bad · resor

Den hemliga lagunen på Island – ett bra alternativ till den blå lagunen

Jag skrev nyligen om att Blå Lagunen på Island kan uppfattas som lite av en turistfälla. Och att det hur som helst är väldigt dyrt. För mindre än en tredjedel av priset där kan du som alternativ i stället bada i den ”hemliga” lagunen. ”Secret Lagoon”, som den heter på engelska. Här berättar jag om 10 saker du bör känna till om det här alternativet.

1. Detta är inte heller en riktig lagun

En lagun är ju, som bekant, en grund och ofta stillsam del av havet som är avstängd från resten av vattenmassan genom en eller flera smala landremsor.

Och jag har ju redan berättat att Blå Lagunen inte är någon riktig lagun. Samma sak gäller även för detta spa som till och med ligger ännu längre från havet.

2. Men den ligger vid ”riktiga” heta källor

Till skillnad från Blå Lagunen som ligger vid ett geotermiskt kraftverk där vattnet kommer – via kraftverket – från en bra bit under markytan så ligger ”den gamla lagunen”, som den också kallas (Gamla Laugin, på isländska), vid ett fält med ”riktiga” heta källor i den meningen att det heta vattnet naturligt finns uppe på markytan. Dock är det så hett att en särskild bassäng har behövt tillskapas där temperaturen hålls nere på badbara nivåer. Runt 38 till 40 grader håller badvattnet året om.

Gamla Laugin ligger vid riktiga heta källor.

3. Visst luktar det svavel!

Och precis som på det där dyrare stället, och för övrigt vid de allra flesta varma källor världen runt, luktar vattnet gamla ägg även här. På grund av att det helt naturligt innehåller svavel.

Men man vänjer sig snabbt och tänker snart nog inte så mycket på det.

4. Men det är nytt och fräscht

I och med färdigställandet av omklädningsrum, duschar, utomhusdäck, gångvägar runt de naturliga heta källorna och ett litet café återöppnades The Secret Lagoon för allmänheten sommaren 2014 och blev en omedelbar succé, inte minst bland turister.

Att det är relativt nyrenoverat betyder i och för sig inte att det är anmärkningsvärt snofsigt. Känslan inomhus är lite ”kommunalt badhus”, men det är nytt och fräscht. Och stensättningen runt bassängen är fin och smälter väl in i omgivningarna.

Att det gamla puttelilla hus som en gång rymde både omklädningsrum och bastu, och som numera är tämligen förfallet, finns kvar vid bassängkanten adderar bara till platsens charm.

5. Vattnets färg varierar med himlens

Eftersom botten på den här ”bassängen” inte är ljus utan utgörs av ganska mörka småstenar så kommer vattnets färg närmast helt och hållet att avgöras av himlens färg.

Det betyder att när himlen är blå så är vattnet blått. Men när himlen är grå så är vattnet också grått. Detta hamnar så klart lite på minuskontot.

Vattnets färg varierar med himlens.

6. Bassängen är inte så stor

Det man behöver komma ihåg är att bassängen är relativt liten så här kan inte vara hur många badgäster som helst på en och samma gång. Ett tips som jag har läst är att det därför är bra att undvika rusningstiden mellan 16:00 och 18:00 på sommaren och på lördagar under resten av året.

Vi kom själva hit strax före klockan 16 en lördag under högsäsong. Och visst upplevde vi att det var en viss trängsel då. Inte minst var kön till kassan ganska lång. Men det var trots allt inga problem att få plats.

Lagunen är betydligt mindre än den blå. Men besökarna är också betydligt färre. Än så länge.

7. De flesta besökare är mycket nöjda

Just när detta skrivs har den ”gamla” och ”hemliga” lagunen fått exakt samma betyg av sina besökare på Google som den blå lagunen. Närmare bestämt 4,6. Alltså är besökarna även till denna anläggning över lag översvallande nöjda.

Jag är också själv mycket nöjd med vårt besök här. Jag gav själv anläggningen 5 stjärnor på Google.

En liten mini-gejser.

8. Vad det kostar

Entré för en person kostar i 2024 års prisläge 280 svenska kronor. Vill du hyra handduk tillkommer drygt 80 SEK och lika mycket till om du även behöver hyra badkläder.

9. Men varför heter den ”gamla lagunen”?

Historien om The Secret Lagoon är den att den var Islands första simbassäng, ursprungligen byggd 1891. ”Gamla Laugin”, som den så småningom kom att kallas, fick alltså sitt isländska namn ifrån att det helt enkelt var den äldsta badanläggningen av det här slaget på ön.

År 1909 började man med simundervisning här och under många år var det en av de få platserna att lära sig simma i området. Ända fram till 1947. Ungefär vid den tidpunkten började nämligen moderna simbassänger i betong dyka upp i städer runt om i landet. Och så småningom togs den här äldre bassängen ur bruk.

10. Och på vilket sätt är den ”hemlig”?

I decennier var Gamla Laugin praktiskt taget övergiven. Tills dess att den nuvarande ägaren bestämde sig för att ge den nytt liv 2005. Vid den här tiden var poolen för länge sedan bortglömd av den breda allmänheten.

Under några år använde ägaren den som sin egen privata uppvärmda pool bara för sig själv och några vänner. Och den förblev därför en väl bevarad hemlighet i ytterligare flera år. Det var så ”The Secret Lagoon” fick sitt gåtfulla namn.

Även om hemligheten nu är ute vill dess ägare låta lagunen hålla en så låg profil som möjligt och gör därför ett minimum av reklam för den. Poolen byggdes trots allt från början för dem som bor i det lilla samhället här.

Heta källor i landskapet kring badet.

Läs mer: Island – Är Blå Lagunen en turistfälla? – 11 saker du bör känna till

2 kommentarer på “Den hemliga lagunen på Island – ett bra alternativ till den blå lagunen

Lämna en kommentar