Att laga en iPhone

Alla som har en iPhone vet att det är en speciell mobil. Mer användarvänlig än de flesta. Men får man problem är det inte precis en mobil man börjar skruva i själv. Det räcker med att googla på att ”byta batteri” i en iPhone för att förstå att det inte är något man ska ge sig på själv. I det fallet visade det sig att jag behövde göra en ”hård omstart” av telefonen, som hade låst sig. Och inte alls pilla ur batteriet som man gör med andra telefoner.

20120714-112329.jpg

För en tid sedan fick jag problem med lila fläckar eller strålar på vissa mobilbilder. Ett av de mer extrema exemplen är bilden ovan. Mobilfotografering handlar ju visserligen inte om perfektionism och lila ljusöverstrålning kan ju vara en festlig effekt på vissa bilder. Men i längden tröttnar man faktiskt.

Så i förra veckan gick jag in med mobilen i Telenorbutiken i Kristianstad, där jag köpt telefonen för fem månader sedan, för att fråga vad man kunde göra åt det.

De visste inte alls vad det kunde bero på. De erbjöd sig ändå att skicka telefonen till Lund i två veckor för att en verkstad där skulle titta på felet. Först var jag dock tvungen att ta hem telefonen och backuppa den mot datorn eftersom de i Lund tydligen med automatik tömmer alla telefoner de reparerar. Suck. Vara av med mobilen i två veckor. Plus behöva krångla med backup.

När jag igår morse fotograferat bilden ovan la jag ut den på Instagram och Twitter med en suck om att de lila strålarna berodde på ett fel på kameran.

Och ibland kan sociala medier verkligen vara underbara! Problemlösandet tog fart och två teorier tog form. Antingen kunde det bero på en repa i baksidans glas vid kameralinsen. Eller på något inne i själva kameran.

Jag fick via Twitter tips om firman PMR i Kristianstad som skulle vara duktiga på mobiltelefoner. Sagt och gjort. Jag gick dit och det de kunde hjälpa mig med att bedöma var att det nog knappast berodde på en repa. Däremot var de också tvugna att skicka iPhonen till Lund för att få kameran lagad.

Ville jag ju inte.

I en av trådarna på Twitter hade jag nämnt att jag tidigare fått hjälp av en firma i gamla stationen i Karlshamn att laga en iPhone men att jag inte visste om de var kvar. (Den gången var det touchscreenen på mobilens framsida som spruckit upp i ett intressant mönster.)

Fick nu svar på Twitter att firman finns kvar och har tel. 0454-10000.

På vägen hem från jobbet ringde jag dit och undrade om deras öppettider. Till kl. 18 på vardagskvällar. Öppet nästa vecka också innan semestern. Först tänkte jag vänta till måndagen men när jag kom fram till Karlshamn så: Lika bra gå dit och kolla på en gång.

Och minsann! Jag fick kameran utbytt i mobilen medan jag väntade. Lite tur hade jag. För de hade bara en kamera till iPhone 4s hemma. Men en var ju allt jag behövde! Kostade 590 kr och nu är de lila fläckarna borta!

Televerkstaden.se heter firman som kan reparera en iPhone medan du väntar! I Karlshamn!

3 kommentarer

Under fotografi, instagram, iPhone, Karlshamn, Kristianstad, sociala media, twitter

3 svar till “Att laga en iPhone

  1. Jag föredrar min nya smartphone, nygamla, Samsung Galaxy S, den tredje har ju redan kommit ut, fast den är för stor för mig, i sà fall köper jag hellre en Galaxy Note… Min iPhone som jag hade i flera àr, den första modellen, slängde jag, jag har ju inte Mac eller nàgra andra produkter fràn Apple hemma, det fungerar visserligen mellan Windows och iPhone…

    • Vad bra att du hittat en mobil du trivs med. Skulle du kunna göra mig en tjänst? Jag har lagt till några små symboler – emojis – i slutet av min presentation på Instagram. Jag undrar om de syns i Androider. Verkar som att vissa ser dem men inte andra. Kan du se dem med din?

  2. Så bra att det löste sig.
    Vi får in kunder från karlshamn var dag som lagar sina Iphones.
    Jag trodde inte dem hade någon serviceverkstad i Karlshamn.
    Jag har nyss startat en i Olofström och vi är ensamma :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s