resor

Det är försommar redan i Schweiz huvudstad Bern

På påskaftonens eftermiddag gör vi en utflykt till Schweiz huvudstad. Det visar sig vara en fin liten stad. Väl värd ett besök.

Vi anländer vid halv två på eftermiddagen med tåg från Zürich. Det är påskafton och jag har kollat upp i förväg att inte allting ska vara stängt på grund av påsken. Det är det inte heller kan vi konstatera när vi går längs en gata med öppna affärer. Vi kommer också förbi en stor utomhusmarknad där bland annat många påskblommor är till salu.

Varit här förut?

Jag kan vid något tillfälle ha hävdat att jag varit i Bern förut. Jag har ju varit i så många europeiska huvudstäder under ungdomens många tågluffar. Det är också möjligt att jag faktiskt har varit här. Jag vet inte säkert. Jag har ju varit i Schweiz flera gånger. Men jag kan inte påstå att jag känner igen mig. Nu när jag otvivelaktigt faktiskt är här.

Bern ligger i schweiziska mittlandet något väster om landets mitt i en kanton som heter som staden: Bern. Staden grundades 1191 av Berthold V av Zähringen och hade då runt 500 invånare. År 1848 blev Bern Schweiz administrativa huvudstad.

Liten stad

Huvudstaden är dock långt ifrån Schweiz största stad. Kommunen har bara 135 000 invånare. Det betyder att det är en mellanstor stad. Ibland anges den som nummer fyra och ibland som nummer fem i storleksordningen. Men här där vi nu går känns den nästan som en småstad.

Direkt efter marknaden kommer vi ut till ett torg med en stor imponerande byggnad som jag gissar är Schweiz parlamentsbyggnad. Vi fortsätter förbi denna och ut mot floden. Berns centrum ligger nämligen på en halvö omgiven av den slingrande floden Aare.

Att vattnet i floden är turkost konstaterade vi redan när vi anlände med tåget. Nu ser vi också en fin bro och ett slott på andra sidan floden. På bron kör röda spårvagnar. Slottet visar sig när jag googlar vara ett historiskt museum, byggt på 1800-talet med flera olika slott som förelagor.

Trubbel med sen lunch

Vi promenerar en stund till, förbi ett casino, ett torg och en kyrka, och en park med utsikt över kyrkans trädgårdsodlingar innan vi börjar bli hungriga. Medan ungdomarna besöker en skivaffär börjar jag och Anders titta efter restauranger. Mitt förstahandsval visar sig ha stängt över påsk. När grabbarna är klara med sitt besök i affären där de beskriver utbudet som schweizisk undergroundmusik pronerar vi istället för att se med egna ögon vad som är öppet. Vi går in på en restaurang och sätter oss vid ett bord. Men när vi ber om att få menyerna får vi veta att köket är stängt mellan två och sex på eftermiddagen. Vi får dessutom veta att de flesta restauranger i staden gör så. Men att det finns ett ställe vid parlamentet som har öppet. Så vi går dit.

Vi sitter utomhus i solen och vi väljer Cordon bleu respektive abborre. Före maten får vi in en sallad och vitt bröd. Både den och maten smakar mycket gott. Men smakar det så kostar det. I alla fall om du är i Schweiz. Över 500 kronor per person.

Försommar redan

Efter maten väljer vi att promenera lite längs med floden på andra sidan halvön. Tidigare under dagen har jag konstaterat att både japanska körsbärsträd och syrenerna blommar i Bern. Nu ser jag också en magnolia i full blom och ett äppelträd som håller på att slå ut. Många träd håller redan på att bli riktigt gröna. Det är försommar här redan nu, kan vi konstatera. Som maj hemma i Sverige. Och vinden viskar till mig att snart, snart ska denna ljuva tid på året komma också till Sverige.

Schweiz och Berns flagga på hus i Bern.
Påskblommor till salu.
Det ser ut som ett slott men är ett museum.
Någon solar i ett fönster, under typiska skorstenar.
Syrenerna blommar på kyrkans odlingar.
En magnolia i full blom.
Ett äppelträd håller på att slå ut.
En pil vid vattnet har fått skira blad.
Ramslöken blommar.
En fjäril på marken.

9 kommentarer på “Det är försommar redan i Schweiz huvudstad Bern

   1. Nej bara en björnpark. De bor direkt efter den stora bron efter shoppinggatan med alla arkader. Det finns en gammal spårvagnshall som blivit restaurang där också nu. Bern betyder ju björn så de har fått sin egen park där nere nu efter århundraden av björngropar. Det är i och för sig en bättre plats än många andra eftersom de har floden bredvid men…

 1. Var kul med Schweiz och Bern.
  Jag har varit i Bern en gång, för längesedan, men skulle faktiskt vilja komma dit igen.
  Staden är lite bortglömd, trots att det är huvudstad, men kanske beroende på att den är så liten och det finns också andra intressant städer i landet.
  Trevlig helg!

 2. Härligt att möta våren två gånger. Bilderna på träden som blommar gillar jag mycket. Fjärilarna hos oss har flugit och gömt sig. Det var väldigt många i farten tidigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s