resa med barn · resor

Nyårsafton i Brasilien

Vi sitter på Bar do Cinema. Caféet, som igger i direkt anslutning till byns lilla biograf, har blivit något av vårt stamställe här i Buzios. Jag har just postat en bild på Instagram. Det finns nämligen wifi på det här stället. Och för det mesta fungerar det också.

Inne i baren sitter Woody Allen. Som staty. Det är gott om statyer i byn. Jag antar att det finns en lokal skulptör.

Nere vid havet sitter en president och vinkar: Juscelino Kubitschek de Oliveira. Jag vet inte när han var president eller vilken koppling han har till Buzios.

I byn finns också statyer föreställande barn som klättrar i lyktstolpe och dricker ur fontän.

Men mest berömd är statyn som föreställer Birgitte Bardot. Det var hon som satte Armação dos Búzios på den brasilianska världskartan genom att semestra här med sin brasilianske pojkvän 1964.

Att vi hamnade i Buzios var en ren slump. Jag hade tittat på andra badorter nära Rio men där fanns inget vettigt kvar när jag skulle boka hotellrum.

Det som slår en när man kommer till Buzios direkt från Sverige är de höga murarna kring hotellen och de privata villorna. Ofta toppade med krossat glas och taggtråd. Samt den höga polisiära närvaron. Poliser och polisbilar överallt. Både statlig militärpolis och kommunalt garde. Första kvällen såg jag en gripen man i handfängsel vid den lokala polisstationen.

Annars känns det inte särskilt oroligt här. Snarare lugnt och avslappnat. Vi har haft tur med vädret. Eller kanske gör halvöns läge ute i Atlanten att det är bättre väder här än inne på fastlandet. Vi har haft mest sol och bara en åskskur. Kort men intensiv. Igår kväll.

Ikväll är det nyårsafton. Vi fick veta här på Bar do Cinema häromdagen hur nyåret firas här i Buzios. Det var en servitris från Argentina som berättade, typiskt nog. Brasilianarna pratar ingen engelska. Verkligen ingen engelska alls. Hon berättade: ”På kvällen samlas alla nere vid vattnet, lägger blommor i havet och gör önskningar inför det nya året.” Efter det åker många till en av de andra stränderna på halvön där det är ett stort beachparty hela natten. Vi vågar oss nog inte på det senare men blomsterönskningarna har vi tänkt titta på.

Gott Nytt År!

20141231-132626.jpg

10 kommentarer på “Nyårsafton i Brasilien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s