Kristianstad · miljö · mitt jobb · natur · vatten

Att borra efter vatten för att rädda en stad är spännande! #Kristianstad

20131106-161830.jpg
Borrar efter vatten.

På VA-avdelningen inom C4 Teknik, Kristianstads kommun borrar vi just nu efter nytt vatten till staden. Några av de gamla brunnarna måste ersättas eftersom kvaliteten på vattnet i dem på längre sikt är hotat av lakvatten från en nedlagd sopptipp. Det är ett spännande arbete!

Utan vatten stannar staden! Vatten kan fungera som transportväg och är som sådan viktig för många städer även om den funktionen ingen annan stans är draget till en sån extrem som i det medeltida Venedig där jag nyligen var på semester (fast i nutid). Vatten är underbart för rekreation och bidrar med oräkneliga ekosystemtjänster. Vatten är en livsnödvändighet för hela naturen. Inte minst, ju.

Men just för stadens del är inget vatten så viktigt som det allmänna dricksvattnet. I alla tider har dricksvattenfrågan varit nödvändig att lösa för att städer överhuvudtaget skulle kunna växa fram. Även om det ofta bara handlade om enkla grävda gemensamma brunnar på torgen.

Är vattenförsörjningen i en stad hotad så är följaktligen hela staden hotad. Kan du undanröja det hotet så kan du utan överdrift hävda att du räddat staden ifråga. Nu är det väl sällan så att du gör jobbet helt ensam i och för sig. Hos oss har vi en projektledare, Michael Dahlman, som har stöttning av flera andra. Både internt och externt. Men ändå.

I Kristianstad är vattenförsörjningen på sikt hotad av lakvatten från en nedlagd tipp, Härlövsdeponin. Så småningom kommer lakvattnet att nå brunnarna i centrala staden och något måste göras. Dels åtgärdar vi själva deponin, som avslutas och tätas med bland annat bentonit på brukligt sätt. Men det räcker inte för att vara på den säkra sidan inför framtiden.

Vi borrar därför efter nytt dricksvatten lite längre ut ifrån staden än tidigare men ändå i nära anslutning till ett av våra nuvarande brunnsfält.

Det som gör det hela så spännande är att man aldrig säkert kan veta resultatet i förväg. Man kan ha geohydrologiska modeller över grundvattnet. Och det har vi. Grundvattnet under Kristianstadsslätten är en av de bästa tillgångarna i hela landet och därför väl kartlagd. Bättre än de flesta. Ändå. Det är först när du borrat som du vet exakt hur geologin och hydrologin ser ut i just den punkten. Vi har goda skäl att borra just där vi borrar. Oddsen är bra. Särskilt som vi redan har hittat bra vatten i riklig mängd i tre nyanlagda borror i området, varav två tidigare i år. Men ändå. Det går inte att komma ifrån. Det finns ett inslag av lotteri i det hela. Visst låter det spännande!

Idag påbörjades en fjärde borrning i området. Blir resultatet bra även i den brunnen ska vi anlägga en femte brunn i närheten innan året är slut. Vi håller tummarna! Gör det du också.

(Skulle det inte fungera så är det ingen omedelbar ko på isen, men då måste vi fortsätta leta med större kostnader och tidsförskjutning som följd.)

Sen när brunnarna är klara så måste det till el, styrning och råvattenledningar också innan allt är klart. Men det är nästa steg.

20131106-161853.jpg
Omgivningarna.

Uppdatering 2013-11-14: Inslag på Radio Kristianstad idag, ”Kristianstad behöver nya brunnar”.

6 reaktioner till “Att borra efter vatten för att rädda en stad är spännande! #Kristianstad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s