boende · resor

Stugdrömmar

Det finns olika slags stugdrömmar. Det kan handla om en fast plats att återvända till eller om nya ställen att upptäcka. Det kan handla om att äga eller om att hyra. Jag har alltid tänkt att jag inte behöver äga någon stuga, det finns ju så mycket att se här i världen, men på senare tid har jag ändå börjat fundera på vad som är bäst där.

Att äga en sommarstuga har som sagt aldrig varit någon dröm för mig. Jag har tänkt att det blir en belastning att sköta underhåll av hus och trädgård. Och jag som vill ägna min fritid åt att resa.

Hyrt stuga

Istället har det hänt att vi ibland hyrt en stuga. Oftast har det då varit i Björkliden i Lapplandsfjällen. Men det har även hänt på många andra platser.

En stuga med utsikt i Björkliden, Lappland.

För den som vill hyra en stuga finns många olika alternativ. Stugknuten är en sajt som jag helt nyligen hört talas om för första gången. Och som jag därför än så länge inte använt mig av själv. Och det finns så klart fler sätt. Vi har använt oss av många olika när vi hyrt stugor. Men det är alltid intressant att få höra talas om nya möjligheter.

Läget

En stuga som jag minns särskilt väl är den stuga vi hyrde några nätter när vi besökte Lofoten en sommar. Haukland Beach House. En ganska liten men mysig stuga med ett sovrum med dubbelsäng, badrum och tvättstuga på bottenvåningen samt ett sovrum med två enkelsängar, kök och vardagsrum på ovanvåningen. Mycket snabb wi-fi. Köket var utrustat med både riktig spis, med vanlig ugn, mikrovågsugn och diskmaskin.

Men det är ju framförallt platsen där som är helt underbar. Fantastiskt naturskönt läge vid en fin sandstrand med turkost vatten. Stugan vi hyrde ligger bara en liten bit från själva stranden, inne i byn. Eller by och by, det är några hus bara.

För det är ju så. Det finns tre saker som är viktiga vid valet av stuga: läget, läget och läget.

Stranden vid Haukland, Lofoten.

Annat av betydelse

Och det är ju ett sådant läge man helst vill ha. Om man skulle få för sig att köpa ett hus på landet. Men om man ska äga stugan i fråga får den ju ligga närmare hemma än Lofoten. Så att den kan besökas ofta. Och det får gärna vara nära till allmänna transporter också. Helst en järnvägsstation. Men på en vacker plats ska den så klart ligga. Självklart!

Sedan vill man ju gärna att den är gullig. Gärna lika gullig som stugorna på Brändaholm i Karlskrona (översta bilden i inlägget). Och. Ja. Gärna just en röd trästuga med vita knutar och mycket snickarglädje. Gärna en gammal, men i fint skick. Med låga driftkostnader. Gärna på landet. Men med kommunalt VA och helst fjärrvärme. En bastu hade varit mysigt. Och så klart ska det vara gångavstånd till havet. Och en fin trädgård med mycket grönt, blommor, frukt och bär, men som ändå inte kräver något arbete. Nära både skog och öppna landskap ska den ligga. Gärna med fina utblickar mot vackra berg i bakgrunden. Och gärna billig. Absolut helt klart får stugan väldigt gärna vara billig. Både att köpa och att ha.

Gullig stuga i skogen på Almö i Blekinge. Men ändå nära havet.

Om du ska äga

Ja, du ser. Kravlistan blir plötsligt omöjligt lång om en enda stuga ska kunna ersätta alla möjliga platser som du kan besöka runt om i Sverige och världen. Så. Det blir nog aldrig någon drömstuga för mig. Inte att äga i alla fall.

Men sedan. Plötsligt blir jag velig. Tänk ändå att ha en egen stugdröm. Och att få förverkliga den. Piffa upp lite. Utan att nödvändigtvis byta kök, och badrum och uteplats och typ allt. Men ändå fixa till någon liten personlig touch. Kanske vore det värt att sänka ambitionsnivån ett par snäpp så att det går att realisera?

Eller kanske rent av göra som författaren Bodil Malmsten en gång gjorde och hitta min drömträdgård utomlands? Hon var precis så gammal som jag är nu när hon tog sitt pick och pack och flyttade till Frankrike. Jag har å andra sidan precis fått ett nytt jobb här hemma i Blekinge där jag börjar imorgon. Så att flytta utomlands just precis nu är ju inte precis aktuellt för min del.

Hus i Frankrike.

Så kanske är ändå bästa att ha en stuga som finns nära inpå? Om jag nu skulle få för mig att köpa en. I alla fall så länge jag inte är pensionär.

Och oavsett: kanske hyra ut när vi inte är där? Det borde väl kunna bli en god affär?

Ekonomin

Men vad händer nu om ekonomin dyker? Hur dyrt blir det att äga då? De senaste decennierna har priserna på sommarstugor ökat flera gånger mer än konsumentprisindex och till och med mer än priserna på vanliga villor. Det kan kännas stressande att ha missat den uppgången. Men. Ligger priserna på en rimlig nivå som det är nu? Eller är allt en bubbla skapat av orimligt låga räntor? Och riskerar jag då att förlora dubbelt genom att hoppa på just nu? (Först har jag ju redan förlorat genom att stå vid sidan av den här marknaden och tittat på. Om jag sedan går in precis innan allt rasar. Ja, du fattar.)

Och vad händer när kroppen åldras för någon som, redan innan några verkligt avgörande krämpor dykt upp, knappt orkar hålla en lägenhet i stan i någorlunda beboligt skick? (Ren lättja handlar det där om och ja, jag borde verkligen skärpa mig där.)

Nä. Jag ska nog ändå hålla mig till att hyra mina stugdrömmar på kortare perioder även framöver.

Eller?

Läs mer: Jag har sett var alla vägar tar slut – om en roadtrip till Haukland och Å i Lofoten

9 kommentarer på “Stugdrömmar

  1. Hehe, tips från ”Stugexperten” här. Så här tänker jag. En stuga bör ligga inom några mil hemifrån så att man lätt kan åka över helgen och tomten bör vara så underhållsfri som möjligt. Sen bör man släppa alla krav om tipp topp och show off annars stressar man nog snart sönder sig. Sen bara en enkel havsutsikt på det så har man den perfekta avkopplingen. 😊

  2. Ingen stuga för mig. Jag bor redan på landet och har större trädgård och hus att ta hand om än jag riktigt mäktar med. Däremot ett fritidsboende i en lägenhet i en storstad, bra kontrast och inte mycket underhåll.
    Ha det fint!

  3. Vårt torp har varken utsikt över vatten eller närhet till berg, men skogen finns åt alla väderstreck och ån med badviken finns några minuter bort. Och så är vi här just nu och höstjobben ska göras. Det är som du skriver, det känns tungt, mycket tungt med dessa massor med löv och tankarna kommer på att vi inte orkar, för hemma finns också en trädgård. Hyrd hjälp är svindyrt, så vi stretar på. Att sälja… här träffar vi barn och barnbarn och här andas jag.

  4. Jag vill absolut inte ha en stuga. Never ever. Jag ser utgifter, jobb och ofrihet framför mig. Jag kan dock gärna hyra andras stugor – på olika platser = omväxling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s