miljö · samhälle och politik

Det beror inte på vargar, bensinpris eller invandrare

Om vi vill att hela Sverige ska leva. Och om vi med det menar att det är positivt att människor ska ha möjlighet att bo kvar på småorter så tror jag att vi först måste förstå drivkrafterna bakom urbaniseringen.

Jag tror inte att urbaniseringen beror på bensinpriset eller mer eller mindre vargjakt till exempel. Och självklart är urbaniseringen inte heller invandrarnas fel. Däremot finns det i högre utsträckning en ilska mot vargar, bensinpris och invandrare utanför än i Stockholm. Jag tror att det i huvudsak handlar om projiserad ilska. Egentligen skapas frustrationen av något annat mer diffust och svårare att påverka.

Visst måste den frustration som finns på ”landsorten” (har aldrig gillat ordet) tas på allvar. Men det handlar inte om att vi behöver fler politiska utspel om ”invandringspolitiken” eller vargjakten.

Vad som behövs är forskning kring vad som fungerar: Vilka är småstäderna där arbetslösheten är låg och dit folk drömmer om att flytta?

Vad är det som fungerar där som inte fungerar på andra håll?

Jag tror också att det handlar om bra skola, naturskön miljö, bra bostadsplanering och korta pendlingsavstånd, precis som Carola Holm-Palonen svarade mig på Twitter tidigare idag. Bra pendling med tåg är en känd framgångsfaktor för småstäder. Det börjar vi ha i Blekinge nu. Det lovar gott inför framtiden.

Det är också bra om vi slutar se Stockholm och allt där utanför som varandras fiender. Som Thomas Kruth påpekade. Allt ”vi mot dom” är av ondo. Storstad, småstad och landsbygd kompletterar varandra. Vi drar alla nytta av alla tre.

Jag tror också att det handlar om att utveckla varje orts unika värden och specialiteter. Globaliseringen innebär paradoxalt nog samtidigt allt mer specialisering och allt mer likriktning. Jag tror att småstäderna har att vinna att delta i specialiseringen och att förlora på att delta i likriktningen.

Vad tror du?

20150228-162237.jpg

En kommentar på “Det beror inte på vargar, bensinpris eller invandrare

  1. Du funderar klokt kring ämnet. Jag orkar inte gå in i det utan kommenterar endast bilden. Det är en ovanligt vacker speglingsbild med det gröna klotformade trädet mellan de vita höghusen. Och sedan de olika nyanserna på vattnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s