framgår att smittskyddsläget i USA möjligen kan ha nått en platå nu, men att dödsfallen ser ut att fortsätta att öka och nu är 50% fler per dag än när det var som värst i våras. Runt 3 400 människor avlider nu där varje dag med covid-19.

Även i världen i stort har kartan mörknat, men att pandemin förhoppningsvis kan ha nått en platå nu. Om nu inte februari månad kommer ivägen för det.

Tyvärr ser det också ut som att antalet registrerade dödsfall i covid-19 i världen det närmaste dygnet kommer att passera två miljoner.

En tung siffra att ta in. Även om det, som sagt, kunde ha varit mycket värre om vi inte tillämpat social distans.

4 kommentarer på “Ska panedmikurvan vända här nu när Europa går in i en tredje våg och världen passerar 2 miljoner avlidna?

  1. Jag hoppas och tror på att det inte blir en tredje våg i Sverige utan att det nu sjunker som det gjort i Stockholm. Skäl till det: Den allmänna spridningen i landet är relativt jämn, det finns inga nya områden att sprida den till. Det är inte skolbarn som driver smittan till skillnad från vab-sjukdomarna. Normala år har vi inte en social nedstängning, de flesta har trots allt inte umgåtts med andra över jul/nyår. Men det finns ju brasklappar och de heter virusvarianter.

    1. Sant. Kloka synpunkter. Enda orosmolnet utöver virusvarianeter är väl i så fall om folk inte orkar hålla ut den här gången. Räknar också med att vaccinet snart tar ner dödsfallen. Borde synas en effekt ganska snart. Så fort det stora flertalet av de äldsta äldre fått sprutan.

  2. Ingen roligt statistik.
    Hörde på svensk TV att Blekinge var svårt drabbat.
    UK har det också svårt nu. Har skrivit idag om coronaläget och livet i lockdown i Wales.
    Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s