festligheter · resor

6 olika sätt – Så firas fettisdagen runt om i världen

Fettisdagen infaller tisdagen efter fastlagssöndagen och 47 dagar före påsk. Detta är tisdagen innan askonsdagen, som i sin tur är första dagen i den traditionella kristna fastetiden. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. I Sverige äter vi som bekant semlor idag. Men hur firar man runt om i den kristna världen?

Här är ett axplock.

1. Brasilien

Karneval. När vi äter semlor har andra karneval. Den i Rió de Janeiro i Brasilien är sannolikt den mest kända karnevalerna i världen, och den hålls alltså före påskfastan varje år. Den ska ha rötter ända tillbaka till 1700-talet. Festen börjar normala år på fredagen före fettisdagen och varar i fem dagar. Den firas med karnevalståg, festliga dräkter, ofta med många lånta fjädrar och mycket samba.

b47bd91f-99be-47ee-a68d-01be5e7509b7

IMG_5721

2. Venedig, Italien

Karnevalen i Venedig heter på italienska Il carnevale di Venezia. Den är också en av de mest kända  karnevalerna i världen. Den firas med karakteristiska maskeraddräkter i gammaldags stil som ofta lutar åt 1700-talet till. Karnevalen i Venedig är mycket populär bland turister och börjar cirka två veckor före askonsdagen och slutar på fettisdagen. Den har en lång historia och det finns anteckningar om karnevalen redan från år 1268.

20131027-174638.jpg

3. New Orleans, USA

Mardi Gras, som är namnet på karnevalen i staden New Orleans i den amerikanska södern, betyder ordagrant fettisdag på franska. Mardi betyder nämligen tisdag och gras betyder fet. Karnevalssäsongen börjar i New Orleans redan på trettondagsafton och fortsätter till midnatt på fettisdagen. Veckan före fettisdagen kulminerar firandet med parader runt om i hela delstaten Louisiana, varav de mest kända går genom New Orleans.

img_0971

4. Storbritannien

Britterna firar inte heller med semla. Istället firar de pannkakedagen, eller Shrove Tuesday, som den traditionella festdagen före fastan kallas. Fastan – de 40 dagarna fram till påsk – var traditionellt en tid av fasta även i Storbritannien. Fettisdagen var det sista tillfället att använda ägg och fetter innan dess och pannkakor ansågs vara det perfekta sättet att använda dessa ingredienser.

Särskilda pannkakelopp är också en viktig del av firandet av Shrove Tuesday – där de tävlande, oftast kvinnor i fin klädsel, springer gatlopp där de också kastar pannkakor. Det gäller att komma först till mållinjen, samtidigt som du bär med dig en stekpanna med en pannkaka i och också vänder pannkakan i luften när du springer. Lycka till!

5e2eef75-c147-4b91-bd8f-f1ce7ba5ea4b

5. Frankrike, Spanien och delar av USA

På somliga håll i världen firas dagen med något som kallas ”Kings cake”. Kakan har olika namn runt om i världen, men alla har något gömt inuti. I Frankrike kallas den ”galette des rois” (”kungarnas kaka”) och i Spanien kallas den ”rosca de reyes”. Vissa länder, som Frankrike, har gömt en böna i kakan. I USA är det ofta en plastbaby (!) gömd i kakan, en tradition som började med ett bageri som heter McKenzie’s i New Orleans på 1950-talet. Traditionen säger att den som hittar barnet måste köpa nästa tårta eller vara värd för nästa fest. Kakan är ofta färgglad av många olika kulörer karamellfärg på utsidan.

b55fb043-6546-4a17-a248-038c0f428ca0

6. Danmark

Vårt sydvästra grannland firar fastlagen på liknande sätt som vi. Men deras ”fastelavnsboller” är ingen exakt kopia av den svenska semlan. Den kan vara fylld med vaniljkräm (”mormors hosta”), sylt, eller choklad.

c91c91e5-8cf7-475d-a008-3d1226930158

Källa till allt detta är internet. Och mest då Wikipedia, men även andra sidor.

Pannkakan på bilden överst åt jag till frukost en morgon på Zanzibar 2017. Men det var i januari. Bilden är fotograferad av mig. Bilden på en brasiliansk kvinna på karneval är från Unsplash och fotograferad av Vladimir Soares. Bilden på en kvällsvy från Rio med jesusstaty och fåglar är dock fotograferad av mig. Likaså bilden på maskerna från Venedig. Bilden från New Orleans är också min egen. Pannkakorna med blåbär är ifrån Unsplash och fotograferad av Joanna Kosinska. Bilden av en ”rosca de reyes” är också från Unsplash men fotograferad av Girl with red hat. Och sist: de danska fastelavnsbollerna är från Unsplash och fotograferade av Razvan Mirel.

11 kommentarer på “6 olika sätt – Så firas fettisdagen runt om i världen

 1. Kul att se hur det firas i olika delar av världen.
  Här blev det ett svenskt-brittiskt firande, semla till förmiddagsfikan och pannkakor till middag.
  Take care!

  1. Oj då! Har du aldrig hört uttrycket? Kanske säger man inte så i Stockholm. Kan förstå att det inte låter så särskilt aptitligt. 😂 Men är sådan kleggig vaniljkräm som ofta finns på wienerbröd.

   1. Det var första gången jag har hört. Och eftersom jag ser det mesta i bilder i huvudet , har den nu gjort avtryck ett tag framöver. Blir inte wienerbröd heller ett tag fram över. 😖

 2. Vilken intressant sammanställning! Apropå Mardi Gras så minns jag särskilt de målande beskrivningarna i romanen Chocolat av Joanne Harris (som ju utspelar sig i Frankrike). Har du läst den?

  1. Tack! Och om boken: Nix! Har inte läst den. Däremot har jag sett filmen. På en långflygning, om jag minns rätt. Möjligen på väg till New York i augusti 2001. :)

   1. Åh, boken är fantastisk! Jag läste den långt före filmen. Som i så många andra fall anser jag att boken med hästlängder slår filmen. Det är faktiskt en av de romaner jag då och då valt att läsa om. Bra plats du såg filmen på dock! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s