fotografi · twitter

Fototips: undvik skit i hörnen!

På väg hem från Kristianstad såg jag följande tweet i mitt flöde på Twitter:

20121026-181200.jpg

Då jag höll med om detta svarade jag:

20121026-181241.jpg

Och fick i min tur följande svar:

20121026-181326.jpg

Och självklart gör också jag ofta detta misstag. Liksom många andra fotomisstag. Det är därför jag fotograferar så många bilder.

Här är två bilder där jag undvikit ”skit i hörnen”. I båda fallen kan det synas lite trist att träden i bild saknar markkontakt, men i båda fallen hade ett inkluderande av marken samtidigt inneburit ett inkluderande av en (o)härlig röra av bilar, skyltar, asfaltytor, gatlampor, hus med mera. I just de här fallen hade det inte tillfört något till bilderna. Bara rört till det. Tycker jag. Trallalala.

20121026-182016.jpg

20121026-182510.jpg

2 kommentarer på “Fototips: undvik skit i hörnen!

  1. Exakt så menade jag Inger! Man gör ofta ”misstag” att vilja inkludera alltför mkt i samma motiv som gör att fokus i olika hög grad leds bort från huvudmotivet. Beror ju lite på vilken typ av bild det rör sig om men det är en bra tumregel att försöka ”keep it simple” tycker jag. Det går ju alltid beskära bilder i efterhand men varför göra det när man kan beskära direkt i kameran genom att noga se över motivet i sökaren före man knäpper av! Funkar ju inte alltid beroende på vad man fotar osv men ändå. Gillar verkligen dina bilder ovan! :-)

  2. Instämmer i ovanstående. En fotograf, jag minns inte vem, sa: städa före, inte efter. Det gällde makrobilder och då menade han att man skulle rycka bort det där störande grässtrået eller plocka bort skräpet som förstörde bilden. Men jag beskär även ofta efteråt. Fina trädbilder, helt i min stil!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s