Städer växte på samma sätt under antiken som idag

Jag har hittat den här forskningen som visar att det tycks finnas ett närmast matematiskt samband mellan städernas storlek och deras produktivitet och välstånd. En stad som är dubbelt så stor som en annan har 15% högre BNP per capita, 15 % högre löner, 15 % fler patent per invånare men också 15% fler våldsbrott per tusentals invånare. Dessa studier gäller dagens USA.

Nu har en undersökning visat att samma samband fanns i de antika Mexikanska städerna före européernas ankomst. Där har man noterat att en fördubbling av en stads storlek ledde till 15% större tempel och 15 % större boningshus.

Tenochtitlan var Amerikas största stad när européerna anlände på 1500-talet. Trots att den inte haft någon tidigare kontakt med Europa påminde den om den gamla världens städer med boulevarder, marknader, kanaler, rådhus och tempel. Staden förstördes av de spanska erövrarna och dess ruiner ligger i nuvarande Mexico City. Här en bild från Instagram:

.

Detta med hur moderna städer växer är också oerhört spännande uppgifter för en skruvad hjärna som min. Som funderar så mycket över varför de stora städerna fortsätter växa. Nu säger ju inte sambandet ifall välståndet ökar för att städerna växer. Eller om städerna växer därför att välståndet ökar. Men ändå! Jag behöver läsa på mer.

Nedan en av mina bilder av den hyggligt stora staden Sydney:

8 kommentarer

Filed under resor, Samhälle och politik, världen

8 responses to “Städer växte på samma sätt under antiken som idag

  1. Intressant läsning. Står det ingenting om varför dessa nybyggda städer blir mer och mer lika varandra?

  2. Jag

    Intressant bildvinkel på skyskraporna. Gillar blåheten. Intressant forskning också och tankar kring städers växande. Att det var så redan under antiken överraskar.

    • Ja det gör det och väcker som vanligt massor av frågor. Om växande städer skapar välstånd varför har då städer backat i invånarantal i historien. Som Rom. Är hela förklaringen krig och plundring eller finns där andra samband också?

  3. Anders

    Intressant ämne. Du kanske ska titta på om, och i så fall varför, det finns städer som inte växer. Vilka förutsättningar krävs för det? Vilka parramerar påverkar? Hur har det gått för Chicago t.ex.? Det kanske kan ge svar på varför andra växer. Att växa kanske är det naturliga, att inte växa det onaturliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s